r
Nosalty Logó

Francia croissant perec konyhájából

perec14
Francia croissant perec konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tésztához

Megkenéshez

445
Kalória
7.1g
Fehérje
45.2g
Szénhidrát
26.4g
Zsír
35.2g
Víz
113.8g
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
6.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Tésztához

Megkenéshez

Összesen 445 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Tésztához

Megkenéshez

Összesen 5344 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Tésztához

Megkenéshez

Összesen 382 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    577.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    35.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    224 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 445 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    316.6 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1366 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6929.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    252 mg
  • Kálcium
    405 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    1161 mg
  • Nátrium
    4918 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    542.4 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    422.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2732 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    126 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    600 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2683 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    595 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    814 micro
Összesen 5344 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 382 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. Oldjuk fel az élesztőt a víz kétharmadában. Keverjük bele a lisztbe a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejport és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Ha a tészta túl kemény, adjuk hozzá a megmaradt vizet. Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 1 óráig.
  2. Dagasszuk át a tésztát, majd hűtőben pihentessük 1 óra hosszat. Ezután ismét dagasszuk át, és fél órára rakjuk mélyhűtőbe.
  3. Nyújtsuk a tésztát olyan téglalappá, amely háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles. A kemény vajat gyúrjuk addig, amíg meglágyul és helyezzük a tészta alsó szélére. Tenyerünkkel addig nyomkodjuk, amíg a téglalap kétharmadát befedjük vele.
  4. Hajtogassuk úgy a tésztát, hogy először a vajazatlan felső harmadát hajtjuk le, majd erre kerül az alsó harmada. A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba. Pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.
  5. Nyújtsuk ki a tésztát ugyanolyan téglalappá, mint az előbb és ugyanúgy hajtogassuk háromba, csomagoljuk folpackba, pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.
  6. Nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra, és vágjunk belőle háromszögeket (ha ragaszkodunk az eredetihez: 20 cm magas és 12 cm-es alapú kell).
  7. A formázáshoz tegyünk magunk elé egy háromszöget úgy, hogy a talpa legyen felénk, és csavarjuk fel. A croissant-okat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, és szobahőmérsékleten kelesszük 2 órát.
  8. Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (gáz: 8-as fokozat). A croissant-okat kenjük meg a felvert tojással, tegyük be a sütőbe, és csökkentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra (gáz: 5-ös fokozat), és süssük 20 percig.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C

Bretagne-i nyaralásunk alatt mindig friss croissant-t ettünk reggelire, ami az itthon kaphatóhoz nem is hasonlítható. Ezt a receptet egy szakácskönyvben találtam, és bár fenntartásaim voltak, de nagy meglepetésünkre teljesen olyan ízű, mint a franciaországi. Bár időigényes, mondhatom, hogy megéri a befektetett energiát. A recept 24 db-ra vonatkozik.

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek