Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gougère - habkönnyű sajtfánk

Gougère - habkönnyű sajtfánk
Gougère - habkönnyű sajtfánk
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (69)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazából olyan, mint egy elképesztően könnyű tésztájú sajtos pogácsa. Hamar elkészül, és vendégváró falatnak is tökéletes. Bár azzal számoljunk, hogy nagyon hamar elfogy. Ebből a mennyiségből kb. 20-25 darab lesz.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Sajtfánk

  1. A tejet a vajjal egy tálban felforraljuk.
  2. Ha a tej felforrt, akkor elzárjuk alatta a lángot, és a sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal addig kavarjuk a tésztát, amíg teljesen homogén nem lesz, és elválik az edény falától.
  3. A masszát félretesszük kicsit hűlni, majd egyenként hozzáadjuk és elkeverjük benne a tojásokat.
  4. Ha mind a négy tojást hozzáadtuk, akkor a sajtot belereszeljük a tésztába, és jól eldolgozzuk.
  5. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi nagyságú kupacokat nyomkodunk.
  6. A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd reszelt sajttal megszórjuk.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt barnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2500 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 241 396
elküldve: 196
receptkönyvben: 4 512
elkészítve: 308/308
Facebookon megjelent: 8

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang, buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: fánk
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos falatok, sajtos fánk

Hozzászólások (69)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katalin15
katalin15 Mon, 2017-07-17 11:20

Szuper a tészta, az állaga pont jó. Én a lisztbe sok szerecsendiót is reszeltem, és háromféle sajtot: ementálit, füstöltet és parmezánt tettem bele (nem volt gruyere-em). Nagyon finom és nagyon szép! Köszi, Dávid!

Kokusz75
Kokusz75 Thu, 2017-03-02 18:09

A leírásban 10 dkg vaj szerepel, a videóban viszont 20. Melyik a helyes?

candyperfumegirl
candyperfumegirl Tue, 2017-02-07 15:44

Ez a legegyszerűbb sütemény recept, amit valaha próbáltam, és külön jó, hogy ugyanakkor az egyik legfinomabb is! Nekem eddig mindig tökéletesen sikerült, imádom. Egy picivel több sót adok hozzá, mint az eredeti recept (ez egyéni ízléstől meg a felhasznált sajt sósságától is függ, gondolom), és habzsák helyett kanalazom, de semmi mást nem változtatok rajta. Nekem 18-20 perc alatt süt tökéletesre, de én azt szeretem, ha a sós süti egy kicsit "világosabb".
Köszi a receptet!

Sabinini
Sabinini Sat, 2016-07-16 19:29

Én is elkészítettem, laposak lettek ám isteni finomak! Kb.15 perc alatt elfogyott, gondolom senkit nem zavart a laposság :) Szuper recept, köszi!

Dorián8
Dorián8 Fri, 2016-11-04 07:48

Próbáljátok meg,hogy állni hagyjátok.Nekem nem fért be a sütőbe egybe több részletben sütöttem és az utolsó adag ami "sokáig" állt már nem volt lapos.Én a 15dkg lisztet feleztem túróval,még lágyabb lett.Kitünő recept!!!

Vörös Nefelejcs
Vörös Nefelejcs Sun, 2015-12-20 17:46

Ez a besamel mártás… és a képviselőfánk tésztája… plusz sajt. A franciák mindig is azt képzelték, hogy ők tudnak egyedül főzni.
Ott lehet elrontani, gondolom, hogy ha túl nagy a láng, vagy túl kicsi, akkor liszt nem dagad be, mert nem fő elég ideig, és akkor a tészta nem tud feljönni sütés közben.

KriSom
KriSom Sun, 2015-01-04 21:27

Fantasztikus recept, gyorsan elkészíthető és finom. Már kétszer megcsináltam. 2 nap után is puha, ha marad :)

katushejj
katushejj / katushejj Thu, 2014-06-26 23:34

fura, mert az első adag nekem is kicsit szétfolyt. de két tepsivel sikeredett, és mire a második a sütőbe került az nem folyt szét! az szupi lett! :) lehet, hogy kell neki, hogy egy kicsit álljon?

NLILDIKO
NLILDIKO Wed, 2014-06-18 22:38

Sziasztok!

En Gouda sajttal, Parmezannal es a Gougerevel is elkeszitettem.Izre en a Gougerere adom a valasztasom es a csaladom is.Veszelyesen "finom.Eloszor elkovettem a hibat hogy 1 adagot kesziotettem! Pillanatok alatt eltuntettuk es ujra kellett sutni.Ezutan csak dupla adaggal keszitem...
Ilyen lett: http://www.mijnalbum.nl/Foto-QSEHLK8E-D.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-LVEKISYK-D.jpg

Koszonom hogy megosztottad velunk a receptet!

Sziasztok!

Ps: Megjegyeznem meg hogy a tojasok ëlkevereset en kezi robotgeppel vegzem.Nagyon megkonnyiti a munkatok es hamarabb kesz a teszta.

Aman Ilona
Aman Ilona Sat, 2014-03-08 19:50

Nagyon nagyon köszönöm ezt a receptet, egyszerűen isteni finom ! Valami sóst keresgéltem, mivel a párom jobban szereti a sós sütiket, erre rá találtam, nagyon meg tetszett, de kicsit féltem, mert nekem sem mindig úgy sikerül ahogy kellene, de ez úgy tökéletes ahogy le van írva. A hozzászólásokért is hálás vagyok azokból is tanultam, hagytam hűlni a masszát, aztán kevertem a tojásokat hozzá egyenként, egyáltalán nem volt folyós, a sütőm hagyományos nem egész maximumon sütöttem és nem hagytam benne sütés után, mert két tepsivel lett, így nem zártam le a gázt.Nem nyitottam ki a sütőt csak mikor szép piros lett, de nem esett össze, gyönyörűek és nagyon finomak. Nekem sem volt habzsák, de kanállal is nagyon kis csinosak lettek. Csodás kis recept, mindenkinek csak ajánlani tudom, köszönömmm!!!

nikifeher
nikifeher Sun, 2014-02-23 02:07

Olyan jol néz ki, gondoltam jol fog mutatni a bableves mellett, de nekem is lapos korongok lettek...:-((( majd legkozelebb. :-)

csege.linda
csege.linda Fri, 2014-02-21 09:08

Már 2x is elkészítettem és tökéletes lett, bár én kukoricaliszttel és rizslisztttel készítettem, mivel lisztérzékeny vagyok, de nagyon finom könnyű légies tészta lett belőle

agibaby
agibaby Sun, 2014-02-02 21:28

Az elkészítési mód hasonlít a képviselőfánk receptjéhez, ahol a hangsúly azon van, hogy sütés közben 15 percig nem szabad kinyitni a sütőt, mert akkor összeesik a tészta! Szerintem itt is ez lehet a lényeg! :-)

Cica1967
Cica1967 Fri, 2014-01-31 19:28

Muffin formában és forma nélkül is jól sikerült. Nagyon finom lágy pogi lett az állaga tényleg inkább a fánkra hasonlít, finom, nem zsíros. Precíz, jól használható a recept. Én követtem az egyik hozzászóló tanácsát és hagytam hűlni kicsit a kikapcsolt, kinyitott ajtajú sütőben és nem esett össze.

Jannka
Jannka Mon, 2014-01-27 12:37

Nekem is lapos lett pedig megvartam,hogy huljon. Nem tudom mit rontottam el. De nagyon fincsi meg laposan is :)

Mamika03
Mamika03 Sun, 2014-01-26 10:28

Sziasztok,

elkészítettem, zseniális recept, kb 5 perc alatt fogyott el, pedig most csak trappista volt itthon... :-) Legközelebb dupla adagot sütök, és füstölt sajttal próbálom ki. :-)

Nagyon köszi a receptet!

enchihoney
enchihoney Sat, 2014-01-25 13:03

Èn fetàt ès mozzarellàval kèszítettem ,mert csak ez volt itthon ès mennyei lett!

enchihoney
enchihoney Sat, 2014-01-25 12:58

Mennyei a fànk!Most sütöttem meg eslōre ès sikerül!Gyönyörū ès isteni ès tènyleg nem lehet abbahagyni!Kòstòltam csak ,de meg sem tudom màr szàmolni,hogy mennyiszer Kòstòltam! Köszönöm szèpen a receptett csak dícsèrni tudom aki feltette!:)

Krumplics
Krumplics Thu, 2014-01-23 22:08

En is megsutottem, mar ketszer is. Az elso alkalommal 3 tojassal csinaltam, nekem is szetlapult es sajtkorongok lettek belole. De azert finom lett.Masodjara kicsit tovabb hagytam hulni a masszat, igy kemenyebbre hult es mar siman felvett 4 tojast. Munkas volt osszekeverni, de az eredmeny megerte. Gyonyorure nottek a sutoben. Meg annyi, hogy nem vettem ki rogton a sutobol miutan kesz lett, csak elzartam es a pogikat bent hagytam par percre hogy ne essenek ossze a hirtelen homerseklet valtozas miatt. Jo a recept, valoszinuleg azok akiknek nem sikerult ugyanazt a hibat kovettek el mint en eloszor:
- nem hagytak eleg ideig hulni a masszat
- a pogikat tul hamar vettek ki a sutobol
Szerintem erdemes adni neki meg egy eselyt, mert isteni finom.

pulicka
pulicka Wed, 2014-01-22 21:30

Nagyon finom hamar megvsn erdemes kiprobalni!!!!! Koszonom a receptet!

zsike45
zsike45 Mon, 2014-01-20 15:33

Így igaz, valóban könnyű a tésztája. Évek óta sütöm és minden alkalommal pillanatok alatt elfogy. Én a tetejére nem szórok sajtot viszont a tésztába 10 dkg helyett 15 dkg sajtot keverek. Mindenkinek ajánlom kipróbálni, nem fog csalódni!
Talán arra kell odafigyelni, hogy csak kihűlve fogjunk hozzá az evéséhez mert egyébként olyan mintha még sületlen lenne. Tehát kihűlve fogyasszuk!

Vikica27
Vikica27 Sun, 2014-01-19 19:09

Ma elkészítettem, nagyon fincsi lett! A recept teljesen rendben van, nekem nem folyt szét. Érdemes kipróbálni! :)

kukonya
kukonya Sun, 2014-01-19 11:03

Sziasztok! Én ezt a receptet használom több mint 30 éve, és mindig sikerül.
2.5 dl felforralt vízben 10 dkg vajat felolvasztok ízlés szerinti sóval. 16 dkg sima lisztet belerakok, és addig kell keverni, míg el nem válik a lábostól. A tűzről levéve egyenként bele ütök 3 db egész tojást, és simára keverem. Ezután 5-10 dkg reszelt sajtot adok, hozzá ez lehet vegyes trappista, karaván stb. Hűtőben pihentetni, és másnap sütni. Diónyi halmokat (kiskanállal) gömbölyítek belemártani reszelt sajtban (ez is lehet vegyes) és kizsírozott tepsibe nem túl közel lerakni. Jól bemelegített sütőben 200 °C sütni kb. 25-30 perc a sütőt nem szabad kinyitni, mert összeesik. Akkor jó, ha szép piros a teteje. Ez olyan jellegű, mint a képviselőfánk. Mérettől függően 25-35 db lesz. Érdemes dupla adagot készíteni.
 Jó étvágyat! Éva

zso2
zso2 / zso2 Sat, 2014-01-18 20:53

Hát ezt még kell próbálgatni.Nekünk is lapos sajtkorongok lettek,pedig több lisztet és kevesebb tojást használtunk.Csak azt nem értem hogy ha mindenki a recept arányait követi,akkor hogy lehet hogy a hozzászólók felének sikerült,másik felének pedig nem?
Amúgy az ötlet jó.az íze finom.

Fklari
Fklari Sat, 2017-04-08 07:52

Azért sikerül többeknek is máshogy, mert ez egy égetett tészta, amivel nem könnyű dolgozni, ha az ember nem ismeri, a recept pedig nem írja le a buktatókat pontosan. Egyik hiba: nem főzi elég ideig az ember a tésztát, illetve tulajdonképpen ez az "égetés". Ha pl teflon vagy egyéb tapadásmentes lábosban csinálod (ahogy én is), akkor az a leírás, hogy "amíg elválik a lábos falától", nem elég, hiszen azonnal elválik, mégis pirítani-főzni kell még folyamatos kevergetés mellett. A másik, hogy ennyi liszt és tojás kell bele, viszont mielőtt a tojásokat belekevered, ki kell hűlnie, legalább langyosra. Ha túl melegen kevered bele, nem lesz jó, és mindenképp egyenként kell alaposan elkeverni, én robotgéppel szoktam, sokat könnyít a dolgon. A sütés is nagyon fontos, nem szabad nyitogatni a sütőajtót idő előtt. Most ennyi jutott eszembe, de ha az égetett tészta készítésének utánaolvasol, akkor lesz, ahol megtalálod részletesebben.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-01-18 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

hlia
hlia Fri, 2014-01-17 22:25

Szeretném megkérdezni,hogy nem lehetne ezt megsütni muffinformában?
Úgy biztos nem fog szétesni.
Holnap szeretném kipróbálni,a liszttel biztos lehet javítani az állagán,de ha működne a muffinsütőben akkor csak egyszerűen belekanalaznám,megkenném a tetejét,aztán mehetne is a sütőbe.

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Sat, 2014-01-18 11:11

Muffinformában is meg lehet sütni, de ha a receptben leírtakat követed, akkor nem lehet baj és nem fog szétesni.

Üdvözlettel,
ízHUSZÁR

591
tej 2.5 dl
vaj 10 dkg
finomliszt 15 dkg
1 kávéskanál
fehér bors 1 késhegynyi
tojás 4 db
gruyére sajt 10 dkg
tojássárgája 1 db
gruyére sajt 5 dkg