Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk 18.

Fánk 18.
Fánk 18.
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezen az oldalon találtam.
Megtetszett a recept, és szombaton vendégeket vártam, elkészítettem. Nagyon ízlett mindenkinek, mert nagyon könnyű a tésztája.
Az egész adagból 60 darab lesz. A féladagból 30 db lesz.

hozzávalók / 10 adag

A 10 személyes adaghoz

Az 5 személyes adaghoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet. A liszt közepébe csinálunk egy kis mélyedést, és belemorzsoljuk az élesztőt, meszórjuk 1 ek cukorral, és felöntjük 50 ml langyos tejjel, és megszórjuk egy kevés lisztel a tetejét (ennél a fánknál egyenesen a tálban készítjük az élesztő felfuttatását).
  2. Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat, a reszelt citromhéját, a cukrot, a sót, a rumot és a többi langyos tejet. Sima tésztává kidolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni 30 percet. Közben a 4 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beledolgozzuk a kelt tésztába, sima tésztává dolgozzuk.
  3. Letakarjuk, és újra félre tesszük meleg helyre kelni 20 percre. A tésztát 11/2 cm vastagságúra sodorjuk, és fánkokat szaggatunk 6-7 cm átmérőjűeket. Lisztezett deszkára rakjuk. Letakarjuk konyharuhával, és 5-10 percet hagyjuk még kelni.
  4. Az olajat felmelegítjük (de nem szabad nagyon forrónak lennie). A fánkokat a közepén benyomjuk (hogy sütés közben lyukak legyenek benne). Mielőtt beletennénk az olajba sülni, rázzuk le a lisztet róluk. Az olajba úgy rakjuk a fánkokat, hogy ami a deszkát érintette alul, az kerüljön fölülre. Akkor jó az olaj hőfoka, ha beleteszünk 1 db fánkot, és bugyborékol körülötte az olaj. Lehet belerakni a többit is (csak annyit rakjunk az edénybe, hogy kényelmesen elférjenek).
  5. Letakarjuk kb. 1-2 percet alacsony lángon sütjük, levesszük a fedőt róla, és megforgatjuk a fánkokat, de már nem kell letakarni. Ezt a felét is sütjük alacsony lángon. Kiszedjük az olajból, lecsepegtetjük a fölösleges olajat róluk, és fogyaszthatjuk is.
  6. Ha szeretnénk, megforgathatjuk még melegen "1 csomag vaníliás cukor és 5 ek kristály cukor" keverékében is. Lekvárral vagy amivel szeretnénk, fogyasztjuk.

  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 880
elküldve: 3
receptkönyvben: 64
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, könnyű fánk lekvárral

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1946
finomliszt 100 dkg
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
tojássárgája 4 db
tojásfehérje 4 db
porcukor 80 g
vaj 100 g
rum 4 ek
friss élesztő 42 g
tej 6 dl
napraforgó olaj 10 dl
finomliszt 50 dkg
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojássárgája 2 db
tojásfehérje 2 db
porcukor 40 g
vaj 50 g
rum 2 ek
friss élesztő 21 g
tej 3 dl
napraforgó olaj 5 dl