Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas szalagos fánk

Fahéjas szalagos fánk
Fahéjas szalagos fánk
32 perc / előkészület: 30 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt egy receptújságot lapozgatva feltettem magamnak hangosan a költői kérdést: milyen édességet készítsek? Erre a gyermek rámutatott az épp aktuális képre: ezt! Na ez volt a szalagos fánk, amelytől korábban óva intettek többen, hogy az csak profiknak való... Hát én korántsem vagyok az. De hát próba-szerencse, elkészítettem, miután az egész család beleélte magát az aznapi fánk projektbe. A tészta receptje az újságból való, a sütéshez elkértem a nagymamák véleményét (az itt leírt technológia betartásával nem lehet hibázni, így nem is kell profinak lenni!), így született meg az azóta is a környék kedvencévé vált fánk, természetesen házi lekvárral tálalva. Azóta se nagyon úszom meg a baráti összejövetelek alkalmával, hogy valaki ne kérdezze meg halkan: ugye sütsz ma fánkot nekünk? :)

hozzávalók / 10 adag

A fánk tésztájához

A sütéshez

A fánkra

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés langyos vízben és 1 kávéskanál cukorban felfuttatjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval.
  3. A tejet, a vajat és a cukrot összeolvasztjuk.
  4. A lisztbe beleforgatjuk az összetevőket: a tejes keveréket, a tojást, a citromhéjat, a rumot és a felfuttatott élesztőt. A tésztát addig dagasztjuk, amíg „lukacsosodni” nem kezd.
  5. Enyhén nedves konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük (50 fokos sütőben vagy nyáron a napon).
  6. Kelés után lisztezett felületen kb. fél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és pohárral kiszaggatjuk, majd hagyjuk még így kelni kb. 15 percet. Ezt követően a korongok közepébe kanállal vagy ujjal bemélyedéseket nyomunk.
  7. Bő, forró olajban sütjük. Fontos!: először nagy lángon a mélyedéses felét sütjük fedő alatt (kb. 1 - 1,5 perc), majd megfordítjuk, lejjebb vesszük a lángot, és a másik felét fedő nélkül 1 percig sütjük. Akkor jó, amikor aranybarna színű a tészta.
  8. Még forrón jó fahéjas porcukorba forgatjuk a fánkokat. Lekvárral tálaljuk!
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 530
elküldve: 0
receptkönyvben: 95
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Hena

Mióta szakács: 2012.01.10.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, fahéjas fánk, szalagos fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

939
finomliszt 25 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 6.5 dkg
élesztő 13 g
tej 1.5 dl
cukor 2 ek
1 csipet
rum 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
napraforgó olaj 10 dl
porcukor 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint