r
Nosalty Logó

Hatrakott

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ze(n)derta
Hatrakott
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 556 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 6651 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 254 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 556 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    248.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3755.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    294 mg
  • Kálcium
    1364 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    1085 mg
  • Nátrium
    814 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    958 g
  • Cukor
    452 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    334.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2355 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2223 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1560 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 6651 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 254 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése:
  2. A tésztához a lisztetegynagyobb tálbanelkeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. A meglangyosított tejbe pici cukrot keverünk és felfuttatjuk benne a szalalkálit.
  4. A lisztbe beleütjük az egész tojásokat és a tojássárgákat (a tojásfehérjét félretesszük a mázhoz), majd a felfuttatott szalalkálival rugalmas tésztát gyúrunk (ha szükséges, még kevés tejet adhatunk hozzá).
  5. A tésztát 6 részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkánmindegyiket kb. 30x40 cm-es vékony lappá sodorjuk.
  6. A tepsi hátoldalát jól letisztítjuk, és a kibontott Rama-t megfogva gyengén bekenjük. A sodrófa segítségével rátesszük a tésztákat.
  7. Előmelegített 200 C-os sütőben egyesével aranysárgára sütjük, és egy másik gyúrótáblán egymásra rétegezzük.
  8. Krém elkészítése:
  9. A kristálycukrot az ecettel (nem vicc, tényleg kell bele! ettől nem keményedik meg a karamell, így könnyebb vele dolgozni) és a vízzel egy zománcozott lábasban a tűzre tesszük.
  10. Folyamatosan kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. (A cukor először gyöngyözve forrni kezd, majd csak fokozatosan kezd megpirulni, miközben a víz elpárolog.)
  11. Ezután óvatosan felöntjük 7 dl tejjel, közben kevergetjük, hogy minél hamarabb elolvadjon a karamell.
  12. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a lisztet és amikor a karamell már teljesen felolvadt, belekeverjük, és sűrűre főzzük.
  13. A tűzről levéve hozzáadjuk a kis kockákra vágott margarint, és néha-néha megkeverve hagyjuk kicsit hülni.
  14. Nem kell teljesen kihűteni, hanem még melegében a tésztalapok közé kenjük. A tetejére pedig elkészítjük a mázat.
  15. Máz elkészítése:
  16. A lábasba, amiben a krémet készítettük vizet teszünk, és felrakjuk a tűzre forrni. (Így legalább mosogatni is könnyebb lesz ;-)
  17. A tojásfehérjét egy fém tálba tesszük, és habverővel verni kezdjük, majdfokozatosan belekeverjük a porcukrot, sót és citromlevet.
  18. Amikor a víz már forr,mérsékeljük a lángot és a gőz fölött (fontos, hogy a tál ne érjen bele avízbe!) addig verjük a tojásfehérjét, amíg kemény és csillogó nem lesz.
  19. Akkor kész a máz, ha a habverővel ki tudjuk emelni a tálból, és nem folyik le róla.
  20. A tésztánkat ezzel a mázzal vonjuk be, és a kés lapjával "hullámokat" formázunk rajta.
  21. Legalább 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára hideg helyre tesszük, hogy a krém megszilárduljon és a máz megkössön, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 826
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 162946
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 04.

Ajánló

 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hatrakott
ze(n)derta 188 recept

Na, ez egy amolyan igazi nagymama-sütemény. Már a századfordulón (és itt nem a XXI. századra gondolok!) is sütötték ezt a receptet, természetesen akkor még margarin nem lévén a tésztához zsírt használtak, és szerintem csak főzött krémmel töltötték (egyébként úgy is nagyon finom, ha nincs otthon Rama). Szörnyen bonyolultnak tűnik így olvasva is, de csak ici-pici bátorság kell az első alkalommal ;-) Születésnapja lévén Öcsédnek sok-sok boldogságot kívánok, és álljon itt az ő nagyon-nagy kedvence. Isten éltesse sokáig!

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.