Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Guacamole 3.

Guacamole 3.
Guacamole 3.
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazság szerint én sem az igazi guacamolet készítem, mert szerintem így sokkal finomabb, de találtam egy receptet, ami egyben vicces is, ez Váncsa István Ezeregy recept című szakácskönyvében található :
"GUACAMOLE
Avokadóhús, finomra vágott zöld chili, fokhagyma, citromlé.
Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürke hályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt. Bonyolultságát tekintve a guacamole a zsíros kenyér szintje alatt marad, a guacamole ugyanis, ha szigorúbban nézzük, nem is étel, hanem az avokadó fogyasztásának technikája. Az avokadót úgy esszük, hogy a húsát kikanalazzuk a héjból, összetörjük, beledolgozunk egy jó adag chilit, sózzuk, ennyi.
Ehhez képest a guacamole készítésének valóságos iskolái vannak. A legszigorúbban ortodox, fundamentalista irányzat képviselői szerint guacamole csakis Mexikóban készíthető, ugyanis a lényege az avokadó maga, márpedig e célra alkalmas avokadó egyedül Mexikóban terem. Mások azt mondják, hogy ez ugyan igaz, de azért próbálkozzunk, megint mások akként vélekednek, hogy jónak tekinthető minden olyan guacamole, amely a gyümölcs ízét - függetlenül annak származásától - érvényesülni hagyja.
A közvélekedés ezzel szemben afelé tendál, hogy azért a guacamoléba kell egy kis citromlé, korianderzöld, fokhagyma, finomra vágott vöröshagyma, esetleg tejföl, netán római kömény, de csak egy leheletnyi, aztán semmi más.
Végezetül vannak az újhullámos, neobarokk-posztmodern őrültek, akik szerint mehet bele szezámmag, savanyított gyömbér, almaborecet, wasabi. Vagy akár brokkoli, majonéz, parmezán, cheddar, curry por, worcester, tequila, Monterey Jack, chorizo, és mindez együtt.
Én a magam részéről a puristákhoz állok közelebb, azaz szerintem Isten az avokadót elég jól kitalálta, nem hiányzik abból semmi. Más kérdés, hogy némi erős paprika, fokhagyma és citromlé sohase árt, ezért aztán a guacamole összetétele az én fogalmaim szerint: pépesített avokadóhús, finomra vágott zöld chili, kis fokhagyma, pár csepp citromlé, tortilla chips. Ez így nagyon finom, másrészt meg minden javasasszony, sámán, vajákos és csodadoktor szerint roppant egészséges, tehát a guacamole fogyasztása közben az ember büszkén gondol arra, hogy íme, a halhatatlanok ételét fogyasztom, noha ezzel az erővel ehetnék csülköt is."
Manapság már nagyon sok helyen lehet kapni avokádót, de olyat nagyon nehezen, ami igazán érett és puha. Ezért, ha csak keményet találunk, akkor sincs semmi baj, egy pár napra betesszük a gyümölcskosarunkba, és megpuhul. :o)

 

hozzávalók / 5 adag

A guacamolehoz

A mártogatáshoz

ajánlat

Úgy is elkészíthetjük, hogy vöröshagyma helyett lilahagymát használunk, azt pirítani sem kell. Én így is, úgy is készítettem már, és meg kell mondjam, mindenhogy nagyon finom. A Nagymamám még reszelt sajtot is rak bele... :o)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az avokádót kettévágjuk, kiszedjük a magját, és egy kanállal kikanalazzuk a húsát. Beletesszük egy tálba, villával  összetörjük, és meglocsoljuk a lime vagy citrom levével. Az utóbbi azért is kell, hogy ne színeződjön el az avokádó.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, és feltesszük egy ici-pici olívaolajon a gázra. A fokhagymát pépesre reszeljük, és a chilipaprikát is apróra vágjuk, majd hozzáadjuk az avokádóhoz.
  3. Hozzáadjuk az aranybarnára pirult vöröshagymát is, és botmixerrel pépesre keverjük.
  4. A 4 paradicsomot apró darabokra vágjuk, és azt is hozzáadjuk az avokádókrémhez.
  5. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  6. Ezt követően betesszük a hűtőbe egy kis időre (15 perc), hogy az ízek összeérjenek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 708
elküldve: 0
receptkönyvben: 144
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nikus

Mióta szakács: 2010.02.05.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: mexikói
kalória: magas
adag: 5 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejfölös-chilis-paradicsomos avokádókrém lime-mal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-06-13 09:52

Hűűűűűűű, úgy el vagyok ragadtatva ettől az íztől!!!!! Igaz, csupán csak 1 avokádoból készítettem, s a többi hozzávalót, inkább szemre....de még az avokádóról nem volt ekkora rajongásom.
Nagyon köszönöm a receptet!

Ja, szeretem az idősebbek tanácsait, ízléseit, így már elsőre én is reszeltem bele sajtot, nyámi-nyámi

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2010-04-28 19:18

Valahol azt olvastam, hogy az avokádót egy banánnal együtt kell egy papírzacskóba tenni, és egy éjszaka alatt meg is puhul... Én megcsináltam, és tényleg így van. :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-31 15:44

 Kedves Nikus!Elkeszitettem a receptet es nagyon izlett,bar en nem tettem bele tejfolt.A voroshagyma helyett is,porehagymat hasznaltam.De,volna egy kerdesem!Amikor a husat kikanalazzuk,vannak benne olyan barna szalak.Ezeket ki kell szedni,vagy maradhat benne?Udv!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-02-24 15:57

Nagyon-nagyon jót mosolyogtam a sztorin. :-)))
Jó, hogy ezt a recept mellé írtad.

669
avokádó 5 db
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 4 db
vöröshagyma 1 kis fej
tejföl 450 g
chili 1 db
lime 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tortilla chips 20 dkg