Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellel sült krumpli

Karamellel sült krumpli
Karamellel sült krumpli
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Krumpli nálam mindig, minden formában jöhet, de ez a Lajos Mari 99 krumplis étel című szakácskönyvében talált recept az egyik kedvencem. Különleges és nagyon hamar készen van. Csak arra az egyre vigyázzunk, hogy megfelelő krumplit válasszunk, mert szétfővő fajtából nem lehet elkészíteni. Az újkrumpli remek alany hozzá, de legjobban a tavasszal pár hétig hódító, apró szemű parázskrumpliból lehet elkészíteni. Ebben az esetben még pucolni és előfőzni sem kell, csak alaposan megmosni, és kb 20 percig pici vizen csendesen párolgatni, aztán karamellizálni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen hús mellé, ami megengedi az édeskés köretet. Én most az almás-hagymás pulykacomb mellé készítettem.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit hajában, enyhén sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.
  2. Ha készen van, megpucoljuk, és kicsit hagyjuk hűlni. Ha nagyobb szemű krumplink van, akkor darabokra vágjuk.
  3. Egy vastag falú serpenyőben felmelegítjük a vajat, és rátesszük a krumplikat. Folyamatosan kevergetjük, ameddig egy pici színt nem kap, ici-picit sózzuk. Ehhez a recepthez nagyon erősen ajánlott a vaj, ha nincs más, szembehunyva használhatunk hozzá margarint, de az olaj tilos!
  4. Visszavesszük a lángot nagyon alacsonyra, és megszórjuk a cukorral.
  5. Óvatosan, folyamatosan addig kevergetjük, amíg a cukor rá nem karamellizálódik.
  6. Azon nyomban tálaljuk.
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 594
elküldve: 2
receptkönyvben: 512
elkészítve: 19/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellizált krumpli

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

memilia
memilia Sun, 2014-10-12 21:40

Szia Nóra!
Én is sült pulykacomb mellé készítettem, és ma is tanultam valamit, aminek nagyon örülök. Eddig a serpenyőben pirított krumpli is a mumusaim közé tartozott, soha nem sikerült úgy, mint a párom nagymamájának. De most, készíteni, enni is öröm volt. Valami fantasztikusan sikerült, vajjal. Viszont készítés közben elgondolkodtam, zsírral (mangalica, liba, kacsa) milyen lehet? Legközelebb kiderül. :)
Üdv
Emi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-10-13 08:38

Szia Emi!
Én a kacsa vagy libazsírra voksolnék, ha már. :) Nagyon örülök, hogy ízlett - tuti nem a legegészségesebb receptem, de annyira finom! :) Ha csinálsz zsíros verziót, majd meséld el, milyen lett. :)
Puszi!

mocsing
mocsing Sun, 2012-12-16 22:43

Hát ez vaami isteni finom! Még hidegen is! Ajánlat: tálaláskor megszórni egy kis frissen őrölt színesborssal. Mégkülönlegesebb lesz tőle.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Thu, 2010-06-17 00:50

Kár, hogy nem láttam meg elöbb ezt a receptet, épp ma sütöttem apró újkrumplit tepsiben, almával. De pár napon belül ujból sütök, mert ez a karamellizált nagyon tetszik!
Üdv. Zsóka néni

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-06-17 01:15

Kedves Zsóka néni!
Zsóka néninek is azt javaslom, amit Boginak: tessék kipróbálni parázskrumpliból. Azzal még jobb, mint újkrumplival:)
Szép álmokat:
Nóra

258
újkrumpli 1 kg
vaj 3 ek
cukor 3 ek
1 csipet