r
Nosalty Logó

Hagymás tört krumpli

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Hagymás tört krumpli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 545 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2179 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 151 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    42.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    203.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 545 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    170.9 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    913 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    813.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    70 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 2179 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    63.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 151 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit héjában főzzük.
  2. Közben a hagymát durva kockára vágjuk és az olajban barnára pirítjuk.
  3. A megfőtt krumplit hideg vízzel öblítjük és melegen hámozzuk.
  4. A hagymához adva krumplitörővel vagy villával összetörjük, alaposan megsózzuk, lepirítjuk.
  5. Azonnal tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 224
  • 7 napos nézettség: 2047
  • Össznézettség: 393284
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 15.

Ajánló

Párolt káposztával akár hús nélkül is!

Receptkategóriák

Hagymás tört krumpli
Harmathy Ildikó 313 recept

Az ördög a részletekben van elhantolva - mint tudjuk. Egyszer megkértek, hogy tartsak főzőtanfolyamot. Elkezdtem magyarázni a hölgyeknek, ám ők átvették a szót és sorban egymás után elmesélték, milyen fantasztikus ételekkel kényeztetik a családjukat, de a hálátlanok nem értékelik a fáradozást. Na - gondoltam -, nincs itt rám semmi szükség! Aztán tovább beszélgettünk, valamiért a habarást említettem. Azt mondja erre az egyik hölgy: árulnám már el neki, mi az a habarás! Akkor és ott tanultam meg - és aztán még sokszor rá kellett jöjjek: sokkal könnyebb sikert aratni olyan ételkreációval, amit senki nem ismer, mint a hétköznapi ételekkel, amelyek esetében ugyebár mindenkinek van viszonyítási alapja!   Mindazonáltal nem nagyon értem, miért nincs minden étteremben hagymás tört krumpli, hiszen ez az egyik legfinomabb körítés! Persze jól elkészítve: sok hagyma jól megpirítva, sok olaj. A párolt káposzta mellé pedig egyszerűen jár, akármi legyen is a hús: kacsa, liba, disznótoros vagy (mint ma nálunk) köményes sült.   A párolt káposztával kapcsolatban is szeretném megosztani Veletek azt a véleményemet, amely szerint a párolt káposzta akkor a legfinomabb, ha nem csak úgy, "finom úrinő" módra készítjük, hanem "zűrösen". Ez annyit tesz, hogy egyáltalán nem sózom be előre a káposztát, és nem párolom, hanem teljes lángon, kavargatva pirítom a karamellizált cukron és hagymán. Naná, hogy leég! Naná, hogy nem lesz puha, hanem ress. A végén sózom és savanyítom borecettel (az újévi malac mellé pezsgővel), még utána is muszáj kicsit pirítani és aztán még cukrozni. Na, így a legjobb!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

 Kedves Ildiko!Csak megemlitek egy masik elnevezest is,amit nalunk a hagymas tort burgonyara hasznalunk:moring.Kivancsi vagyok,hogy ismered?

Törölt felhasználó

Nem értem, miért nem kereshetek rá egy receptküld? nevére (pont aki ahagymás tört krumplit beküldte) és elolvashatnám a személy többi receptjét is, csokorban...

loncsi

Kedves Daragodora ! Nézz egy kicsit feljebb, ott van kékkel a szakács neve a kis szakács mellett, ha ráklikk, máris nála vagy, és ott vannak a csodás finomságok!:()

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen, Loncsi! :)

evacili

Én is ajánlom nézz -nézzetek- körül a finomságai között, érdemes. Én imádom a receptjeit.

Harmathy Ildikó

Nem, nem ismerem, Petrát kérjük meg, tegye fel az egyéb elnevezések közé. Köszi Husika!

Törölt felhasználó

Nagyon jól hangzik a recept, Nagyon régen egy ismer?sömnél ettem ilyet, imádtam. Mit jelent az, hogy lepirítom? Egy kicsit a hagymával bekeverve tovább kell pirítani?

Harmathy Ildikó

Igen, pontosan így Csíkosmalac!

Törölt felhasználó

El?re sózni? Káposztás tésztához talán, de párolt (dinsztelt) káposztánál ez vétek. A kifacsart sós lével kiöntjük az ízek egy részét is. Er?s szatmári köt?désem okán, én a szokásos cukor - ecet - só kombináció mellé köményt is hintek a káposztára, nem ?röltet, egészt. Tudom, sokan nem szeretik, de érdemes kipróbálni. Ugyanez a helyzet a tört krumplival. Amikor a hagyma dohánybarnára pirult, meghintem kevés frissen durvára ?rölt fekete borssal. (Néha a maradék tört krumpli- dinsztelt káposzta a másnapi reggelim, hidegen, hús nélkül.)

Harmathy Ildikó

a maradék hagymás tört krumpli dinsztelt káposztával, hidegen, másnap! IGEN! és igen-igen!

evacili

Én is így csinálom a hagymás tört krumplit,de el?fordul, hogy nem összetöröm, hanem a nagylyuku reszel?n belereszelem a megpiritott hagymába. Persze így már nem tört a krumpli, hanem reszelt, de finom és érdekes módon más íze van mint össszetörve. Próbáljátok ki.

Törölt felhasználó

Bizony bizony! Fincsi az!

Bejja

Az én drága megboldogult Anyósom is így csinálta. Imádtam! Zsírosan, sok hagymával! Holnap elkészítem az emlékére! Köszönöm, hogy eszembe juttattad ezt az isteni étket!

Dalocska

Nekem ebb?l hagymás krumplipüré lett :( Túl f?ztem vajh a krumplit? Mindenesetre az íze fini ;) ?

Harmathy Ildikó

Szerintem inkább rossz krumlifajtát választottál, erre tippelek. lásd: http://www.nosalty.hu/alapanyag/burgonya Bocs, hogy kicsit késve válaszolok, szabadságon voltunk. Üdv: Ildikó

Harmathy Ildikó

Bocsi Dalocska, de most olvasom újra a hozzászólásodat. A héjában f?tt krumplit nagyon nehéz túlf?zni, szerintem Neked sem sikerült :) Még a fajtaválasztás SEM lehet ludas, jobban belegondolva. Még, ha darabokban is, de leöblítve, lesz?rve meghámozod (a túlf?tt /= szétesett/ darabokat), akkor is rendben kell legyen a hagymás tört krumplihoz. Az a kérdésem, hogyan került VÍZ a krumpli és a hagyma mellé? Ne add fel! Ölellek: Ildikó

Kodak

Finom lett! Köszi a receptet!

bunny17n

Életem els? tört krumplija :) isteni lett,köszönöm! :)

jonny72

Egyszer?en imádom. Köszönöm a receptet.

MELEG ÁGOTA

NAGYON ÍZLETT A CSALÁDNAK EZENTÚL SOKSZOR FOGOM KÉSZÍTEM ISTENI FINOM

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?