Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti kosár

Húsvéti kosár
Húsvéti kosár
145 perc / előkészület: 120 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nem is emlékszem mikor, de nem mostanában, pár éve hozzám jutott egy olasz magazin. Abban láttam ezt a kosárkát. Nagyon megtetszett és kimentettem azt az oldalt az újságból, ahol le volt írva, persze olaszul és le volt fényképezve a receptje és az elkészítés menete. Minden évben szemeztem vele, hogy megcsinálom, de forma problémám volt,n em kaptam sehol fél tojás sütőformát. Idén úgy voltam vele, hogy nem érdekel hogy hogy, de meg kell sütnöm. Minden bevásárló központban kerestünk kutattunk, a neten sem találtam sehol semmit. Úgy gondoltam, férjecském kreativitását és segítségét kérem. Végül is elmentünk egy kreatív boltba, ahol vásároltunk hungarocell tojást, amit ketté lehet szedni. Majd elmentünk a gazdaboltba, ahol nagyon kis lyukú dróthálót vásároltunk. A dróthálót a hungarocell tojásra formázta a férjem, majd elvittük egyik ismerőséhez, aki ponthegesztővel összepöttyintette a drótot, és így már kész is volt a tojás alakom (természetesen a hungarocell tojás hegesztés közben összeolvadt, de arra nem is volt szükség a továbbiakban). A formát szépen bevontam alufóliával, és már teljesen tökéletes lett a tojás forma.(21*15 cm)

Nagy hévvel nekikezdtem a lefordított  recept alapján a kosár elkészítéséhez. Hát mit mondjak, bőven megszenvedtem. Az eredeti recept 1 kg lisztet írt, bár én már eleve fél kilóval kezdtem, mert gondoltam, hogy sok lesz. A tej meg kevés lett. Az első kosarat kb. 2,5 óráig szövögettem, szóval megdolgoztam vele rendesen. Másodjára könnyebb volt, már 1 óra alatt meg volt a szövögetés. Hát ez lett az eredmény,d e már ez is elfogyott. :) Meg kellett  valamivel hálálnom a férjem segítségét. :) Húsvétra készítem majd a következőt.

Köszönöm férjemnek hogy mint mindig, most is segített megvalósítani elképzelésemet! Nélküle nem sikerült volna!

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl tejet 1 evőkanál porcukorral meglangyosítunk, beletesszük az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. 1/4 óráig pihentetjük.
  2. A maradék liszthez adjuk a  sót, cukrot, reszelt citromhéjat,f elolvasztott,d e kihűtött vajat, tojássárgáját a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
  3. Kézzel vagy géppel jól eldolgozzuk, kemény tömör tésztának kell lennie. Majd fél órát kelesztjük.
  4. Ha megkelt kis darabokat vágunk a tésztából, amiket kb. ceruza vastagságúra és kb.30-32 cm hosszúságúra sodrunk. Kb.30-32 darabot .Egy 30*30 cm-es alufóliára sorakoztatunk függőlegesen 15-16 darab tészta csíkot egymástól kis hézagokat hagyva, majd vízszintesen belefűzzük egyentént a maradék 15-16 darab csíkot.
  5. A kosár aljának 2 db kisujjnyi vastag tészta csíkot sodrunk össze és tojás alakra formázzuk. A kosár felső részére a megmaradt tésztát három felé osztjuk, kb.50-60 cm hosszúra sodorjuk és megfonjuk, szintén tojás alakúra formázzuk a formánk nagyságának megfelelő nagyságúra.                                                                                   
  6. Segítséggel a tojásformánkra helyezzük a megszőtt tésztát, az alját körbevágjuk a formának megfelelően, majd a tetejére helyezzük a sodrott alját ,tojással alaposan lekenjük. A kosár felső részének a tésztáját szintén tojással alaposan megkenjük és megszórjuk jégcukorral. Tepsibe tesszük, a felső fonat alá sütőpapírt rakunk.
  7. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  8. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát akár egy éjszakán át. Majd a kosarat levesszük a formáról eltávolítjuk az alufóliát ,tetejére helyezzük a hármas fonatot és díszítjük. Dekorációs műfüvet rakunk bele, majd tojásokkal virággal, bármilyen húsvéti dekorációval díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 269
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Györgyi

Mióta szakács: 2011.07.04.
57 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
konyha: olasz
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalácskosár, formakalács, kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

942
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2 dl
vaj 5 dkg
cukor 8 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
porcukor 1 ek
1 kávéskanál
tojássárgája 1 db
jégcukor 1 ek
tojás 1 db