Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres rumos almás pite

Fűszeres rumos almás pite
Fűszeres rumos almás pite
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az almás pite nagy kedvencem, de valahogy fel akartam dobni. Byron Talbott, amerikai szakács receptjét próbáltam ki. Szerintem remek! Nagyon ízletes és nagyon szép, a fűszerek miatt karácsonyi hangulatú, és elkészíteni sem nehéz. Én csillagokkal díszítettem ki a tetejét, hogy ezzel se egy hétköznapi pitének tűnjön. :)

hozzávalók / 5 adag

Tészta

  • 16 dkg margarin (az eredeti recept 8 ek-t írt, ami kb. ennyi dkg-nak felel meg)
  • 8 evőkanál víz (a tészta gyúrása közben adagoljuk, kevesebb is elég)
  • 12 ek cukor
  • 2 bögre finomliszt
  • 1 csipet

Töltelék

ajánlat

Vanília fagyival vagy tejszínhabbal tálalva is érdemes kipróbálni. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A por alapú hozzávalókat (liszt, cukor, só) összekeverjük egy nagy tálban. Kézzel belemorzsoljuk a margarint, kis vizet hozzáadva összegyúrjuk.
  2. A tésztát fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább félóráig.
  3. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik lehet egy kicsit nagyobb, hogy a formánk oldalára is kerüljön tészta. Lisztes felületen, egyenletes vastagságúra kinyújtjuk (a formánknak megfelelő alakúra). Én 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam, amit kivajaztam, kiliszteztem. A kettéválasztott tészta egyik felével kibéleljük a formát, szépen lenyomkodjuk az aljára és az oldalára.
  4. A tészta másik felét is kinyújtjuk. A pite tetejét sokféleképpen lehet variálni, én most csillagokat szaggattam ki a tésztából és azzal díszítettem, de simán is befedhetjük a tetejét a kinyújtott tésztával.

Töltelék

  1. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk. Nagyjából egyenlő vastagságú, vékony cikkekre vágjuk őket. (Hogy ne barnuljanak meg túl hamar, egy kis citromlevet csepegtessünk rájuk, ami ha nem olyan savanykás az alma, akkor a pitének is nagyon jó ízt ad.)
  2. A fűszeres, rumos öntet hozzávalóit egyenletesre keverjük, és az almákra öntjük. Jól átforgatjuk benne az almákat.
  3. Ezután a kibélelt formába halmozzuk az almatölteléket (ha maradt egy kis lé, azt nyugodtan öntsük rá), majd lefedjük a másik tésztával (vagy a kiszaggatott formákkal).
  4. 180 Celsius fokon kb. 30 percig sütjük. (Folyamatosan figyeljük, akkor jó, ha a teteje aranybarna, az almák pedig megpuhultak.) Ha a teteje nagyon hamar elkezd barnulni, de az alja még nem, fedjük be alufóliával, és úgy süssük tovább.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 639
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

zefi

Mióta szakács: 2014.09.26.
1 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite, fahéjas rumos almás pite, almás sütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

893
margarin 16 dkg
víz 8 evőkanál
cukor 12 ek
finomliszt 2 bögre
1 csipet
alma 5 nagy db
rum 3 ek
cukor 1 bögre
víz 8 evőkanál
fahéj 4 teáskanál
szerecsendió 4 teáskanál
kukoricakeményítő 4 evőkanál