Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres kenyérkockák - crouton

Fűszeres kenyérkockák - crouton
Fűszeres kenyérkockák - crouton
20 perc / előkészület: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor vagyunk úgy, hogy a megmaradt kenyérrel nem tudunk mit kezdeni, az ember rakosgatja egyik helyről a másikra, ameddig annyira megszárad, hogy jó esetben panírmorzsa lesz belőle, vagy ami rosszabb: a kukában végzi. Ez a recept megakadályozza, hogy akár egy szelet kenyeret is kidobjunk, sőt, olyan készítményünk lesz, ami hosszú hetekig, akár hónapokig is gond nélkül eltartható. 

hozzávalók / 5 adag

  • 250 g kenyér (szikkadt kenyér, tetszés szerint lehet fehér, rozs, teljes kiőrlésű, vagy ami éppen van otthon)
  • 1 teáskanál kakukkfű (legjobb, ha frisset használunk, de a szárított is megfelelő)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)
  • 0.5 dl olívaolaj

ajánlat

Kifejezetten krémlevesekhez betétnek, illetve kevert salátákhoz ajánlott, de felhasználhatjuk akár zsemle- vagy szalvétagombóc készítéséhez is. Utóbbi esetben a fűszerezéstől el lehet tekinteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kenyeret szeleteljük fel (kb. 1 cm vastagon), majd vágjunk 1x1 cm-es kockákat a szeletekből. Tegyük sütőlemezre, és 180 fokon pirítsuk meg a sütőben. Akkor jó, ha egyenletes zsemleszínűek lesznek a kockák.
  2. Ebben az állapotban ha a kockák kihűltek, légmentesen zárható dobozban hosszú ideig eltárolhatjuk felhasználásig.
  3. A fűszeres crouton elkészítéséhez egy serpenyőt tegyünk a lángra, majd szórjuk bele a kenyérkockákat. Öntözzük meg olívaolajjal (legjobb a szűz erre a célra), sózzuk, borsozzuk, majd adjunk hozzá zúzott fokhagymát, illetőleg aprított fűszernövényeket. A serpenyőben jól forgassuk össze pár percig.
  4. Amikor elkészültünk vele, a serpenyőből tegyük ki egy edénybe vagy tálra, nehogy megégjen, hiszen a serpenyő nem hűl ki azonnal, csak mert elzártuk alatta a lángot.
  5. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 6 112
elküldve: 0
receptkönyvben: 64
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 5 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kruton, pirított kenyérkocka

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

214
kenyér 250 g
kakukkfű 1 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem 0.5 csokor
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 0.5 dl