r
Nosalty Logó

Fonott kalács nikuszbaby konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nikuszbaby
Fonott kalács nikuszbaby konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2659 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 280 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.8 g

Zsír

  • Összesen
    65.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2689.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    446 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    878 mg
  • Nátrium
    1007 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    428.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    142.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    536 mg
  • Retinol - A vitamin:
    610 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    771 micro
Összesen 2659 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 280 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral.
  2. Eközben előkészítjük a többi hozzávalót: a lisztet egy tálba öntjük, mélyedést csinálunk a közepébe, és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, az olvasztott margarint, a tejet és az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, és bedagasztjuk. Majd félretesszük kelni meleg helyre kb. 1 órára.
  3. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán 6 egyenlő részre osztjuk, és kb. 40 cm-es rudakat sodrunk belőle, egyforma hosszúságúra (a közepéről kifelé haladva 2 kézzel sodorjuk a rudakat).
  4. Ha ezzel végeztünk, 3-3 fonat végét először külön összecsipkedjük, majd mindkét részt egybe összecsípjük (a legvégét), így lesz 6 szálunk, és fonhatjuk is.
  5. Ha összefontuk a kalácsot, a végén óvatosan sodorjuk meg, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Laza, gyors mozdulatokkal kenjük meg a tojással a tetejét. 35 ' fokra állítsuk be a sütőnket, és toljuk be a kalácsot 20 percre pihenni.
  6. Ha letelt a 20 perc kiszedjük, megvárjuk, hogy rászáradjon a tojás, és lekenjük még egyszer.
  7. Közben 180' fokra előmelegítjük a tűzhelyet (addig még egyszer megszárad a tojás a tetején), és betesszük a meleg sütőbe, majd kb. 25-30 percig sütjük. (Ha gyorsan pirul, a tetejére rá lehet tenni fóliát.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 160
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 13876
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fonott kalács nikuszbaby konyhájából
nikuszbaby 62 recept

Szavakat nem találok rá, olyan fincsi lett :) első kalácsom, ezt a receptet is interneten találtam. 6-os fonással csináltam, na az egy kicsit nehézkesebb volt, de találtam egy jó videót a Miele főzőiskolától, és onnan lestem el a fortélyokat. Nem hazudok, kb. 5-ször indultam neki a fonatnak. :P de a végeredmény finom lett, és megérte, húsvétra gyárthatom is a kalácsokat...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...