Francia krumpli Fahéj konyhájából

- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
63g főzőtejszín82 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
25g trappista sajt88 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
250g főzőtejszín328 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
71.2g burgonya41 kcal
-
17.8g főzőtejszín23 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
7.1g trappista sajt25 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1152 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 255 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 259 mg
-
Nátrium 572 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 212.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 222 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.4 g
Zsír
-
Összesen 98.2 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 318 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4607.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 1020 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 223 mg
-
Foszfor 1037 mg
-
Nátrium 2287 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 849.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 900 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 150 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 140 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 886 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 171 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
2.5 dl főzőtejszín
-
5 dkg vaj
-
1 kávéskanál só
-
1 késhegynyi bors
-
1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés
- A nyers krumplit meghámozzuk, és vékony (3-5 mm) karikákra vágjuk.
- A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a tejszínnel, a sóval, borssal, szerecsendióval, s mindezt jól összeforgatjuk a krumplival.
- Egy mélyebb tűzálló tálba halmozzuk.
- Fóliával letakarva sütjük 45 percig, majd a fóliát levéve a krumplit megszórjuk reszelt sajttal, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre, hogy a sajt jól ráolvadjon.
- A sütőből kivéve legalább 10 percig állni hagyjuk, hogy a krumpli a maradék szaftot is magába szívja.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x25x8
- Sűtés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 229
- 7 napos nézettség: 1306
- Össznézettség: 108888
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 01.
Ajánló
Ez tulajdonképpen egy köret, sült-és bundázott húsok mellé nagyon finom, mert nem száraz. De önálló fogásként is megállja a helyét, egy kis zöld salátával.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Fogyókúra:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Ha nyaralás, akkor ücsörgés a gyönyörű teraszon, grillezés, és abbahagyhatatlan beszélgetések a barátnőmmel. Ez már menetrendszerű, ha évente egyszer eljutunk hozzájuk abba a csodálatos, messzi városba. Mint mindig, most is a férfiak sütik a húst, a nők (vagyis mi) készítjük a köretet. Azaz készítenénk, ha bele nem feledkeznénk már megint a dumcsiba. Megsült a hús, jöhettek! -halljuk kintről, és mi nagy szemeket meresztve összenézünk, hogy hoppá, a köret meg még sehol. Barátnőm fejéből pattan először a szikra, csináljunk akkor gyorsan francia krumplit. Csak úgy serpenyőben, ne vacakoljunk a sütővel. Sose lesz kész - gondolom, miközben szélsebesen darabolom a hozzávalót, hiszen volt már egyszer egy szerencsétlen próbám ezzel az étellel, amikor is sehogy sem akaródzott neki átsülnie. De mi térülünk-fordulunk, és hipp-hopp, már visszük is a teraszon megterített asztalra a fenséges francia krumplit, a fenséges grillezett hús mellé. A fiúk észre se veszik a késést, hiszen ők is jól elbeszélgettek közben. A krumpli tehát isteni lett. (Természetesen a husi is.) Azóta már többször készítettem (persze sütőben, mert úgy azért kényelmesebb), s külön érdeme, hogy mindig eszembe juttatja a nyarat, a szülővárosomat, de főképp a barátnőmékkel töltött szép napokat.
Hozzászólások
Köszönöm az újabb kedves mesét Fhka :))) meg a receptet is! T:)
Igazán nincs mit, aranyos Tormi! :)
Nagyon kedves a történet, és a recept mentés, elkészítésre el?készítve.Köszönöm.:) Éva-Anyóca
Nagyon finom! Remélem, nektek is ízleni fog. Üdv: Fahéj
Ma megcsináltam és nagyon ízlett! Legközelebb köretként fogom tálalni. Köszönöm a receptet!
Ez valójában köret. Örülök, hogy ízlett! :) Üdv: Fahéj
Nagyon feldobta a mai ebédet ez a köret. Köszönöm a receptet!
Igazán nincs mit! Még magában is nagyon finom! :)
"csináljunk gyorsan francia krumplit... szélsebesen darabolom a hozzávalót" bármilyen szélsebesen is, a recept szerint minimum 1 óra kell az elkészítéshez. "de térülünk, fordulunk, és már hipp-hopp visszük is a terített asztalra a krumplit" a fiúk nagyon-nagyon le lehettek lassulva, hogy nem vették észre, hogy csak 1 óra múlva lett kész a köret
A recept szerint: tepsiben, süt?ben ennyi hozzávalóval 1 óra. A térülünk-fordulunk nem egyenl? semmilyen id?tartammal, az csak a történet színesítésére szolgál. Mert a Nosalty történetet kér minden recepthez. Írhattam volna azt is, hogy "krumplit akartam köretnek, ez lett bel?le", de az ilyen sztorik meg minek. Profi serpeny?ben, indukciós t?zhelyen és fél adaggal tényleg nem volt egy óra az elkészítése, de azt hiszem, ezt nem is kéne magyaráznom, úgysem hiszed el. Mint ahogy valószín?leg azt sem, hogy a hozzávalókat viszont valóban szélsebesen tudom darabolni, és erre büszke is vagyok, ebben a félmondatban nem volt költ?i túlzás. A fiúk védelmében csak annyit, hogy nem nevezném lelassulásnak, ha jót beszélgetnek és elfeledkeznek az id?r?l meg az evésr?l, hiszen az egész együttlét igen szánalmas, ha csak az a lényege, hogy mikor eszünk már.
Nem kötekedni akartam, hanem csak úgy jött, de meg kell mondanom tegnap elkészítettem, mert tetszett a recept, mondjuk maradék sült húshoz ill. malacsülthöz ettük, finom volt. Igazából szilveszterkor kellett volna elkészíteni, amikor a barátaink itt voltak, de szerintem mi is le voltunk lassulva, meg hát a bevett szokás szerinti köretet ettük
Semmi gond. :) Egyébként meg az lenne az igazán jó, ha az egész világ, benne a 7 milliárd lakóval mind le lenne egy kicsit lassulva, mert szerintem ez a pörgés, ami most "trendi", nem vezet sehová. Csak kikészít mindenkit. Boldog, nyugalmas új évet kívánok!
Ebéd óta nassolom is folyamatosan, már nem sok van bel?le, nagyon finom lett!!!Köszönöm a receptet! :-)
Ennek örülök! Jó étvágyat hozzá! :) Üdv: Fahéj
Ez a legjobb köret, amit valaha csináltam! Köszönöm! :)
Örülök, hogy bevált! :)
Szia Fahéj! Megint egy jó körettel lettem gazdagabb. Most tudtam sort keríteni rá, hogy elkészítsem a recepted szerint a krumplit. A történeted annyira tetszett, hogy grillezett húst sütöttem, persze csak a konyhában, ilyen télvíz idején. A tavaszt idézve sopszkasalátát is csináltam. Finom volt. Legközelebb is az lesz. Zsuzsa.
Kedves Zsuzsa! Szuper, hogy kipróbáltad! Az meg még szuperebb, hogy neked is bevált a recept. Érdemes elkészíteni egyszer-egyszer, mert ugye nem az a megszokott köret, de mégsem idegenkedik t?le senki, mert abból az imádni való krumpliból van, ami nélkül sokan létezni sem bírunk. :) Szép estét! Fahéj
Szia Fahéj! Már majdnem azt hittem hogy ez lesz az els? recepted ami nem anyyira jött be szàmomra miutàn kipróbàltam. DE aztàn rà kellett jöjjek, hogy csak én voltam figyelmetlen és azt rontottam el hogy azonnal tàlaltam a süt?b?l kivéve. Így elég ízetlen volt és tocsogott a lében. Màsnapra viszont nagyon finom lett, ahogy beszìvta a szószt a krumpli. :) köszi szépen, bridge
Jaj, már majdnem megijedtem. :) Mert nekem még mindig jó lett. De ezek szerint neked is szerencsére. Nagyon örülök, hogy nem csalódtál benne. Szép hétvégét! Üdv: Fahéj
Egyszer?en csak: IMÁDOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A legjobb köret a világon! Köszi a receptet:)
:))) Igazán nincs mit! Boldog új évet! Üdv: Fahéj
Kedves Fahéj! Általában szeretjük a változatosságot, de amióta megtaláltuk ezt a receptedet, minden más hétvégi köret háttérbe szorult - az az egyöntet? álláspont született, hogy ez a legjobb dolog, ami csak a krumplival történhet :). Nagyon köszönjük a recepted, sok "hmmmm" pillanatot szereztél vele! Üdv. Andi
Kedves Andi! Nagyon örülök, hogy ennyire bevált ez a recept. Mi is nagyon szeretjük, mert egyszer?, ízletes és szaftos. Sok mindenhez passzol, ami nagy el?nye. További jó sütés-f?zést! Üdv: Fahéj
Szia Fahéj! Nagyon szeretem a receptjeidet, és ez a krumplis köret se kivétel :) egyszer?en szuper!
Örülök, hogy így érzed. :) Szép hétvégét kívánok: Fahéj
Egy baja van a receptnek. Irdatlan gyorsasággal fogy. Nagyon finom!!!!! Köszönjük!!!!
Hú, egy pillanatra megijedtem. :) Viszont ha gyorsan fogy, akkor fogyókúrára ajánlom. :)) Üdv: Fahéj
Többször elkészítettem már ilyen-olyan húsokhoz, de legutóbbi (Szilveszter/Újév) alkalommal varázslatos rakott csülök vált bel?le. :) A dupla mennyiség? krumpli felét tepsibe terítettem, erre rakosgattam az el?z? nap megf?zött, kih?tött, 0,5-1 centisre szeletelt füstölt csülköt. Ezt betakartam a maradék krumplival. A sütés úgy zajlott, ahogy a recept írja.
H?, de finom lehetett. Szívesen megkóstoltam volna... :)
Kedves Fahéj! Most találtam rá erre a receptre, a mai ebéhez gyorsan ki is próbáltam. Hát ez mennyei, nagyon finom tökéletes! Köszönöm!
Örülök, hogy ízlett! Üdv: Fahéj