Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi fánk ahogy Dina készíti

Farsangi fánk ahogy Dina készíti
Farsangi fánk ahogy Dina készíti
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a fánknak a tésztája NEM hólyagos, lyukacsos szerkezetű, inkább a boltban kapható fánk tésztájára hasonlít! És ami számomra fontos: garantáltan nem lesz olajos!!!

Első találkozásom a fánk sütéssel: Évekig bújtam a szakácskönyveket, hallgattam gyakorlott háziasszonyoktól a praktikákat, mire úgy döntöttem, én is megpróbálkozom a fánk sütéssel. Elolvasva több receptet túl hosszúnak, túl bonyolultnak tűnt, de hát ha az ember lánya szeretne frissen sült házi fánkot enni, be kell adnia a derekát. Végül a Fanny konyha c. újságban talált recept mellett döntöttem, amiben két szakács mutatta be lépésről-lépésre, hogy kell tökéletes fánkot sütni. Be kell valljam, még így is voltak aggályaim.:)

Kihasználva egy nyugis napot, amikor egyedül voltam otthon, belevágtam. Emlékszem, kétszer mértem le mindent, az órát bújva mértem a kelesztési időket, nem akartam hibázni. Kész örökkévalóságnak tűnt, amíg a sütés fázisához értem, és be kell valljam, ekkor aggódtam a leginkább: -"Vajon megkel-e sütés közben?" -"Meddig is süssem, hogy ne legyen sületlen vagy túlégett?" -"Nem lesz-e olajban tocsogó, kellemetlen ízű?" Az első pár darab nem is sikerült, némelyik sületlen maradt, mások pedig megégtek. Aztán rákaptam az ízére... És ment, mint a karikacsapás! :) Nálam alapszabály, hogy kóstolás nélkül nem adok ki semmit a kezemből. Így hát jött a kóstolás, ami megkoronázta a napomat!!! :) Kellemesen puha, nem olajos, finom, friss fánk. El sem akartam hinni, hogy ezt én hoztam össze. :)

Persze a kezdeti sikert követte kudarc is... A szalagok olykor elmaradtak, nem lett olyan szép, ahogy szerettem volna, de sebaj... Nem adom fel! Mire nagymama leszek, talán már profi módon megy ez is... És addig még van jópár évem... :))

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek!
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Ha nincs otthon szitánk, egy tésztaszűrő is megteszi.
  3. A tejet meglangyosítjuk, majd 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk porcukrot.
  4. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a szélekről hintünk rá egy kevés lisztet. Majd letakarjuk, és hagyjuk felfutni, kb. 10-15 perc.
  5. Közben a maradék langyos tejben (4 dl) elkeverjük a tojások sárgáját, egy csipetnyi sót és a maradék porcukrot.
  6. A margarint felolvasztjuk! Vigyázat, ne legyen forró!
  7. Ha az élesztő felfutott, ráöntjük a tojással elkevert tejet, hozzáadjuk az olvasztott margarint, és adunk hozzá 1 ek rumot. (Rum hiányában 1 tk rumaromát szoktam használni.)
  8. A tésztát kidagasztjuk, akkor lesz jó, amikor az edény falától elválik.
  9. Letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
  10. Enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát.
  11. Lisztbe mártott pohárral pogácsákat szaggatunk. (A pohár átmérője attól függ, ki mekkora fánkot szeretne készíteni. Mi a kisebbeket szeretjük.)
  12. A korongokat lisztezett deszkán vagy tálcán letakarjuk, és további 20-30 percet kelesztjük.
  13. Bő olajat forrósítunk. Ha túl forró az olaj, a fánk megéghet!
  14. A tésztakorongok közepét kissé benyomjuk, és azzal a felével, ami a tálcán felül volt, az olajba helyezzük.
  15. Lefedjük, és fedő alatt kb .1 perc alatt megsütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül aranybarnára sütjük.
  16. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
  17. Meghintjük porcukorral, és bármilyen gyümölcslekvárral tálaljuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 159
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dina79

Mióta szakács: 2013.01.26.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalagos fánk, fánk, olajban sült fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1702
finomliszt 1 kg
tej 5 dl
élesztő 5 dkg
tojássárgája 4 db
porcukor 10 dkg
margarin 10 dkg
rum 1 ek
napraforgó olaj 10 dl
porcukor 5 dkg
lekvár/ dzsem 20 dkg