r
Nosalty Logó

Feketeszezám-fagylalt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Feketeszezám-fagylalt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 184 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 2220 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 262 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 184 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    168.4 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1095 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2424.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    1074 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    796 mg
  • Nátrium
    274 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.5 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    300.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1345 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    223 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    574 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1319 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    295 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    656 micro
Összesen 2220 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 262 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kezdésnek a szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, egészen addig, amíg a szemek pattogni és gőzölögni nem kezdenek.
  2. Utána kávédarálóba vagy késes betétű robotgépbe tesszük, és elkezdjük megőrölni. Amikor a magok már kezdenek szétesni, hozzáadunk egy evőkanál mézet, és tovább őröljük, amíg pasztává össze nem áll.
  3. A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjaival, egy csipet sóval, a maradék mézzel és a szezámpasztával.
  4. Közben a tejet és a tejszínt összekeverjük egy edényben, és közepes lángon melegíteni kezdjük egészen addig, hogy majdnem forrjon, de ne forraljuk fel!
  5. A tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájához, és homogénné dolgozzuk. Utána az egészet visszaöntjük a lábosba, és visszatesszük közepes lángra.
  6. A keveréket hetven fokig melegítjük, ha nincs hőmérőnk, akkor csakúgy, mint előtte, még forrás előtt zárjuk el a lángot alatta.
  7. Ezután a fagylaltalapot le kell hűtenünk. Vagy megvárjuk, amíg magától kihűl, vagy jeges vízbe állítjuk az edényt, és kavargatva lehűtjük.
  8. A krémet aztán hűtőbe tesszük, hogy alaposan lehűljön (4-6 óra), majd fagylaltgépbe töltve elkészítjük.
  9. Tálalásnál fekete szezámmaggal és sópehellyel is megszórhatjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 5397
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 27.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egy külföldi blogon találtam a receptet, eredetileg pedig innen van. Nem tudom megmondani, hogy mi fogott meg benne annyira, hogy végül rászántam magam, és beruháztam miatta egy fagyigépre. Valahogy éreztem, ez finom lesz, és aztán nem is csalódtam. Az íze hasonlít egy kicsit a mákfagyira, persze ehhez jön a szezámos íz is. A vaníliával együtt pedig egészen zseniális.

Hozzászólások (2)

Szeva

Kedves Ízhuszár! Én is beleástam magam a receptbe, de a kérdéseim: 1. van-e jelent?sége, hogy a tejszín milyen formában kerül a fagylaltalapba? Az eredeti recept habként keveri hozzá fagyasztás el?tt. 2. a fekete szezám paszta 1 rész szezám+1 rész méz (eredetileg). A magyar változat ett?l eltér, így is m?ködik? 3. Az, hogy a szemes szezám belekerül, vagy csak dekoráció a fagylalton, az ízlés kérdése. Csupán a tapasztalatra vagyok kíváncsi, nem kötözködni akartam. Köszönettel: É.

Dávid

Kedves Szeva, Mindent pontosan úgy csináltam, ahogy a receptben leírtam! ízHUSZÁR

terranova56

El?készület 10 perc , f?zés 20 perc, Ha valaki ezt ennyi id? alatt megcsinálja, megemelem a kalapom. A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral stb stb., közben a tejet és a tejszínt stb összekeverem, csak kett? kezem van, nincs közben. persze várok is míg kih?l, majd aztán h?t?be tesszük, nagyjából egy délel?tt! Tisztelettel: Ticcsi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek