r
Nosalty Logó

Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 382 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3062 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 280 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 382 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.1 g

Zsír

  • Összesen
    60.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    737 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2220.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    563 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1016 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.3 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    139.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    575 mg
  • Retinol - A vitamin:
    491 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    764 micro
Összesen 3062 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 280 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk, mindkét darabból három-három rudat sodrunk.
  4. Ezek összefonjuk, és külön-külön két sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
  5. Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Természetesen egyben is megsüthetjük, de így szépen megtartja a formáját.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x11x7
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 802
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 114
  • Össznézettség: 88697
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 31.

Receptkategóriák

Ebből a tészta mennyiségből, általában, két kisebb kalácsot készítek, és mindig variálom őket, attól függően, milyen kedvem van, és mit találok itthon, hozzá. Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, márványosra, ha tésztájába keverjük a kakaót, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal vagy csak teljesen simán, fonva vagy fonás nélkül. Ahhoz, hogy foszlós legyen a kalácsunk, elengedhetetlen a tészta megfelelő kidolgozása. Mikor fonva készítjük, a fonatokhoz a rudakat, fonás előtt, jól sodorjuk meg. A tészta szerkezete, annál szebb lesz, minél több levegőt gyúrunk bele. Ezért fontos az alapos kidolgozása a kelt tésztának. Régen azt mondták, akkor van kidolgozva a tészta, mikor a gerendáról is csöpög a víz, ami nem más mint, a homlokunk. Az alapanyagokat lehetőleg szobahőmérsékleten dolgozzuk bele, mert a hideg hozzávalók lassítják az élesztő munkáját. A sót keverjük el a liszttel alaposan, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk, mert a sóval érintkezve gátolja annak kelesztő hatását. Ugyanez igaz, a sok cukorra is, ezért csak egy csipetnyit tegyünk a tejhez, annyi is elég, hogy az élesztő felfusson. A zsiradék is lassítja az élesztőgombák szaporodását, emiatt minél több a tésztában a zsiradék, annál tovább tart a kelesztési idő. A konyhánkban, ahol a tésztát készítjük, ne legyen se hideg, se pedig huzat, mert az is árt a tésztának. Miután a kalácsunk kihűlt, felszeleteljük, kínálhatjuk vajjal, mézzel, lekvárral vagy egyszerűen egy csésze forró kakaóval.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk