r
Nosalty Logó

Fantáziatorta egyensúlytésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
samecem
Fantáziatorta egyensúlytésztából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Összesen 920 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Összesen 11024 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Összesen 338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    418 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.9 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    408 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    280 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 920 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.7 g

Zsír

  • Összesen
    600.8 g
  • Telített zsírsav
    211 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    223 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    139 g
  • Koleszterin
    908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5016.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    1431 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1548 mg
  • Nátrium
    1668 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1330.7 g
  • Cukor
    926 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    381.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4893 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    57 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    515 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    822 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4611 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3356 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1271 micro
Összesen 11024 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 338 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az egyensúlytésztához egy kerek tepsit megpöttyözünk margarinnal, kibéleljük sütőpapírral. A cukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, a liszttel váltakozva, kanalanként a tojáskrémhez keverjük.
  3. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  4. Étcsokoládés krém elkészítése: A pudingból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd robotgéppel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. Ha kész, a torta összeállításáig hűtőbe tesszük.
  5. A nutellás krém elkészítése: A jól behűtött hulalából a habfixálóval keményhabot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a nutellát.
  6. A torta összeállítása: a kihűlt tortalapot 3 felé vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük az étcsokis krémmel, majd a nutellással, jó bőven (a nutellás krémet csak ketté kell osztani). Ezt megismételjük a második lapon is. A 3. lap ráhelyezése után az egész tortát bevonjuk a maradék étcsokis krémmel, majd pár órára a tortát hűtőbe tesszük.
  7. A pillecukor fondant elkészítése: A pillecukrot egy margarinnal alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban . Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc általában).
  8. A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát. Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot. A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, és szórjuk meg a kukoricakeményítővel, (amit 2 dkg porcukorral előbb átszitáltunk), majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal. Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani.
  9. Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal.
  10. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni.
  11. A massza állagát még meleg állapotában tudjuk megfelelően beállítani.
  12. 60-65 dkg buborékos, szivacsos szerkezetű, sima felületű fondant masszát kapunk, amely bőven elegendő egy 26-28 cm átmérőjű torta bevonására 2,5 mm vastagságban.
  13. Az elkészített fondant-tal a tortát bevonjuk. A kimaradt fondant-t ételfestékkel különböző színűre színezhetjük. Ízesíthető is aromával, pl. mandula aromával, ekkor olyan lesz, mint a marcipán. Folyékony adalékokkal óvatosan bánjunk, hogy ne hígítsuk fel vele az anyagot.
  14. Olvasztott csokit is adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal vagy kakaóport (ebben az esetben a porcukorral szűkösebben bánjuk). Amennyiben színes pillecukorral dolgozunk, a színektől függően kapjuk a fondant alapszínét. bármit meg lehet belőle formázni, vagy különböző formákkal kiszaggatni. Innentől már a fantáziánkra van bízva a dolog.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8802
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fantáziatorta egyensúlytésztából
samecem 2 recept

A 12 éves Anna lányomat szerettem volna meglepni ezzel a torával (sikerült ). A tortákhoz mindig ezt az egyensúlytésztát sütöm. A krémek ötletét a kolleganőmtől kaptam, a fondant receptjét a nagynénémtől. Ez lett belőle! Nagyon finom volt, az utolsó morzsáig elfogyott! A hulalából én cukormenteset használtam, hogy ne legyen túl édes a torta, mert édes nutella és fondant is, sőt a pudingba is kerül cukor.

Hozzávalók

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek