Nosalty Logó

Gombás-máj nokedlivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Risi
Gombás-máj nokedlivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombás májhoz

A nokedlihez

Összesen 561 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombás májhoz

A nokedlihez

Összesen 2242 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombás májhoz

A nokedlihez

Összesen 150 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    29.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1327.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    463 mg
  • Nátrium
    670 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    245.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2920 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    564 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2915 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    35 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 561 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1394 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5309 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    372 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    1853 mg
  • Nátrium
    2681 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    980.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11679 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    59 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2258 micro
  • Kolin:
    925 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11658 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    141 micro
  • Lut-zea
    317 micro
Összesen 2242 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    178 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    775 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    774 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 150 Kcal

Hozzávalók

A gombás májhoz

A nokedlihez

Elkészítés

A gombás májhoz

  1. A csirkemájat és a szívet megtisztítjuk. Jól átmossuk, majd kis kockákra vágjuk. (Ha nincs hozzá szív, az nem baj.)
  2. A gombát is előkészítjük, és kis szeletekre vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk.
  3. A gombát és a szívet olajon kevés sóval megdinszteljük. Mikor már elfőtte a levét, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és azzal is pirítjuk. Majd a tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk. (vagyis pörköltnek készítjük fel) Öntünk hozzá kevés vizet és majdnem készre főzzük.
  4. Hozzáöntjük a kockákra (kb. 1x1cm) vágott csirkemájat és készre főzzük. Már nem kell sokáig főzni a májjal.
  5. Nokedlivel tálaljuk
  • Elkészítettem: 11 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 12061
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 08.

Ajánló

Ajánlom, mert egyszerűen elkészíthető, finom és nagyon laktató. Természetesen a mennyiségeken lehet változtatni, kinek mi ízlik jobban, abból többet-kevesebbet tenni bele.  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Családunkban közkedvelt étel. Mikor még nem voltam jóban a gombával, vagyis nem szerettem, akkor a májat részesítettem előnyben, majd mikor jóban lettünk a gombával, akkor már teljes mértékben kiélvezhettem az ízeket.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Sosem probaltam a gombat-majjal. Nagyon tetszik ez a valtozat... es meg ma kiprobalom, mert nokedli melle kerestem valamit. (bar nem szoktam felengedni vizzel a gombaporkoltet, lehet itt azert szukseges, mert maj is lesz melle...nem kifogasolom a recepted, de megprobalom, hogy igyis csak fedo alatt parolodjon) A nokedlit is az a recept szerint fogom probalni, amivel te ajanlottad :-)) Kosziiii, Evy

Risi

Kedves Evy! Köszi, hogy kipróbálod. Remélem ízleni fog! :-) Szerintem nagyon fini! Risi

Törölt felhasználó

Alairoooom Risi, ahogy irod: nagyon fini, nekem(unk) is tetszett! Megegyszer kosziiiiiiiii :-))) Jah...es meg lehet bolonditani egy kis tejfollel ... maskor is elkeszitjuk. Vidam hetveget, szia

Risi

Örülök, hogy ízlett! :-) Jó ötlet a tejföl, biztosan még finomabb.. ki fogom próbálni! Szép hétvégét! Szia

Törölt felhasználó

Szia Risi! Mit szólsz, családom visszafütyölte azt a mártásos gombát, amit múlt héten nokedlivel tálaltam ............... ezúttal puliszkával..............egyre finomabb(nak) t?nt :-)))) S van egy gyanúm: -hogy még jó ideig sláger marad. :-)) Köszi mégegyszer, szia Évy

Törölt felhasználó

A májon mióta n?tt ki a szív?

Risi

Kedves Sancho! Nem n?tt ki a májon a szív, csak ha boltban veszed, akkor szívvel együtt adják a májat egyes helyeken. Köszönöm "épít?" hozzászólásod! Risi

Törölt felhasználó

Köszönöm. Nálunk, külön van, ezért bocsi.

Törölt felhasználó

De nagyon gusztusos a szervírozás! Tetszik!

Risi

Semmi gond! Köszi!

Edit

Kedves Sanhco ! A máj anatómiailag együtt van a szívvel . Biztos nem szedtél még szét csirkét:)) A szívburokkal kapcsolódik hozzá a májhoz .Ez nem biztos ,hogy pontos tudományos elnevezése :)))))))))))))) Általában így együtt árulják:)) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Egyáltalán nincs együtt a szívvel! A Szív a két tüd?vel van kapcsolatban. Amit Te er?sítesz, az az egyik veséje. Különben hentes vagyok, s tudom mi van egy állatban.

Edit

Kedves Sancho ! Ezt most komolyan mondod??? Vagy csak viccelsz??? Te biztos , hogy nem bontottál még szét csirkét:))))))))))))) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Ajánlok olvasásra egy madártani anatómiakönyvet. Ha már nagyokoskodik, akkor ebb?l letisztulhatna. Tisztelettel!

Edit

Kedves Sancho ! Nem kell nekem Madártani Anatómia könyv :)) Nagyon sok csirkét , tyúkot bontottam már szét , és tudom , hogy a májat úgy kilehet venni a testb?l , hogy együtt marad a szívvel , és így lehet venni a hentesnél.Természetesen van olyan üzlet ahol szétszedve is lehet külön csak szívet , és csak májat venni , de hidd el nekem , hogy sok helyen egyben árulják: De tudod mit ha legközelebb veszek májat lefényképezem neked . Üdv Edit

Törölt felhasználó

Tudja Edit, az itteni hentesnél szétszedik darabokra a szárnyast. Mindent külön. Elég kezd? lehet a hentes, mert a szív esetleg a zúzával találna az állaga szerint, nem a puha májjal, de hát lelke rajta. Ha disznót vág, szóljon, nehogy a hájat kiolvasszák szalonna helyett.

Edit

Kedves Sancho ! Még mindig azt állítom , hogy nem szedtél még szét csirkét . Gondolom az ottani hentesnél szoktad venni darabokban :))) Szerinted ha én is, és más is azt írja , hogy egyben van a csirkemáj a szívvel, és így lehet venni akkor hazudunk?? A hentes pedig kb 30 éve volt kezd?nek nevezhet?:)) Bontottál már szét csirkét ???? Választ várok, mert ez kérdés volt , és nem költ?i:)))) Különben nyugodtan tegezhet a neten ez a szokás:))) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Igenis bontottam szét csirkét, az els? nagyanyám mutatta meg 22 évvel ezel?tt. Erdélyben pedig különszedünk mindent. Úgy házilag, mint a húsfeldolgozónál. Tisztelettel!

Edit

Kedves Sancho ! Akkor Erdélyben más csirkék n?nek mint Magyarországon? Nem hinném. :)) Itt is külön tudnak szedni mindent , de attól még lehet egyben is nem ??? Mert csak azt lehet különszedni ami el?tte egyben volt:))) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Jó f?zést! Okítson másokat is.

Edit

Kedves Sancho ! Magának is a legjobbakat:)) Maga kezdet okítani mást ,én csak a védelmére keltem , mert igaza volt:)) Még ha ez nem is tetszik az állítólagos hentesúrnak:)) Ezzel zárom a vitát :)) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Maga az "állítólagos"... Jöjjenek el, szívesen látom egy disznótorosra!

Edit

Kedves Sancho ! Köszönöm a meghívást :)) Címet és id?pontot egyeztetünk majd ? Üdv Edit

Törölt felhasználó

Természetesen! Tiszteletem addig is!

Törölt felhasználó

Különben a választ már rég megkaptam. Ha szó szerint értette, akkor maradjon a tyúkoknál. Tiszteltetem!

Edit

Kedves Sancho !A másik veséje hol van???:))))))))) Amire Te gondolsz az a "pöttye" / a gyerekeim így nevezték kicsi korukban/ :)) A veséje az a gerinc oszlop mellet kétoldalt található a far részén Üdv Edit

Hozzávalók

A gombás májhoz

A nokedlihez

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.