r
Nosalty Logó

Fonott kalács nikuszbaby konyhájából

nikuszbaby
Fonott kalács nikuszbaby konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

665
Kalória
18.4g
Fehérje
107.1g
Szénhidrát
16.5g
Zsír
35.7g
Víz
153.5g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
10.4g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2659 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 280 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    107.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.8 g

Zsír

  • Összesen
    65.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2689.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    446 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    878 mg
  • Nátrium
    1007 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    428.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    142.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    536 mg
  • Retinol - A vitamin:
    610 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    771 micro
Összesen 2659 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 280 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral.
  2. Eközben előkészítjük a többi hozzávalót: a lisztet egy tálba öntjük, mélyedést csinálunk a közepébe, és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, az olvasztott margarint, a tejet és az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, és bedagasztjuk. Majd félretesszük kelni meleg helyre kb. 1 órára.
  3. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán 6 egyenlő részre osztjuk, és kb. 40 cm-es rudakat sodrunk belőle, egyforma hosszúságúra (a közepéről kifelé haladva 2 kézzel sodorjuk a rudakat).
  4. Ha ezzel végeztünk, 3-3 fonat végét először külön összecsipkedjük, majd mindkét részt egybe összecsípjük (a legvégét), így lesz 6 szálunk, és fonhatjuk is.
  5. Ha összefontuk a kalácsot, a végén óvatosan sodorjuk meg, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Laza, gyors mozdulatokkal kenjük meg a tojással a tetejét. 35 ' fokra állítsuk be a sütőnket, és toljuk be a kalácsot 20 percre pihenni.
  6. Ha letelt a 20 perc kiszedjük, megvárjuk, hogy rászáradjon a tojás, és lekenjük még egyszer.
  7. Közben 180' fokra előmelegítjük a tűzhelyet (addig még egyszer megszárad a tojás a tetején), és betesszük a meleg sütőbe, majd kb. 25-30 percig sütjük. (Ha gyorsan pirul, a tetejére rá lehet tenni fóliát.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Szavakat nem találok rá, olyan fincsi lett :) első kalácsom, ezt a receptet is interneten találtam. 6-os fonással csináltam, na az egy kicsit nehézkesebb volt, de találtam egy jó videót a Miele főzőiskolától, és onnan lestem el a fortélyokat. Nem hazudok, kb. 5-ször indultam neki a fonatnak. :P de a végeredmény finom lett, és megérte, húsvétra gyárthatom is a kalácsokat...

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...