r
Nosalty Logó

Figaró ostyaszelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Iofiel
Figaró ostyaszelet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Az ostyához és a csokimázhoz

A töltelékhez

Összesen 869 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Az ostyához és a csokimázhoz

A töltelékhez

Összesen 6949 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Az ostyához és a csokimázhoz

A töltelékhez

Összesen 450 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    53.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.9 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    301 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 869 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    69.9 g

Zsír

  • Összesen
    431.5 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    145 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    160 g
  • Koleszterin
    480 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3183.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    567 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    709 mg
  • Foszfor
    1552 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    759 g
  • Cukor
    583 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    236.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2627 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    380 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    263 micro
  • Kolin:
    446 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2410 micro
  • α-karotin
    125 micro
  • β-karotin
    2455 micro
  • β-crypt
    196 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    847 micro
Összesen 6949 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 450 Kcal

Hozzávalók

Az ostyához és a csokimázhoz

A töltelékhez

Elkészítés

Az ostyához és a csokimázhoz

  1. Előkészítjük a hozzávalókat: beáztatjuk a mazsolát, a két tojást feltörjük, és villával lazán felverjük. A diót nem darálni kell, csak összevágni. (Én késes homogenizálóban, éppen csak pár másodpercre bekapcsolva, vágom össze.) Minden hozzávalót a kezünk ügyébe készítünk, mert gyorsan kell majd dolgozni.
  2. A margarint kis lángon elkezdjük felolvasztani. Eközben a cukrot egy nagyobb edényben világosra pirítjuk.
  3. Amikor a cukor már megpirult, hozzáöntjük az olvadt margarint (vigyázat, kicsit csapkod), és alaposan összekeverjük.
  4. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat, és folyamatosan keverjük forrásig.
  5. Amikor a cukros massza felforrt, hozzáadjuk az összevagdalt diót, a mazsolát és a rumot.
  6. A langyos, de még képlékeny állagú tölteléket az ostyalap rücskös oldalára simítjuk, kb. 1 cm vastagságban. A másik lappal beborítjuk, és nehezéket teszünk rá.
  7. Hűvös helyen egy éjszakát hagyjuk állni.
  8. Amikor kihűlt, csokimázzal bevonjuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 31801
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 27.

Ajánló

Vendégvárónak ajánlom, ünnepekre, kávé, tea mellé.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a receptet anyósomtól tanultam még a 90-es években. Vajdaságban népszerű édesség, Magyarországon még nem találkoztam vele. Az akkor még létező Jugoszláviából beszerzett ostyalapból az igazi, az kicsit vastagabb, könnyebb szerkezetű, mint az itthon kapható. A "jugó" ostyából 2 lap elég ennyi töltelékhez, a Magyarországon kapható ostyából 4 lap kell. Ez egy alaprecept, amit ízlés szerint lehet variálni. Ennek a változatnak az ízvilága karamellás-grillázsos, de van aki csokoládéval és kakaóporral is dúsítja a tölteléket. Lehet még dúsítani apróra vágott aszalt gyümölcsökkel is. A töltelék főzésének másik módja, hogy a margarint, a cukor felével és a tojásokkal külön edényben főzik sűrű krémmé, és utána keverik össze a pirított cukorral, de nekem a fent leírt módon is megfelelő állagú lesz a töltelék, és ez talán így egyszerűbb, mint külön krémet főzni. :) Elég tömény, de nagyon finom, kiadós édesség. Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ugy bizam! Kiados edesseg es jo ragados, :)) ...tomeny, ahogy mi szeretjuk! A heten elkeszitettem, a tojas adagolasnal meglepodtem, de a vegeredmeny vegul szepre es finomra sikerult! (irtoztam, mert eleg hignak tunt, nem tudtam, hogy fozzem-e vagy valoban eleg, hogy csak felfojjon) S valoban az ejszakai hutes utan sokkal izesebb. Nagyon szepen koszonjuk. Vidam hetveget!

Iofiel

Szia! Tömény, de nagyon eteti magát, az biztos! Nagyon örülök, hogy ízlett! Amikor megkaptam a receptet, én ugyanígy jártam, nagyon furcsálltam a tojásokat a krémben, de boldogult Anyósom megnyugtatott, hogy "az fogja össze" a tölteléket. Nekem általában már langyosra h?tve "félkemény" amikor rákenem az ostyára. Ha hígnak találod, lehet még egy kicsit f?zni a tojásos masszát, vagy emelni a dió/aszalt gyümölcs mennyiségen. Köszönöm a visszajelzést, és kellemes hétvégét! Ida

marcipann

Szia! Nagyon jónak t?nt, én most hozzáfogtam elkészíteni, de a cukor nem akar elkeveredni az olvasztott margarinnal, csak összeállt benne (pedig nem vagyok kezd? grillázs tortát és egybeket is készítek évek óta) pedig már 20 perce keverem. Mi a csudát rontottam el??? Hát most már kíváncsi vgyok leszE valami bel?le?? marcipann

marcipann

No, hát jól el vacakoltam vele, mire normális állaga lett, legközelebb kicsit másképpen csinálom, viszont KARÁCSONYIASÍTOTTAM! a töltelékbe a dión és mazsolán kívül datolyát, tettem, hozzáöntöttem (csak úgy gondolomra) kávélik?rt és belereszeltem egy narancs héját. Már ahogy föléhajoltam egy illatorgia volt, no és az íze...!! Szóval, valami fantasztikus lett. Most egy tepsi alma pihen rajta nyomatéknak. Holnap bevonom étcsokival. Már alig várom, hogy megkóstoljam.

Iofiel

Szia! H?ha, nagyon jól hangzik! Én még nem csináltam meg az idei karácsonyi adagot, de én is kipróbálom a narancshéjat belereszelni. Köszi az ötletet!

Iofiel

Na, ezt még tanulnom kell, hogy ne küldjek el egy kommentet kétszer... :)

Ignacio

Minálunk egy kis változtatással készül,8 tojással és 250g cukrot megpörkölünk meg 250g cukrot a tojásokhoz keverünk a többi ugyanaz.Igy még kiadossabb.

Iofiel

8 tojás nekem kicsit soknak t?nik.... Arra, hogy a krém összeálljon, 2 tojás is elég és egyáltalán nem érezni a tojás ízét, a karamell és a dió dominál. A 8 tojásnál már félek, hogy azt is ki lehetne érezni ami nem biztos, hogy mindekinek ízlene. A fél kiló cukor is soknak t?nik, ez az édesség a fent leírt arányokkal is elég tömény, hiszen a mazsola és az aszalt gyümölcsök is édesek. Ha kiadósabb adagot szeretnék, én inkább az aszalt gyümölcsök hozzáadásával tenném, hiszen ez így is igazi "b?nös élvezet". Persze, ahány ház, annyi szokás, köszönöm, hogy megosztottad a Te változatodat velem. :)

Hozzávalók

Az ostyához és a csokimázhoz

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek