Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors sajt

Gyors sajt
Gyors sajt
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor először hallottam erről a sajtkészítésről, kicsit meglepődtem, és azt gondoltam, hogy ez nem igaz. Kipróbáltam negyed ennyi hozzávalóval, és sikerült! smileyKésőbb anyósom szintén kipróbálta, nála is bevált. Akik szeretik a sajtokat, érdemes kipróbálniuk!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Feltesszük forrni a tejet egy lábasba, megsózzuk (ha hagymásan csináljuk, akkor  felkockázva a tejbe öntve forraljuk).
  2. Ha már habzik a tej, hozzá lehet önteni a joghurtokat és lassan kevergetni fakanállal (NEM habverővel!!).
  3. Forrás közben kialakulnak a kis sajtcsomócskák. Ha látjuk elválasztódni a savót a csomóktól, akkor kezdhetjük szűrni.
  4. Szűrésnél használjunk blúz anyagot (ha nincs, szűrő is jó lesz). (Az anyag annyiból jobb, hogy kifacsarásnál egyben maradnak a sajtcsomók és jobban összeáll.)
  5. Szűrés után öblítsük át hideg vízzel. Nyomjuk ki belőle a vizet és a savómaradékot, majd nehezékkel a tetején hagyjuk állni 30 percig.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 400
elküldve: 9
receptkönyvben: 427
elkészítve: 9/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica28

Mióta szakács: 2012.03.07.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sajt, házi sajt, hagymás sajt

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katalin65
Katalin / Katalin65 Thu, 2015-03-19 18:56

Szia Vica! Most készül a sajt, de nem értem, miért és mikor kell vízzel leöblíteni? Most szűrtem bele egy gézzacskóba, és csepeg. Most öblítsem le? Szerintem nem fogom. Majd meglátjuk mi lesz ;)

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-10-06 13:59

Ez a recept jol hangzik, ki kell probalnom! Én tejjel, citromlevel csináltam es 2 liter tejbol 30 dkg sajtocska lett :)

atina
atina Sun, 2012-05-20 20:43

Csak 3 joghurtom és kaukázusi kefirem volt itthon, gondoltam próba szerencse, beletettem.Reszelt fokhagymával ízesítettem, ízre nagyon finom lett, állaga krémes lett, szeletelni nem lehet. Kenyérre kenve isteni. Azért legközelebb ki fogom próbálni az eredeti recept szerint. Köszi a receptet.

uutakacs
uutakacs / uutakacs Fri, 2012-03-16 23:22

Szia,
a recepted láttán felcsillant a szemem és tudtam, hogy ki kell próbálnom. Kicsit paráztam a bolti tejtől, de belevágtam. Ma megvettem a hozzávalókat és sóval, valamint fokhagymával ízesítettem és nagyon jó lett. Gondolom, hogy a tejtől is függ, de kicsit kevés lett - én biztos nem tudtam volna 3 felé osztani.
Köszi a receptet. Megtartjuk és variálom:-)

witteva28
Vica28 / witteva28 Mon, 2012-03-19 15:15

Örülök, hogy bevált a recept!
Lehet, hogy házi tejjel jobb, de úgy még nem volt szerencsém próbálni.

witteva28
Vica28 / witteva28 Fri, 2012-03-16 13:59

Én az elején úgy jártam, hogy nem volt itthon elég joghurt ezért rögtönöznöm kellett.
Volt itthon viszont kefír és tejföl. Mindegyikből 2 evőkanállal hozzákevertem a joghurthoz és az eredmény szupi lett! Lágyabb lett mint a többi és kenyérre is lehetett kenni. :)

Anyosz
Anyosz Wed, 2012-03-14 00:55

Érdeklődnék, hogy az 5 pohár joghurt dl-re lebontva mennyi lehet? Én is szoktam sajtot készíteni 2 liter tejből, forralva, só, ecet hozzáadásával, és utána ízesítem bármivel. Ebből kb 30 dkg sajt lesz.

witteva28
Vica28 / witteva28 Fri, 2012-03-16 13:56

Ha jól emlékszem a kis dobozos joghurt 1,5dl-es.
Ha ecetesen csinálod, az ecetnek érződik utána az íze?

Anyosz
Anyosz Fri, 2012-03-23 00:35

Feltétlen ki fogom próbálni joghurttal is a sajtot. Az ecetnek nem érződik az íze.
A leszűrt savót felhasználom kenyérsűtéshez, leveshez, vagy főzelékhez.

witteva28
Vica28 / witteva28 Fri, 2012-03-16 13:52

Én 2 és fél evőkanállal tettem bele, mivel nálunk a sós ételeket nagyon szeretik.

witteva28
Vica28 / witteva28 Fri, 2012-03-16 13:51

Kb. 3x 15 dkg de én ezt a mennyiséget ugye 3 felé szedtem de lehet egybe is az egészet és vastagabb, nagyobb lesz.

szeag
Sz. Ági / szeag Tue, 2012-03-13 21:41

Ez érdekes. Hasonlít az így készült sajt valamelyik bolti sajtra? CsaK hogy tudjam, milyen lesz...

262
tej 1 l
joghurt 750 g
0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 közepes fej