r
Nosalty Logó

Gyömbéres fehérboros pulykamáj

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Iaklazs
Gyömbéres fehérboros pulykamáj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 450 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1799 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 143 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.7 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    573 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    954.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    233 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10244 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    848 micro
  • Kolin:
    286 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10238 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 450 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.7 g

Zsír

  • Összesen
    118.9 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    2290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3818.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    352 mg
  • Kálcium
    801 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    1520 mg
  • Nátrium
    930 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    512.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40974 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    99 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    250 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3391 micro
  • Kolin:
    1145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40951 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    306 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 1799 kcal
  • 14% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3252 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A májat megtisztítjuk, eltávolítjuk az epevezeték maradékait, inasabb részeket. Majd pár órára fokhagymás tejbe áztatjuk.
  2. Egy serpenyőbe pár csepp olajat cseppentünk, hogy ne ragadjon le a máj, de tényleg csak pár cseppet. A májat kitesszük egy tányérba, és pár gerezd fokhagymát még ráreszelünk, összeforgatjuk vele.
  3. A májszeleteket a serpenyőbe helyezzük és rádaraboljuk a vajat. Alacsony lángon sütjük a májat. Ahogy olvad a vaj, fel-felemeljük a májszeleteket, hogy oda is belecsorogjon a vaj.
  4. Pár csipet őrölt szerecsendiót és kicsit több csipet gyömbérport szórunk a máj felszínére, majd 1-2 perc múlva megfordítjuk a májszeleteket, és ugyanígy megszórjuk fűszerrel a másik oldalt is.
  5. 3-4 percig sütjük, végig alacsony lángon, meg is fordítgatjuk a szeleteket. Majd felöntjük 1-2 dl fehérborral. Lefedjük egy tányérral 1 percre.
  6. Levesszük a tányért, megfordítjuk a szeleteket, és megint lefedjük egy percre a tányérral. Ez azért kell, hogy párolódjon a máj a borgőzben.
  7. Levesszük a tányért, és addig sütjük tovább a májat, amíg egy villával azt megszúrva már nem szivárog jelentősen a vér a májból. Megéri nem teljesen keményre sütni, mert úgy ízletesebb, nem baj, ha csak addig sütjük, hogy még épp egy-két csepp vér ki tud folyni belőle nyomásra. Elvágva ilyenkor már nem véres a máj, de még rózsaszín a közepe.
  8. Olajon először barnára pirított, majd megfőzött rizzsel tálaljuk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1165
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Iaklazs 1 recept

A pulykamájat találom a liba- és kacsamáj után a legízletesebbnek. Nincs erős utóíze, és megfelelő sütési idő választásával finom, puha állaga lesz az elkészített májnak. Szeretek bátran főzni, és a fűszereket alkalmazni. Szeretem a meglepő párosításokat, ahol mégis jól harmonizáló ízeket kapunk, így került össze a máj a gyömbérrel, szerecsendióval és fehérborral ebben a receptben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek