r
Nosalty Logó

Gombás szelet giuliettalupa konyhájából

giuliettalupa
Gombás szelet giuliettalupa konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

756
Kalória
51.2g
Fehérje
31.1g
Szénhidrát
41.2g
Zsír
402.8g
Víz
181.2g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
6.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 756 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3019 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1043.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    641 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    402.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 756 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    204.6 g

Zsír

  • Összesen
    165 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    725 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4175.3 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    303 mg
  • Kálcium
    437 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    2562 mg
  • Nátrium
    514 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    124.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    1611.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    388 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    240 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    153 micro
  • Kolin:
    649 mg
  • Retinol - A vitamin:
    379 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 3019 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

  1. A sertéshúst vágjuk 8-10 szeletre, majd sózzuk, borsozzuk és forgassuk meg egy kevés lisztben. Majd felforrósított zsiradékban pár percig (fehéredésig) süssük elő. A sütést követően egy tányérra szedjük ki a hússzeleteket.
  2. A gombákat tisztítsuk meg és szeleteljük fel vékonyan, a hagymát is vágjuk fel apróra, Egy mélyebb, nagyobb serpenyőbe tegyünk kb. 4-5 evőkanálnyit az előbb sült hús zsírjából, erre szórjuk rá a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk át.
  3. Mikor már a gomba kezd levet ereszteni, öntsünk alá egy kevés vizet (kb. 1,5 dl), tegyük hozzá a húsokat, kevés szemes borsot, babérlevelet és a bor felét. Fedő alatt lassú tűzön főzzük-pároljuk kb. 40 percig. Közben figyeljük, hogy mindig legyen alatta bőven lé. A maradék bort fokozatosan adagoljuk hozzá.
  4. Ha megpuhult a hús, akkor vegyünk ki pár kanállal a levéből, keverjük ki tejföllel, ízesítsük citromlével, és öntsük vissza a húsra. Pár perc alatt forraljuk össze. (Ha sűrűbbre szeretnénk, keverjünk hozzá még egy evőkanálnyi lisztet.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 5 p

Az eredeti recept, melyet egy kedves barátnőmtől tanultam, frissen szedett erdei gombával, legfőképp vargányával vagy egyéb tinóruval készül. Persze télen, tavasszal csak szárított vagy fagyasztott formában juthatunk ezekhez a gombákhoz, ezért ilyenkor inkább friss csiperkével szoktam készíteni ezt a fogást. A sertéshús ízlés szerint helyettesíthető csirke- vagy pulykahússal is, ha valaki könnyebb ételt szeretne. A zsírt viszont ne helyettesítsük olajjal, mert ehhez fogáshoz klasszikusan zsír való, ez adja meg az igazi ízét. Ha jó minőségű, háztáji sertés- vagy mangalicazsírt használunk, akkor van olyan egészséges, mint az olaj, sőt!  

További receptek

Stroganoff bélszín

A Stroganoff igazi klasszikus, az ünnepi szezonban pedig talán az is belefér, hogy hagyományos módon, bélszínből készítsük el. A gombás hús nem véletlenül sokak kedvence, hiszen ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek