Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes császármorzsa

Gluténmentes császármorzsa
Gluténmentes császármorzsa
55 perc / előkészület: 35 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Vacsora csatában nagy sikert aratott receptünk. Sok fejtörést jelent  nekem a gyermekkorunk világát megidéző ételek elkészítése gluténmentesen. Amellett, hogy a férjem kedvében akarok járni, az is motivál, hogy bebizonyítsam neki és a környezetünknek, hogy a lisztérzékenység egy állapot, és a diéta betartása mellett is tökéletes, ízletes ételek kerülhetnek az asztalra lemondás nélkül. Nos, ilyen fejtörés volt hosszú ideig a császármorzsa, legalábbis amit Magyarországon klasszikusan annak hívunk, noha a búzadara használata korántsem kötelező komponense az eredeti osztrák receptnek. Bevallom, én ezt az utóbbit  nem tudtam,  így mivel a búzadarát semmiképp nem sikerült kiváltanom, lemondóan más finomságok elkészítése felé fordultam. Egészen addig, míg egy vendégség alkalmával férjem kollégájának párja el nem mesélte, miként készített isteni császármorzsát mascarponéval. A receptet akkor el sem kértem, de otthon már bőszen keresgéltem osztrák weboldalakon, amíg valami hasonlót nem találtam. A lisztet rizsliszttel helyettesítve és még pár apró változtatással megszületett ez a recept. A mi Császári gluténmentes morzsánk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

Az öntethez

A tálaláshoz

ajánlat

Ajánlom mindenkinek, mert nagyon kellemes desszert. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 tojássárgáját és 1 egész tojást, csipet sót, cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a tejet, mascarponét, és habosra kikeverjük. A lisztet  hozzáadjuk, elkeverjük.
  3. A 3 tojásfehérjéhez kevés citromlevet adunk, és felverjük, majd az előző masszához keverjük.
  4. Egy tepsit vastagon kivajazunk, és kb. 1 cm vastagon elterítjük benne a "tésztát".
  5. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje, majd kisebb négyzetekre daraboljuk, átforgatjuk, és rövid ideig tovább sütjük.
  6. Az öntethez 2 ek vajon 3 ek barnacukrot karamellizálunk, és az  erdei gyümölcsöket vagy csak ribizlit meggyel vegyítve hozzáadjuk, pár percig forraljuk.
  7. Tálaláskor porcukorral meghintjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 766
elküldve: 14
receptkönyvben: 309
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

dr. Sütő Adrienn

Mióta szakács: 2009.12.06.
6 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mascarponés tésztájú császármorzsa meggyes-ribizlis öntettel, császármorzsa rizsliszttel és mascarponéval

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mrea
Mrea / mrea Sat, 2011-02-05 02:34

Jipppííííííí!!!!! Végre gluténmentes császármorzsa! KÖSZI!
Sajnos fél éve én is gluténmentes diétán vagyok és az egyik kedvencem a császármorzsa....eddig én is csak a búzadarás változatot ismertem, de azt valóban nem nagyon lehet kiváltani mással...már majdnem lemondtam róla...és most pedig itt pislogok rá és vigyorgok nagyokat.
Legközelebbi bevásárláskor erős a "gyanúm", hogy a mascarpone ott fog figyelni a kosaramban :DDD
(és még rizslisztem is van itthon :))

Még egyszer köszi :))

modosa
modosa / modosa Wed, 2010-09-29 12:39

Kedves Adrienn! Nagyon érdekes ez a mascarponés-rizslisztes megoldás, biztosan ki fogom próbálni! Egyik kedvenc alapanyagom a mascarpone, a napokban zöldségeket sütöttem meg benne...hát, mit mondjak, nem lett rossz :) üdv, Anikó

sutoa74
dr. Sütő Adrienn / sutoa74 Thu, 2010-09-30 11:55

 Kedves Anikó!

Akkor már ketten vagyunk mascarpone rajongók ezen az oldalon, de ha tovább kattintasz bizonyosan ezerszámra akadunk még hasonló fan-okra :)! Engem csak egy dolog tart vissza, hogy gyakran használjam, és ez a kalória tartalma...így is a férjem szerint már kicsit túlzásba is vitt sporttal tudom csak ellensúlyozni a jó étvággyal jókat evéseket.
Kellemes időtöltést a konyhában! Remélem ízleni fog a császármorzsánk. Ha nem vagy lisztérzékeny, akkor kipróbáld sima búzaliszttel is, esetleg a liszt 1/4 részét búzadarával helyettesítve is el tudom képzelni.
Üdv,
Adri.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-19 13:46

Szia Adrienn
Nekem lisztérzéken a fiam.
Mivel a család többi 4 tagja nem az így mindig mindent megprobálok úgy elkésziteni, hogy ő is ehesen belőle.Ennek a reeptnek nagyon fog örülni.
Ezer puszi és köszönet érte.
Szia ariel76

sutoa74
dr. Sütő Adrienn / sutoa74 Fri, 2010-03-19 17:05

Kedves ariel76!

Remélem sikert fog aratni a recept a ti családotokban is! Nálunk melegen azonnal elfogy, de ha marad akkor hidegen sem veti meg a férjem de a lányaink sem :-). Ez egy olyan recept amiről egy nem lisztérzékeny sem mondaná meg soha, hogy nem búzalisztből készült.
Jó étvágyat hozzá!
Sziasztok,
Adrienn.

688
tojás 4 db
1 csipet
cukor 50 g
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tej 4 ek
rizsliszt 100 g
mascarpone 250 g
vaj 2 ek
vaj 2 ek
barna cukor 3 ek
erdei gyümölcs mix 15 dkg
meggy 15 dkg
porcukor 5 dkg