r
Nosalty Logó

Hatrakott

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ze(n)derta
Hatrakott
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 556 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 6651 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 254 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 556 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    248.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3755.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    294 mg
  • Kálcium
    1364 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    1085 mg
  • Nátrium
    814 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    958 g
  • Cukor
    452 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    334.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2355 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2223 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1560 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 6651 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 254 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése:
  2. A tésztához a lisztetegynagyobb tálbanelkeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. A meglangyosított tejbe pici cukrot keverünk és felfuttatjuk benne a szalalkálit.
  4. A lisztbe beleütjük az egész tojásokat és a tojássárgákat (a tojásfehérjét félretesszük a mázhoz), majd a felfuttatott szalalkálival rugalmas tésztát gyúrunk (ha szükséges, még kevés tejet adhatunk hozzá).
  5. A tésztát 6 részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkánmindegyiket kb. 30x40 cm-es vékony lappá sodorjuk.
  6. A tepsi hátoldalát jól letisztítjuk, és a kibontott Rama-t megfogva gyengén bekenjük. A sodrófa segítségével rátesszük a tésztákat.
  7. Előmelegített 200 C-os sütőben egyesével aranysárgára sütjük, és egy másik gyúrótáblán egymásra rétegezzük.
  8. Krém elkészítése:
  9. A kristálycukrot az ecettel (nem vicc, tényleg kell bele! ettől nem keményedik meg a karamell, így könnyebb vele dolgozni) és a vízzel egy zománcozott lábasban a tűzre tesszük.
  10. Folyamatosan kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. (A cukor először gyöngyözve forrni kezd, majd csak fokozatosan kezd megpirulni, miközben a víz elpárolog.)
  11. Ezután óvatosan felöntjük 7 dl tejjel, közben kevergetjük, hogy minél hamarabb elolvadjon a karamell.
  12. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a lisztet és amikor a karamell már teljesen felolvadt, belekeverjük, és sűrűre főzzük.
  13. A tűzről levéve hozzáadjuk a kis kockákra vágott margarint, és néha-néha megkeverve hagyjuk kicsit hülni.
  14. Nem kell teljesen kihűteni, hanem még melegében a tésztalapok közé kenjük. A tetejére pedig elkészítjük a mázat.
  15. Máz elkészítése:
  16. A lábasba, amiben a krémet készítettük vizet teszünk, és felrakjuk a tűzre forrni. (Így legalább mosogatni is könnyebb lesz ;-)
  17. A tojásfehérjét egy fém tálba tesszük, és habverővel verni kezdjük, majdfokozatosan belekeverjük a porcukrot, sót és citromlevet.
  18. Amikor a víz már forr,mérsékeljük a lángot és a gőz fölött (fontos, hogy a tál ne érjen bele avízbe!) addig verjük a tojásfehérjét, amíg kemény és csillogó nem lesz.
  19. Akkor kész a máz, ha a habverővel ki tudjuk emelni a tálból, és nem folyik le róla.
  20. A tésztánkat ezzel a mázzal vonjuk be, és a kés lapjával "hullámokat" formázunk rajta.
  21. Legalább 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára hideg helyre tesszük, hogy a krém megszilárduljon és a máz megkössön, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 825
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 162060
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 04.

Ajánló

 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hatrakott
ze(n)derta 188 recept

Na, ez egy amolyan igazi nagymama-sütemény. Már a századfordulón (és itt nem a XXI. századra gondolok!) is sütötték ezt a receptet, természetesen akkor még margarin nem lévén a tésztához zsírt használtak, és szerintem csak főzött krémmel töltötték (egyébként úgy is nagyon finom, ha nincs otthon Rama). Szörnyen bonyolultnak tűnik így olvasva is, de csak ici-pici bátorság kell az első alkalommal ;-) Születésnapja lévén Öcsédnek sok-sok boldogságot kívánok, és álljon itt az ő nagyon-nagy kedvence. Isten éltesse sokáig!

Hozzászólások (37)

Törölt felhasználó

A kedvenc süteményem, máz nélkül csinálom.

ze(n)derta

Bár sokat kell sodorni, de megéri!...

Törölt felhasználó

Miért nem szokunk már le arról a fránya margarinról? Miért nem jó a vaj helyette?

Törölt felhasználó

Ennek a sütinek mifelénk: -márványszelet -huszárzserbó a "neve". Csak annyi különbséggel,hogy 3 lapot sütök és a tetejére csokit csurgatok. Van egy nagyon mutatós minta,ha kíváncsi vagy csináld meg: -párhuzamosan húzz csoki csíkokat a hab tetejére 1.5-2 cm távolságban - majd függ?legesen,oda és vissza,ismét 1.5-2 centi távolságban egy kés élt. /vagy valami hegyeset/ Meglásd.....érdekes mintát kapsz!

ze(n)derta

szia Lidi! köszönöm szépen az ötletet. bevallom édesanyám így szokta kicifrázni ennek a sütinek a tetejét, de én nem mindig veszem a fáradságot, hogy csurgassak, meg csíkozzak ;-) de minden esetre igaz, hogy nagyon dekoratív küls?t kap t?le a süti. még egyszer köszönöm és további jó sütést-f?zést kívánok! üdv. toma

Amam

Macerás volt, de megérte, köszönöm!

ze(n)derta

így igaz, kedves Amam! üdv, toma

Törölt felhasználó

igen macerásnak tünik, de aki már egy kicsit gyakorlott annak gyorsan megy, a leirásd ilyeszti el az embert köszi a receptet, már el is felejtettem, hogy létezik ez a fincsi süti.

ze(n)derta

szia Drops! nem volt szándékom senkit sem elijeszteni. valóban nem egyszer?, de elég gyorsan el lehet készíteni. én úgy szoktam id?t spórolni, hogy a tésztákat el?re kisodrom, és félre teszem a nyújtódeszkán, amíg az el?z? meg nem sült. üdv, toma

Törölt felhasználó

Meg sütöttem fínom,egy kíicsít meg ilyedtem mikór a víz el párólgótt de útánna látam hogy kezd olvadní a cukór nekem még ezek a g?z felettí habók nem mindíg síkerednek jól ennél példáúl elég nehezen köttöt meg.De az én híbám bíztós valamit nem jól csínálók.

ze(n)derta

szia Zsosza! gyakorlat teszi a mestert, nem? üdv, toma

Törölt felhasználó

 Ma készítettem el, nagy sikert aratott. Köszönöm e jó receptet!

ze(n)derta

kedves Katalin! nagyon örülök neki, hogy jól sikerült a süti! köszönöm az elismer? szavakat. üdv, toma

Törölt felhasználó

Jó a hatrakott receptje/édesanyám koldustotának nevezte el/a krémhez nincs lisztmennyiség,de azért kis molyolás után sikerült.

ze(n)derta

kedves Andrus! nem véletlen, hogy ezt a nevet kapta édesanyádtól;-) tényleg nem egy költséges sütemény. a krémhez 4 ek liszt sükséges, ahogy azt a receptben is írtam. további jó sütés-f?zést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Kedves Zederta! Örülök nagyon ennek a receptnek, mert az én nagymamám is sokszor csinálta.Én is próbálkoztam már vele úgy,hogy éreztem a számban a régi ízeket és próbáltam el?csalogatni.A tésztával sosem volt gondom, csak a karamellkrém nem akart összejönni.De lehet,hogy az ecet a titka????Kipróbálom így is,hátha meglesz a siker.A mamám karamellásnak hívta.Egyébként annyival kiegészíteném,hogy egy napot minimum állni kell hagyni,hogy megpuhuljon.

ze(n)derta

kedves Toffika! örülök, hogy örülsz ;-) nem tudom, hogy az ecetben rejt?zik-e a titok, de nekem eddig még mindig sikerült ;-) üdv, toma

Törölt felhasználó

Úgy látszik, ez másoknál is igazi "nagymama sütemény"! A kedvencem, nagymamám Horty szeletnek (vagy horti szeletnek?) hívta, s nincs a tetején krém. Már én is kipróbáltam, de még gyakorolnom kell, minden esetre az unokáimnak meg fogom sütni! Nagyon örülök, hogy rátaláltam, köszönöm Zederta, köszi No Salty! maria-h

ze(n)derta

kedves Maria-h! köszönöm a dícsér? szavakat. nagyon jó érzés, amikor nemzedékr?l-nemzedékre örökl?dik át egy-egy recept. remélem majd az unokáid is ugyanígy emlékeznek vissza a nagymama süteményére ;-) üdv, toma

Törölt felhasználó

Ezt én is ismerem csak f?zött csokikrémmel.Ez igazi karamell krém lesz?.Már nagyon régóta szeretném, tudni,hogy lehetne finom lágy karamellkrémet készíteni.Ez lenne az?Üdv:Bogi

ze(n)derta

szia Bia! én is hallottam már, hogy van, ahol csokikrémmel készítik. de nem tudtam, hogy ennek a változatnak külön neve van... ez a krém inkább pudingszer?. nem tudom, erre goldoltál-e? szerintem kifejezetten ebbe a süteménybe "találták ki". egy piskótába azért nem tölteném bele. további jó sütés-f?zést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Kedves Toma.Nálunk ezt egyszer?en szalalkálisnak (a mamák szalagárésnak) hívják, mindenképp ezzel a krémmel csinálom legközelebb.Köszi a receptet.Üdvözlettel:Bogi

ze(n)derta

szia Bogi! igen, a nagymamám, s?t anyukám is szalagárésnak hívja ;-) üdv, toma

Törölt felhasználó

Kérlek írd meg hogy szeleteljem úgy fel hogy ne t?rjem össze a hab köszi.

ze(n)derta

kedves Zsosza! sajnos nincs tuti tippem, de vízbe mártott éles kés, és a gyors, határozott mozdulatok általában bevállnak. sok sikert! üdv, toma

Törölt felhasználó

Mi vicces neked ezen, hogy 3l-el irják azt h szalalkáli?????????????????????Hmmmmm,,,,???????????????????pffffffffffffffffffffffffffffffffff

ze(n)derta

ennyi l? nem vicces? ;-)

Gerzsó

Ezt már az én nagymamám is gyakran sütötte, (hány éve is?) és nálunk hatlapos volt a neve.

ze(n)derta

egy kiváló régi recept ;-)

Törölt felhasználó

Megsütöttem és nagyon izlett a vendégeinknek is. Köszönöm a receptet.

ze(n)derta

kedves Erzsi! örülök, hogy örömet szerezhettem Neked és a vendégeidnek. további jó sütés-f?zést! üdv, toma

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

„Általában az egyszerű ételek híve vagyok, melyekhez a hozzávalókat a...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Júniusban Baloghné Kele Juditot ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, aki szép képeivel és újító receptjeivel gazdagítja az oldalunkat, Judit69 néven. Szia, Judit!

Nosalty

További cikkek