Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halászlé Zoly konyhájából

Halászlé Zoly konyhájából
Halászlé Zoly konyhájából
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Éveken át apósom, majd a szüleim készítették a halászlét. Ebben az évben úgy alakult, hogy nem volt, aki megfőzze az Ünnepi halászlét, így maradt, hogy én csinálom, ez volt életem első halászleve. Persze az évek során többször is segédkeztem a halászlé készítésnél, de egyedül még sosem csináltam. A szüleimmel persze konzultáltam telefonon, még az elkészítés előtti percekben is, és fergetegesen jól sikerült. A feleségem a legnagyobb kritikusom halászlé ügyben, és neki is nagyon ízlett. Mindenkinek ajánlom az elkészítését.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

  • 1.5 kg ponty (más fajta halból is készíthető)
  • 1 db paprika (szárított, piros, nem feltétlen szükséges, de jó ízt ad)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • ízlés szerint
  • 3 l víz

Az ízesítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halat már hetekkel korábban megvesszük, megpucoljuk, és szeletekre vágjuk. A hal mennyisége lehet több, attól függ, ki hogy szereti.
  2. Felrakunk egy kb. 5 l-es lábosba 3-4 liter vizet, a nagy fej hagymát felkockázzuk apróra, és beletesszük a vízbe, majd a hal fejét, farkát, és azokat a szeleteket, amik kevésbé szépek. Minél több a hal benne, annál sűrűbb lesz a lé.
  3. Sózzuk meg enyhén a levet, tegyünk bele 1 db egész szárított piros paprikát, ha szeretjük benne is hagyhatjuk a halászlében. (Én kivettem, mert senki nem fogyasztja el.) Kb. 30 percig kell főzni.
  4. Ha megfőtt a hal, fogunk egy másik edényt, és levesszűrőn kanállal átpasszírozzuk a halat, a hagymát és a levet. Többször át lehet szűrni a levet, hogy kevesebb legyen a szálka, ami átmegy, én leturmixoltam a levet.
  5. Beletesszük a hal szeleteket, a hal tejet, és kb. 10 percig főzzük. Olajon pirospaprikát feloldjuk, és a léhez adjuk, felforraljuk, kóstolgatjuk, ha szükséges, sót és pirosparikat adunk hozzá.

Jó étvágyat!

  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 163
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoly

Mióta szakács: 2012.10.01.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

pontyhalászlé, halászlé pontyból, karácsonyi halászlé

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

343
ponty 1.5 kg
paprika 1 db
vöröshagyma 1 nagy fej
0 ízlés szerint
víz 3 l
fűszerpaprika 1 ek
napraforgó olaj 2 ek