Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia krémes ahogy nyultanti készíti

Francia krémes ahogy nyultanti készíti
Francia krémes ahogy nyultanti készíti
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eldöntöttem, hogy házi francia krémest szeretnék sütni. Nem tudom, hány receptet olvastam el előtte, majd végül összeállt a több receptből "összeollózott", általam jónak vélt megoldás. Egy kis praktika innen, egy mázrecept onnan... Biztos, hogy nem ez az "igazi", klasszikus franciakrémes, de nekem ez lett a befutó, na és a család is igen-igen elégedett lett vele.

hozzávalók / 8 adag

A krémeshez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, 2 lapot sütünk belőle. A nyújtás előtt nézzünk ki magunknak egy tepsit a készletből, és igyekezzünk ennek megfelelő méretű lapokat sütni. Sütés előtt villával szurkáljuk meg a lapokat, így kevésbé fognak felpúposodni, de valamilyen hüvelyesből (bab, lencse) "nehezéket" is tehetünk rá: sütőpapírt tegyünk a tésztára, és erre szórjuk rá a nehezéket.
  2. Ha megsült, az egyik lapot tegyük a tepsibe. Előtte béleljük ki alufóliával, vagy sütőpapírral a tepsit úgy, hogy bőven lógjon túl a tepsi szélén, így szeletelés előtt kiemelhetjük, és szebben tudjuk majd tálalni.
  3. A tojásfehérjéket 3 kanál cukorral kemény habbá verjük.
  4. A pudingporokat kevés tejjel és a tojássárgákkal összekeverjük, majd a maradék tejet 5 ek cukorral felforraljuk, és ehhez adjuk a pudingport. Így már gyorsan be fog sűrűsödni. A tűzről levéve 1 ek zselatinport adunk hozzá, így könnyebb lesz majd szeletelni.
  5. A vaníliás krémhez apránként adjuk hozzá a tojásfehérjék felvert habját. Óvatosan forgassuk bele, majd simítsuk a tésztára. Hagyjuk hűlni.
  6. Ha kihűlt, a tejszínből és a 4 ek vízben feloldott 1 ek zselatinból kemény habot verünk (ha előtte jól lehűtjük, jobban fog sikerülni), és rátesszük a kihűlt (!) vaníliás krémre. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a mázat.
  7. Az instant kávét összekeverjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, majd kis lángon kevergetve addig főzzük, míg a cukor felolvad. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, és kézi habverővel addig keverjük, amíg tejföl sűrűségű masszát kapunk.
  8. Gyorsan rásimítjuk a másik tésztalapra, és ha megdermedt, langyos vízbe mártott késsel kockákra vágjuk. Ráhelyezzük a sütinkre.
  9. Mielőtt szeletelnénk, kiemeljük az alufólia vagy sütőpapír segítségével a tepsiből, majd felszeleteljük, és tálcára helyezzük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 829
elküldve: 8
receptkönyvben: 268
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

házi krémes, vaníliás krémes, krémes francia módra

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szzsófi
szzsófi Sun, 2013-07-07 14:27

Kedves nyultatni!

Megcsináltam három alkalommal ezt a süteményt. Elsőre gyönyörű lett, szép magas. Következő alkalommal, mikor csináltam, a hab és a puding összefolyt és kanalas süti lett belőle, folyós volt nagyon a krém, gondoltam a habbal lehetett a probléma. Aztán harmadik nekifutásra teljesen ugyanazokkal a fajta hozzávalókkal, ugyanazzal a menettel csináltam meg, és az eredmény ugyanaz, mint második alkalommal :( Ugyan a hab nem folyt most bele, de megint kanalas lett. Van valami ötleted, mitől lehet? (egyébként ízre mindig nagyon finom, de elkeserítő a látvány számomra :( )

nyultanti
nyultanti / nyultanti Thu, 2013-07-11 06:38

Ó, de sajnálom. Nem igazán van ötletem... :( Fontos, hogy a pudingos krémmel megkent sütit jól kihűtsük, mielőtt a habot rákenjük. De más ötletem sajnos nincs. Én még nem jártam így.

szzsófi
szzsófi Sun, 2013-09-01 12:40

Sajnos harmadszorra is így jártam :( Kihűlt a krém teljesen, a hab gyönyörűen "áll" a pudingos krém meg kifolyik alóla. Talán a tojásfehérje "olvad" meg? :/ Egyébként ízre isteni, meg azért elfogy, csak hát mégis..

nyultanti
nyultanti / nyultanti Mon, 2013-09-02 04:41

A vaníliás krém forró volt, amikor beletetted a tojásfehérjét? Mert gyakorlatilag annak meg kell főnie a vaníliás krémben, óvatosan kell belekeverni a fehérjét, amikor az még forró.

szzsófi
szzsófi Mon, 2013-09-02 07:58

Csináltam így is, meg úgy is. Adok neki még egy esélyt, mert első alkalommal gyönyörű lett, és mindent úgy csináltam (vagy ezek szerint mégsem ) de kicsit várok most :) Minden esetre ízre tökéletes :)

csumpo
csumpo Sun, 2012-04-15 11:10

Hasonló képen készítem én is, szintén több helyről ollóztam össze a receptet. A különbség annyi, hogy én nem használok zselatinport és én fél literes Hulalát használok. Párom imádja, most lesz anyukám névnapja és evvel a sütivel fogom meglepni. Remélem sikerül.

nyultanti
nyultanti / nyultanti Sun, 2012-04-15 11:12

A zselatinport csak a szeletelés megkönnyítéséért írta a recept, szerintem is működne nélküle. Biztos sikerülni fog! :)

583
leveles tészta 1 csomag
tej 1 l
vaníliás pudingpor 2 tasak
cukor 8 ek
tojás 3 db
habtejszín 3 dl
zselatin 2 ek
instant kávé 1 ek
cukor 20 dkg
vaj 7 dkg
tej 4 ek