Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeszezám-fagylalt

Feketeszezám-fagylalt
Feketeszezám-fagylalt
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy külföldi blogon találtam a receptet, eredetileg pedig innen van. Nem tudom megmondani, hogy mi fogott meg benne annyira, hogy végül rászántam magam, és beruháztam miatta egy fagyigépre. Valahogy éreztem, ez finom lesz, és aztán nem is csalódtam. Az íze hasonlít egy kicsit a mákfagyira, persze ehhez jön a szezámos íz is. A vaníliával együtt pedig egészen zseniális.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kezdésnek a szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, egészen addig, amíg a szemek pattogni és gőzölögni nem kezdenek.
  2. Utána kávédarálóba vagy késes betétű robotgépbe tesszük, és elkezdjük megőrölni. Amikor a magok már kezdenek szétesni, hozzáadunk egy evőkanál mézet, és tovább őröljük, amíg pasztává össze nem áll.
  3. A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjaival, egy csipet sóval, a maradék mézzel és a szezámpasztával.
  4. Közben a tejet és a tejszínt összekeverjük egy edényben, és közepes lángon melegíteni kezdjük egészen addig, hogy majdnem forrjon, de ne forraljuk fel!
  5. A tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájához, és homogénné dolgozzuk. Utána az egészet visszaöntjük a lábosba, és visszatesszük közepes lángra.
  6. A keveréket hetven fokig melegítjük, ha nincs hőmérőnk, akkor csakúgy, mint előtte, még forrás előtt zárjuk el a lángot alatta.
  7. Ezután a fagylaltalapot le kell hűtenünk. Vagy megvárjuk, amíg magától kihűl, vagy jeges vízbe állítjuk az edényt, és kavargatva lehűtjük.
  8. A krémet aztán hűtőbe tesszük, hogy alaposan lehűljön (4-6 óra), majd fagylaltgépbe töltve elkészítjük.
  9. Tálalásnál fekete szezámmaggal és sópehellyel is megszórhatjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 774
elküldve: 0
receptkönyvben: 75
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
351 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: fagyi
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: házi fagyi
hasonló kategóriák: parfé, fagyitorta, fagyikehely, gyümölcsfagyi, karamellfagyi, sorbet, vaníliafagyi

egyéb elnevezések

fekete szezámmagos fagyi

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sun, 2015-07-19 18:01

Előkészület 10 perc , főzés 20 perc, Ha valaki ezt ennyi idő alatt megcsinálja, megemelem a kalapom.
A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral stb stb., közben a tejet és a tejszínt stb összekeverem, csak kettő kezem van, nincs közben. persze várok is míg kihűl, majd aztán hűtőbe tesszük, nagyjából egy délelőtt!
Tisztelettel: Ticcsi

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2015-06-27 20:05

Kedves Ízhuszár! Én is beleástam magam a receptbe, de a kérdéseim:
1. van-e jelentősége, hogy a tejszín milyen formában kerül a fagylaltalapba? Az eredeti recept habként keveri hozzá fagyasztás előtt.
2. a fekete szezám paszta 1 rész szezám+1 rész méz (eredetileg). A magyar változat ettől eltér, így is működik?
3. Az, hogy a szemes szezám belekerül, vagy csak dekoráció a fagylalton, az ízlés kérdése.
Csupán a tapasztalatra vagyok kíváncsi, nem kötözködni akartam. Köszönettel: É.

184
szezámmag 50 g
méz 3 ek
tojássárgája 3 db
vanília 1 db
porcukor 60 g
1 csipet
habtejszín 400 ml
tej 200 ml