Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi fánk Saci konyhájából

Farsangi fánk Saci konyhájából
Farsangi fánk Saci konyhájából
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok fánkreceptet kipróbáltam, amíg ezt a receptet "összeraktam". Kezdetben volt, hogy nyers maradt a közepe, tömör volt a tészta stb... Ez a recept viszont nekem nagyon bevált. Szép laza a tésztája, lyukacsos a közepe, és másnapra sem keményedik meg a tésztája... A gyermekeim farsangjára minden évben sütöttem, ahol rendszeresen nagy sikert aratott.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

Az ízesítéshez

A cukormázhoz

ajánlat

Gulyáslevesek után, második fogásnak. Farsangra vagy csak úgy...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt, 3 kanál lisztet és 1 kanál cukrot keverünk el benne, meleg helyre téve hagyjuk "felfutni" a kovászt.
  2. A meglangyosított margarint vagy zsírt habosra keverjük a maradék cukorral, vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejfölt vagy kefírt.
  3. A megkelt kovászt is hozzáadjuk, fele liszttel összedolgozzuk, majd fokozatosan a másik felét is hozzádagasztjuk. A tésztát addig dagasszuk, amíg hólyagosodni nem kezd és elválik az edény falától. Ekkor a tetejét vékonyan meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  4. Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kinyújtjuk kb. 2 ujjnyira, és tetszőleges nagyságúra kiszaggatjuk. Közepét hüvelyk vagy mutató ujjunkkal benyomjuk, és kissé széthúzzuk a tésztát. (Így lesz rajta a közepén az a kis mélyedés, amibe a lekvárt tölthetjük.)
  5. Mély serpenyőben vagy edényben, forró olajban, közepes lángon fedő alatt mindkét oldalát pirosra sütjük.
  6. Kakaós bevonat: A kristálycukrot kikeverjük a kakaóporral, majd a frissen kisült fánkot egyből belehempergetjük. Csak kristálycukorral az igazi, ha porcukorból készül, úgy nem lesz olyan jó.
  7. A cukormáz készítése: A cukrot a citromlével és az olajjal simára keverjük, amíg fényes nem lesz. A fánk felső oldalát a mázba mártjuk, majd tálcára tesszük. A tetejét még olvasztott csokoládéval is megcifrázhatjuk.
  8. Díszíthetjük csak porcukorral meghintve, vagy lekvárral a közepét megtöltve is. Fantázia kérdése. Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 127
elküldve: 2
receptkönyvben: 61
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Saci

Mióta szakács: 2012.09.12.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, hanuka, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, olajban sütött fánk, cukormázas fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1513
finomliszt 50 dkg
margarin 10 dkg
cukor 10 dkg
tojás 3 db
tojássárgája 2 db
tejföl 1 ek
élesztő 2 dkg
tej 3 dl
vaníliás cukor 1 csomag
0.5 kk
napraforgó olaj 4 dl
cukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
sárgabaracklekvár 3 ek
cukor 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
citromlé 1 ek