Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos szőlős lepény

Habos szőlős lepény
Habos szőlős lepény
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept Mária Hajková Édeskönyv c. könyvéből van. Csak annyit változtattam rajta, hogy a tojáshabba kevesebb porcukrot raktam, mert az eredeti szerint (150 g) nekem túl édes volt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Süthetjük nagyobb, kerek piteformában is. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük  60 g cukorral, apróra vagdalt vajjal és a tojássárgákkal (a fehérjét a hűtőbe tesszük). Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Hűvös helyen 1 órát pihentetjük.
  2. Közben megmossuk, leszemezzük a szőlőt, és lecsepegtetjük, a diót ledaráljuk, és összekeverjük 100 g cukorral.
  3. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, kivajazott, kilisztezett tepsibe terítjuk úgy, hogy a tepsi oldalaira is jusson.
  4. A fele cukrozott dióval megszórjuk, majd a szőlővel és a többi dióval.
  5. Előmelegített sütébe tesszük, és kb. negyed óráig sütjük.
  6. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá, a negyed óra elteltével kivesszük a lepényt a sütőből, rásimítjuk a felvert tojáshabot, visszarakjuk a sütőbe, és készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 793
elküldve: 2
receptkönyvben: 26
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

V2rider

Mióta szakács: 2012.12.10.
21 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
konyha: szlovák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lepény szőlővel, szőlős sütemény habbal, szőlős lepény dióval

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Tue, 2014-09-30 14:47

Kedves Szilárd!

Örömmel olvastam receptedet...volt itthon minden hozzávaló,így rögtön neki is láttam...Sajnos a végeredménynél már egy kicsit elkeseredtem.
Szerintem a szőlő mennyiségéhez képest nagyon kevés a dió,mert nem veszi fel tökéletesen a gyümölcs levét...a tészta finomságához képest pedig nagyon sok a 40 perces sütési idő,mert nagyon kiszárad...Ennek ellenére ízre nagyon finom...majd legközelebb meg próbálom az arányok módosításával is...Köszönöm a receptet.
Üdv. Katica

V2rider
V2rider / V2rider Tue, 2014-10-14 18:49

Kedves Katica!

Épp ma sütöttem újból ezt a lepényt,sajnálom,hogy nem nyerte el a tetszésedet. Igazad van, nem veszi fel szőlő levét teljesen a dió,de szerintem így nedvdús marad a töltelék. a sütésnél a negyven perc soknak tűnhet,a mi sütőnknek eddig tart megsütni,ez esetben a hiba a mi készülékünkben lehet,mert minden receptnél,amit kipróbáltam nagyjából dupla sütési időt számolok.
Kívánok további jó sütést-főzést!

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-10-22 18:47

Kedves Szilard,

nezegettem az oldaladat is, tetszenek a receptjeid. Mi is nagy bogracsozok vagyunk különben!

Üdvözlettel; Marti

V2rider
V2rider / V2rider Wed, 2013-10-23 15:08

Kedves Márti!
Köszi szépen! Remélem majd egyszer eljutok a Te szintedre a főzés területén! :-)
Üdv,Szilárd

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-10-23 16:44

Kedves Szilard!

Nincs az az erzesem, hogy nagyon sokat kellene gyakorolnod!:):) A bogracsos-receptjeidet csak azert nem "mentettem", mert a ferjem a bogracsozas mestere - ezt nyugodt szivvel allithatom.:) Nagyon tetszik, hogy Te is kedveled a birkagulyast, leven a barati körben ez sajnos nem favorizalt finomasag, mi viszont nagyon szeretjük. Nemetorszagban, ahol elünk, nagyon finom baranyhust lehet kapni a Török üzletekben - mi ebböl keszitjük.

Üdvözlettel, Marti

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-10-22 16:15

Kedves V2Rider,

köszi a receptet - mar regen kerestem olyat, amit szölövel lehet elkesziteni. Eltettem, es hamarosan ki is fogom probalni.:)

Üdvözlettel, Marti

1048
rétesliszt 250 g
vaj 150 g
cukor 160 g
tojás 3 db
dió 100 g
porcukor 100 g
szőlő 500 g