Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gazdag sajtos pogácsa

Gazdag sajtos pogácsa
Gazdag sajtos pogácsa
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiaméknál suli buli volt, és vállaltam egy kis süti sütést. Nem készítettem még ilyen pogácsát, tehát lutri volt bevállalni, hogy olyasmit sütök, amit akkor találok ki, de szerencsére jól sült el a dolog. Nagyon könnyű, szépen megkelt, lágy, ízletes pogácsák kerekedtek a próbálkozásból.

hozzávalók / 12 adag

  • 30 dkg tönkölyliszt
  • 30 dkg félfogós liszt
  • 3 ek burgonyapehely
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek méz
  • 1,5 tk só
  • hajtogatáshoz és a tetejére 20 dkg reszelt Pannónia sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejfölt mikróban meglangyosítjuk, elkeverjük benne a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és megkelesztjük benne.
  2. Kenyérsütő üstjébe vagy dagasztógépbe tesszük alulra a folyékony, felülre a szilárd alkotókat, és összedagasztjuk, egy órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm-esre kinyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd borítékként összehajtogatjuk, letakarva pihentetjük fél órát, majd a szórást, hajtogatást még kétszer ismételjük. (Az utolsó után már nem kelesztettem, csak kinyújtottam újra.)
  4. A 1,5 cm vastagra kinyújtott tésztából szaggatóval kiszaggatjuk pogácsákat, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Tetejüket tojással vagy joghurttal megkenjük, és megszórjuk reszelt sajttal, 20 percig újra kelesztjük.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra hőlégkeverésen, és a pogácsákat kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 057
elküldve: 7
receptkönyvben: 164
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sajtos pogi, pogácsa, ementáli sajtos pogácsa

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2013-01-30 22:29

Mindegyik eldol oldalra. Latom a fenykepen a Tied szep magas marad. Vajon mit rontok el? 3x hajtogattam. Kicsit feljebb vettem a hofokot, mert ugy elkelnek 180on, hogy csak egy paca lesz mindegyikbol mire kiveszem oket.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-02-01 20:08

Az enyém is görbül, ne gondold, hogy nem. Lehet, hogy valamivel több folyadékot tettél hozzá? Más ötletem nincs. Én a 180 fokhoz még hozzáteszem a hőlégkeverést, ami + 20 fokot jelent. Lehet ez is az ok. Pogácsát általában 200 fokon kell sütni. Tudom, hogy kitartó vagy és fog az neked sikerülni. Egyébként a ferde pogi is olyan finom, mint az egyenes. Kitartás!!! Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2013-02-02 11:56

O, hat koszonom a tanacsodat. Szerintem mindig 1 hangyabokanyival tobb nedvesseget rakok belejuk (de ebbe asszem' nem is kellett tej) de csak azert, mert a hutobe bujtattam el a lisztjeimet a molyok elol, es ott kiszaradnak. Ughogy amikor mar latszik, hogy a felesleges lisztet semmi sincs ami felvegye, olyankor adok neki par cseppet, de ennyi. A kenyernek pl. jot is tesz, ha nem 4 dl amit irsz, hanem 5 dl vizet rakok. Sokkal konnyebb lesz a teszta.
Mindig azt a hofokot hasznalom, amit Te is, tudod, legkeveresem van nekem is, de ez a suto valahogy nem fog annyira jol, tehat ha 180at irsz pl. valahol, akkor az lehet 190-200 is, valahogy pontatlan a dolog.
A kelesztesi idovel is gondjaim vannak, mindig tobb ido tellik el 2 hajtogatas kozt, mint fel ora. Lehet, hogy akkor kel "el".
Az izevel nem volt semmi gondom, eletem legeslegfinomabb pogacsaja lett, szerintem a Daubnernel se ettem ilyen jot. Melegen felfaltuk a felet ketten. Lehet, hogy nagyobb szaggatoval fogom megprobalni, hatha akkor nem tud lefordulni oldalra.
Koszonom a biztatast, es a mennyei receptet! :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-02-02 22:32

A nagyobb szaggató jó ötlet, mert a kicsik valóban el szoktak dőlni. Rá.jössz te szépen mindenre és lehet, hogy már nem is lesz szükséged a receptjeimre. Persze én boldog vagyok, ha olvasod őket. Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2013-02-02 22:53

Ugyan! Mikor mindenki megdicseri amit sutok, arra szoktam gondni, ha nem lennel, lennetek, Te, Petra, Dacota, Limara, sose tudnek ilyen cuccokkal kirukkolni a kozonsegnek :)
Sutesnel nem nagyon merem megbontani a recik egyseget, mindig ragaszkodom, mert nem lehet elore tudni minek milyen szerepe lesz. A kenyerrel is emlekszel mennyit vacakoltam? Kb. 5x csinaltam meg, mire rajottem h a hutoslisztem az oka, azota megmelegitem a lisztet minden suteshez a mikroban, igy minden ugy kel a langyos lisztben, mint amiben bombat robbantottak. XD

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2013-01-30 22:00

Ma van a napja hogy elkeszitem. Sosem ertem miert este 6kor allok neki. Felfogos lisztet nem sikerult felhajtanom a varosban (match, spar, aldi) ezert elfeleztem a mennyiseget es a fele retesliszt, a masik fele buzcsiras finomliszt. A teszta allaga nagyon konnyu, szepen elkezdett levelesedni is. Holnapra akkora leszek, mint egy lufi! Imadom a nyers tesztat, es ami szaggatas mellol leesik (noha igyekszem, h minel kisebb essen le) azt mind felfalom.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2012-12-21 10:52

Jaja, Évi néni turbó pogácsái mindig ilyen remekül néznek ki, az ízükről nem is beszélve. Van egy másik sajtos pogija, az akkorára megnől, és olyan leveles, hogy le is dől oldalra. Ezt is kipróbálom.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-12-21 11:21

Melegen tudom ajánlani. Az eddigieknél is lágyabb, könnyebb. Már azóta többször elkészítettem a sikerre való tekintettel. Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2012-12-22 16:05

Különben mi az a félfogós liszt? Soha nem láttam még semmilyen polcon.Köszi Ollócska
U.I.: Boldog karácsonyt, és egészségben gazdag új évet!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-12-23 08:16

Auchanban vettem és a rétesliszt és finomliszt közötti a szemnagyság. Boldog Ünnepeket kívánok!

witch
witch / witch Thu, 2012-12-20 14:51

Nekem a Husvet szigetek jutott eszembe a keprol.*+*
Ilyen magas pogacsakat meg eletemben nem lattam. :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-12-21 11:20

Igazán köszi. Ha lett volna időm még keleszteni, még magasabbra nőttek volna. Azt gondolom, az hajtogatás függő is. Ha van türelmed esetleg még egyszer hajtogatni és megkeleszteni, akkor az Eiffel toronnyal találod szembe magad, mikor kinyitod a sütőajtót. Üdv: Évi néni