Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes kenyér Ritától

Gluténmentes kenyér Ritától
Gluténmentes kenyér Ritától
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg kenyérlisztet kipróbáltam, de egyik sem ízlett, másnapra vagy már aznap megfulladt tőle az ember. Ezt a receptet a kenyérliszt zacskóján találtam, picit változtattam rajta,, és így remek lett.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Én tejjel készítem, mert tovább marad friss, és kevésbé szárad ki. Akár 3-4 napig is friss marad, ha az ember kihűlés után zacskóba csomagolja.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt, 2 ek liszttel és a cukorral és 1 dl tejjel (vagy vízzel) robotgép segítségével összekeverjük. Majd 15 percig hagyjuk kelni.
  2. A maradék liszthez hozzáadjuk a sót és a „kovászunkat”. Majd a maradék tejet fokozatosan hozzáadjuk, és robotgép segítségével sima masszává keverjük.
  3. 18 cm gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibéleljük, és átöntjük, és újabb 15 percig pihentetjük meleg helyen.
  4. A sütőt előmelegítjük, és 45 perc alatt 180 C° -on készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 118 806
elküldve: 25
receptkönyvben: 407
elkészítve: 35/37
Facebookon megjelent: 1

szakács

kdrita

Mióta szakács: 2012.10.31.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
adag: 1 főre
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

diabetikus kenyér, házi kenyér gluténmentes lisztből, fehér kenyér gluténmentesen

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

juditmolnar84
juditmolnar84 Sat, 2019-07-27 15:27

Ebből a receptből nem lesz formázható kenyér. Túl sok a folyékony hozzávaló és folyik az egész. Másnapra az egész megszikkad.

7

Ancsus74
Ancsus74 Mon, 2017-02-13 10:51

Egy pici átalakítással igazi kedvenc lett ez a kenyér! Schar B mix és egy pici Schar Brot-mix Dunkel keverékéből, kis olívaolajat hozzáadva, lenmaggal és szezámmaggal készítettem ( a magok bele keverve és a tetejére szórva is). A formában hosszabb ideig kelesztettem, sütésnél pedig ( mint a hagyományos kenyérnél ) a sütő aljába egy tálban vizet tettem. Ropogós héjú és igazán ízletes lett a végeredmény! :-)

szisza122
szisza122 Mon, 2017-02-06 23:05

Kedves Rita! Nagyon szép ez a kenyér hasonló a belseje mint a búzalisztes kenyérhez, és ízre milyen ízű? kovászt hogyan készíted el? receptet elkérhetném?

motoreger73
motoreger73 Sat, 2016-06-04 21:33

Kedves Rita! Köszönöm a receptet. Mindent a leírtak szerint csináltam, egyszerűen TÖKÉLETES! Az elkészítése pofon egyszerű! Ezek után CSAK ez alapján sütök kenyeret.

Bévi48
mamuka / Bévi48 Wed, 2015-05-13 15:12

Kedves Rita! A kép alapján nagyon szimpatikusnak tűnt a kenyér,lazának,levegősnek. A recept alapján összeállítottam,megsütöttem,és egy tömör,kemény kenyér lett az eredmény. Mit ronthattam el??

NHTundi
TamásiTündi / NHTundi Sun, 2015-06-21 08:29

Kedves Mamuka!
Igaz nem Rita vagyok, de szeretném megosztani a tapasztalataimat veled. Én tegnap sütöttem meg először a recept alapján a kenyeret. Nem lett ugyan ilyen szépen megkelt, laza a kenyerem, de elsőre nem rossz. ímég kísérletezem.
A SPAR saját lisztkeverékét használtam, és mandulatejet (mert a változatosság kedvéért tejfehérjére és gluténre is érzékenyek vagyunk). Elkészítettem a "kovászt" ami nagyon szépen megkelt, de több idő kellett hozzá a leírtakhoz képest. Én 1 csomag száraz élesztőt használtam, de kipróbálom rendes élesztővel is. A héja viszont nem lett ilyen szép barna, de ropogós lett. Azon is szeretnék változtatni. Még nem tudom hogyan.
Üdvözlettel: Tündi

madoni
madoni Tue, 2015-04-21 11:01

Szia!Gluténmentes lisztkeverék helyett használhatnék esetleg rizs és hajdinalisztet?

pandi999
pandi999 Sun, 2015-01-25 13:33

Kedves Rita! segíts kérlek, valamit nem jól csinálok! 2szer is megsütöttem már, de nekem túl tömör lett, őzgerinc formában sütöttem, mindent úgy tettem ahogy írtad, de nem jött fel, a formát sem töltötte ki teljesen.

dettikedraga
dettikedraga Wed, 2014-10-29 00:06

Sziasztok en Angliaban élek es itt nincsenek azok a lisztkeverekek amiket irtok,tudnatk segiteni milyen lisztbol es mennyibol tudom osszeallitani?Koszi elore mindenkinek. Detti

SinghEszter
SinghEszter Sat, 2015-09-05 12:06

Szia Detti! Igaz, majd egy eve kertel infot, de a boltokban a free from termekeknel lehet gluten free flour-t kapni. £1.60/kg korul van. Ma palacsintat keszitettem ebbol a lisztbol, egesz jo lett.

Brumóka
Brumóka Sat, 2014-06-07 15:29

Elbíztam magam! Első alkalommal Narurbit lisztből remekül sikerült. Másodszorra kevésbé, a szilikon formában hagytam kihűlni és valahogy "nedves" lett az alja. Ezt hibának minősítettem, most harmadszor rácsra tettem - midig is általában mindent rácson hűtök .- de "szalonnás" az alja. vagy mintha nem sült volna át.A SPAR saját lisztjéből sütöttem, de a csomagolása alapján kb. Naturbit és kenyér van a csomagoláson. Piskóta esetén tudom, mi a baj, de itt? Kelesztési hiba? Öreg élesztő? Az unokám rendes, azt mondta, így is finom, de nem ez az igazi! SOS! SOS! Adjatok tanácsot!

kdrita
kdrita / kdrita Tue, 2014-06-10 05:40

Kedves Brumóka

Én mindig sütőpapírral bélelt fém formában sütőm. A szilikon lehet, hogy nem egyenletesen vezeti a hőt. Sok féle lisztet használtam már és így még nem jártam. Sütés után mindig kiveszem és rácson hagyom kihűlni.
Ha leírod, hogy hogyan készítetted akkor talán megtudjuk fejteni, hogy mi a hiba.
Üdv Rita

Katalin65
Katalin / Katalin65 Tue, 2014-04-01 18:40

Kedves Rita! Mivel imádok sütni és nyitott vagyok minden újra, ami engem érdekel, ki kellett próbálnom a paleo étrend néhány anyagát! Hozzáteszem, hála Istennek, nincs semmiféle glutén-vagy más érzékenységem, egyszerűen és egészségesen szeretnék táplálkozni. Az általam eddig készített paleo kenyerek a magkeverékből......háááááát nem igazán nyerték el tetszésemet :( . Így újabb próbálkozás indult nálam, gm lisztkeverékből. Mivel tájékozatlan voltam, itt keresgéltem, és a TE receptedre esett a választásom! Nem tudom, eredi állapotában ez a kenyér milyen, de ami ebből kisült, az felülmúlta az elképzeléseimet! Kissé változtattam rajta, és így nagyon finom, puha, ruganyos, és nem lett száraz sem, mint a magkeverékes kenyerek. Szóval csak egy fél adaggal próbálkoztam, ha nem sikerül, ne sajnáljam nagyon, ha ki kell hajítani :) ! Tettem bele ( egy fél adagba) 1 evőkanál olíva olajat és fél evőkanál útifűmaghéjat! Semmi máson nem variáltam. Ezt egy picike sütőformába öntöttem, amit múltkor találtam az Aldiban. Papírral kibéleltem, és mint a rendes kenyereket szoktam, gőzös sütőben sütöttem 35 percet! VALAMI FENSÉGES LETT!!!!!
Szóval nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velünk e remek receptet! :) Minden jót és egészséget kívánok!

Brumóka
Brumóka Tue, 2014-02-18 20:27

Naturbit lisztből sütöttem egy 10x20 cm-es magas falu szilikon formában, amit biztos, ami biztos kiolajoztam. Tejjel készítettem. A kenyér gyönyörű lett, nem akartam hinni a szememnek. A teteje ügyesen megrepedt magától - meg voltam hatódva! Az unokám is. Másnap is ették még a vejemmel, harmadnap nem volt mit pirítani. Igazán örülünk, törzsreceptnek minősítettük.

vnikol
vnikol Fri, 2013-11-15 00:40

Kedves Rita! Azt szeretném kérdezni, hogy kenyérsütőben is meg tudom e ezzel a recepttel sütni a kenyeret? Én már régóta lisztérzékeny vagyok, de még soha nem sütöttem. Általában megvettem, vagy aboettet ettem (jobban szeretem, mint a kenyeremet). Viszont a lányom is lisztérzékeny lett, így úgy döntöttem ezentúl sütök! A sütikhez, meg palacsintához a Coelipan lisztet használtam, nekem bevált! Kenyérhez is használhatom ezt, vagy jobb a Barbara? Válaszod előre is köszönöm!

abelszilvi
abelszilvi Mon, 2013-04-29 20:47

Rizs tejjel is szuper lett, csak a sóra kell figyelni, h ne legyen se sok, sem kevés..Tojással kentem le a sütés vége előtt kb 10 perccel! Köszönöm szépen!!!

B_Bernadett
B_Bernadett Fri, 2013-01-11 12:04

Rita!
Sajnos kiderült, hogy ételintoleranciám van, így elég sokmindent kellett megváltoztatnom az étekezésben, többek közt a pékárukat.
Dietetikus segítségével próbálok átállni, és ő a Barabara lisztet mondta, hogy azt használhatom.
A liszt csomagolásán található recept alapján készítettem el a kenyerem, beleöntöttem a masszát egy teflon tepsibe (kis méret), és a csomagoláson ajánlott ideig sütöttem. Én nem légkeverésesen, hanem csak az alul-felül sütést választottam, és 200 fokon, ahogy a csomagoláson fel volt tüntetve.
A problémám az, hogy nem sült át teljsen a közepe. :(
Tudnál nekem tanácsot adni, hogy ez vajon miért lehet?
Ma sütök egy újabb adagot, sé ma mindenképp kipróbálom a te receptedet, és sütési praktikádat, nagyon remélem sikerrel járok, de ha van valami ötleted, hogy miért nem sült át nekem azt megköszönném.
Annak esetleg lehet köze hozzá, hogy én nem friss élesztőt használok, hanem porélesztőt? Mert csak abból kapok gluténmentest. Én a 2 dkg friss élesztő helyett 6 gramm porélesztőt használtam, mert az átváltás alapján úgy számoltam, hogy ennyi kell. Lehet rosszul számoltam?
Kérlek segíts ha tudsz.
Köszönöm szépen
Bernadett

kdrita
kdrita / kdrita Fri, 2013-01-11 12:33

Szia Bernadett

Én porélesztőt nem szoktam használni ezért erre nem tudok válaszolni, de szerintem inkább használj Budafoki hagyományos élesztőt. Én is Barbara lisztet használom szívesen.:)
A 200 C túl meleg 180 C°-on süsd min. 45 percig, jó az alul felül sütési mód. A sütőt melegítsd elő legalább annyi ideig még meg kell a kenyér. 10-15 perc után fordítsd meg a sütőben a formát. Szerintem a magas hő miatt túl hamar sült meg a külseje és ezért nem tudott átsülni a közepe.
A teflon tepsi helyett inkább hagyományos vékony falú sütőformát (sütőpapírral) vagy szilikon formát használj. Lehet hogy túl át fórosodót a teflon.
A sütés vége előtt tűpróbát csinálj ha még ragacsosnak tűnik csökkentsd a hőfokot 160 C°-ra és még 10 percig süsd.
Remélem sikerül nyugi csak az eleje nehéz. Ahogy az első sikerül utána már könnyen fog menni.:)
Rita

B_Bernadett
B_Bernadett Fri, 2013-01-11 15:24

Rita!

Ezer hála és köszönet a segítségért. Átsült a kenyerem. :) Mindent úgy csináltam ahogy leírtad, kivéve az élesztőt, mert itthon csak por volt, de úgy látszik nem okozott gondot. :) Illetve én nem sima tejjel készítettem, hanem szója tejjel. De a lényeg, hogy 160 fokon, alul-felül sütve 45 perc alatt átsült. :) Hihetetlen boldog vagyok, és alig várom, hogy megkóstolhassam. :) Mert biztos vagyok benne, hogy az íze is sokkal finomabb, mint az eddigieké.
Még szeretném megkérdezni tőled, hogy mivel ebben nincs tartósítószer, elég, ha zacskóba teszem? Vagy hűtőbe is be kell tenni? Kis adag, tehát max 3 nap alatt el fog fogyni az tuti. :)
Betti

kdrita
kdrita / kdrita Fri, 2013-01-11 18:54

Bernadett

Örülök, hogy sikerült :) :)és remélem, hogy ízleni is fog. A szója tej mellett kipróbálhatod laktózmentes tejjel is. (Tudom gondolom azt is tanácsolták, hogy tarts laktózmentes diétát is.)
Elég zacskóba tenni és hűvös helyen tárolni. Ha a harmadik nap környékén kicsit száraznak találod tedd be a mikróba egy pillanatra, és újra olyan lesz mint mikor megsült.
Tipp: zsemlemorzsa helyett (zöldségfasírtba például) én ebből "darálok" chopperben össze ilyenkor általában 2-3 napos a kenyér.
Jó kísérletezést, és ha szeretnél még sütögetni van fent gluténmentes sós süti receptem is. Rita

B_Bernadett
B_Bernadett Fri, 2013-01-11 22:28

Sajnos tejre is érzékeny vagyok. :( A kazeinra, így a tej, és tejtermékek is kizárva. Őszintén szólva azt hittem nehezebb lesz a helyzet, de a szója tej nagyon bevált nálam. Csak az árával van némi összetűzésem. :(
A kenyér íze is remek lett. Végre meg tudom enni az egész kenyeret. Szó szerint a héja is omlós. :) Nagyon boldog vagyok. Egy picit mondjuk én sósnak érzem, ezért úgy gondoltam, hogy legközelebb picit kevesebb sóval csinálom. Az nem gond ugye? A szója tej ismét bevált.
Még egyszer köszönöm a segítséget Rita. S természetesen eddig is rendszeresen néztem a blogod, és több ételt is elkészítettem a receptjeid alapján. Nagyon örülök, hogy most is megtalálom azokat az ételeket amiket el tudok készíteni.

kdrita
kdrita / kdrita Sat, 2013-01-12 15:38

Szívesen örülök, hogy ízlett. Persze lehet kevesebb sóval készíteni. Örülök, hogy segíthettem.:) Rita

Dandera
Dandera Thu, 2013-01-10 22:34

Szia ! ma kiprobaltam ezt a receptet , TACA lisztkeverekkel , isteni lett !!! a legjobb amit probaltam eddig , maradok is ennel a receptnel :)) koszonom , hogy megosztottad !!! :)

kdrita
kdrita / kdrita Fri, 2013-01-11 08:11

Szívesen és örülök, hogy ízlett. Jó néha jó kenyeret enni én nagyon szeretem. Üdv Rita:)

Sunaj
Sunaj Thu, 2012-11-15 09:46

Szerencsére ma már elég sok féle lisztet lehet kapni. Kérdésem melyiket használtad vagy esetleg mindegy?

kdrita
kdrita / kdrita Thu, 2012-11-15 10:29

Barbara gluténmentes kenyérlisztet kelt tésztákhoz, de jó hozzá a Schar Mix B is. De szerintem a Barbarával finomabb.:)

1148
gluténmentes lisztkeverék 25 dkg
tej 3.4 dl
friss élesztő 2 dkg
cukor 20 g
10 g