r
Nosalty Logó

Görög paradicsomos zöldbab

Teamami
Görög paradicsomos zöldbab
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

153
Kalória
6.5g
Fehérje
26.1g
Szénhidrát
5g
Zsír
382.9g
Víz
-
Koleszterin
9g
Élelmi rost
12.3g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 153 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 307 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 34 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    414.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    382.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    235 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    478 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    303 micro
  • β-karotin
    2645 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    2845 micro
Összesen 153 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    829.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    765.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    469 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    161 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    956 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    267 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    607 micro
  • β-karotin
    5290 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    5691 micro
Összesen 307 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    84 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    580 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    846 micro
  • Lut-zea
    624 micro
Összesen 34 kcal

Elkészítés

  1. A hagymát megtisztítjuk, szálaira vágjuk, a fokhagymát présen keresztül nyomjuk. A paradicsomot megmossuk, aki nem szereti a héját az ételben, tegye pár mp-re forró vízbe, aztán szabadítsa meg a piros gömböcöket a borítástól.
  2. Kevés olívaolajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, utóbbit a "kevesebb, néha több" elve alapján. Szóval, épp csak csipetnyi borsot szórunk rá, legjobb a frissen őrölt.
  3. Kevergetve megvárjuk, amíg a paradicsom összeesik (pár perc), majd belesuhantjuk az egészben hagyott ceruzababokat.
  4. Míg a zöldségek párolódnak (időnként keverünk rajta és vigyázunk, hogy a paradicsom ne égjen le), egy porcelán- vagy üvegtálban a szétnyomott fokhagymát az apróra vágott petrezselyemmel és kevés olívaolajjal elkeverjük. A főtt babhoz adjuk a keveréket, s mindössze egyet rottyantunk az ételen. Ezzel kész is.
  5. Kiváló köret sültekhez, de puha kenyérrel önálló fogás is, hidegen-melegen egyaránt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 30 p

Görögország.... egy időben a munkám révén sűrűn látogattam, s szinte második hazám lett. Egyszer egy helyi kis tavernában volt szerencsém ehhez az egyszerű, de fenséges ételhez, rögvest el is kértem a receptet. Évekkel később hasonló fogásra egy görög ételeket tartalmazó füzetecskében bukkantam. Képtelenség eleget készíteni belőle, mert eteti magát. A hagyma, a zöld ceruzabab, a paradicsom és a fűszerek varázslatos tánca ez az ízlelőbimbókon.

További receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...