Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas fügelekvár

Fahéjas fügelekvár
Fahéjas fügelekvár
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hirtelen nagyon sok fügénk beérett, nem szerettem volna, hogy tönkremenjen, ezért készítettem belőle lekvárt, a mi szájízünk szerint. 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szép érett fügéket alaposan megmossuk, a végeiket levagdossuk, és feldaraboljuk. Ezt mérjük le (2 és fél kiló volt), ehhez tesszük a fél kiló gyümölcscukrot, és kevergetjük. Körülbelül 20 perc után feltesszük főzni.
  2. A forrásig előkészítjük a tisztára kimosott üvegeket, átöblítjük a nátrium benzoátos vízzel, majd konyharuhára rakjuk, hogy lecsöpögjön (a kupakokat is).
  3. A füge forrástól kb 20 perc múlva már szétesik, ekkor tesszük hozzá a citromlevet, citromsavat, őrölt gyömbért, vaníliacukrot, az őrölt fahéjat és a Dzsemfix szuper 3:1-bent, amivel 1-2 perces főzés után végzünk, lekapcsoljuk alatta a tüzet.
  4. Az előkészített üvegekbe rakjuk, majd kupakkal lefelé fejre állítjuk, pár perc után száraz dunsztba tesszük. Másnap a kamrába a helyére rakjuk. (A végét egy pici tányérra kikapartam a lábasból, ezt megkóstoltuk, és nekünk nagyon ízlett.)
  5. Ebből az adagból nekem 2 nagyobb (7 dl), 3 db kisebb üveg lett.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 207
össznézettség: 53 198
elküldve: 3
receptkönyvben: 109
elkészítve: 18/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó48

Mióta szakács: 2013.06.25.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
receptverseny: dr. Oetker egyébgyümölcs- befőzés receptverseny
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fügelekvár, lekvár fügéből, fügelekvár fahéjasan

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kecsenagy
kecsenagy Thu, 2016-07-21 11:01

Mi most próbáltuk ki először! Isteni finom lett! Nagyon köszönjük! Mosolygós szép napot! :-)

FogdnéTóthMargit
Margó48 / FogdnéTóthMargit Thu, 2016-07-21 19:15

Kedves "kecsenagy" Nagyon örülök, hogy kipróbáltátok és nektek is ízlett. Én minden évben elkészítem, mert nagyon szeretjük. Kedves egészségetekre!!! Üdv: Margó

FogdnéTóthMargit
Margó48 / FogdnéTóthMargit Fri, 2015-09-11 15:22

Kedves Zoli! Nincs értelme, hogy fel idegesítsd magad ezen a megjegyzésen, én nem is reagáltam rá. Kritizálni a legkönnyebb, de fel vinni a recepteket, az én koromban már nem egyszerű. Nem születtünk bele a számítógép gyors használatába. és időhöz is vagyunk kötve. Több recepted is nagyon tetszik. A lekvár versenyben is és most a kakaós csigádra is minden nap szavaztam. Nem láttam a kiírást, hogy sikerült-e nyerni valamit. Nagyon szurkoltam, mert az ismerőseim közül, Te voltál a legjobb helyen. Üdv. Margó

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2015-09-16 21:53

Kedves Margó!
köszönöm a soraidat. Egyik versenyben sem nyertem, de ez egyáltalán annyira nem is fontos. Nyilván az ember hiúságát azért birizgálja a dolog, de ez érthető is ,mert az emberi gyarlóságunkból fakad. Viszont 2013. -ban Vanyarcon a " Haluska Fesztiválon" második, Kadarkúton a " Gesztenye Fesztiválon" első lettem a Nosalty - Primagáz által közösen rendezett főzőversenyen. Mindkét receptem fel van töltve és a gesztenyés most éppen aktuális. Egyébként számomra a legfontosabb az elkészített ételeim fogadtatása. Itt nem lehet maszatolni, mert azonnal kiderül a hiba. Műszaki és férfi ember lévén eddig is a gyors döntések és a kreativitás volt rám jellemző. Ezért próbálkozom a lehetőségeim szerint egyszerűsíteni a dolgokat. Természetesen ez nem mehet az ízek és a minőség rovására. A bonyolult és csodaszép sütemények készítését. ezért meghagyom a hölgyeknek. Ebben utánozhatatlanok és verhetetlenek. Persze azért itt is vannak kivételesen profi férfi cukrászok.
További sikeres sütés - főzést és jó egészséget kívánok. ( Ahogy telnek az évek, már ez lesz a legfontosabb )
Zoli

nagymamus
nagymamus Sat, 2015-08-08 14:33

Kedves Margó! Most készültem el a lekvárral. Egy kicsit változtattam a fűszerezésen. Minden maradt a leírásod szerint, amit köszönök.
Tettem bele egy kevés csilit és őrölt feketeborsot, gyömbérpor helyet nyers gyömbért reszeltem.
Kellemes pikáns íze lett, finom lesz pirítósra kenve.
Még egyszer köszönöm a receptet!

FogdnéTóthMargit
Margó48 / FogdnéTóthMargit Sat, 2015-08-08 15:41

Kedves "nagymamus" Nagyon örülök hogy lekvárom elkészült, persze mindenki alakíthat a saját elképzelése szerint, gyömbérpor, helyett természetesen finomabb a lereszelt. Én inkább a sütikben használom. Nekem tavaly készült utolsó üveg, amit nem rég használtam el, semmi baja nem volt. Nagy örömet szereztél vele hogy elkészítetted én is köszönöm.

FogdnéTóthMargit
Margó48 / FogdnéTóthMargit Fri, 2015-07-24 07:20

Kedves Zoli!
Mivel a gépbe nem tudtam a fél kilót beírni, ezért maradt a deka megjelölés. Köszönöm az észrevételedet, érthetőbb lenne ha úgy van írva. Remélem a lekvárról is írsz hogy, hogy ízlett. Mi a véleményed róla. Köszi Margó

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2015-07-29 08:00

Kedves Margó!
Tegnap elkészült a " nagy mű ". A füge a tisztítás után öt kilogramm volt, tehát duplája a receptednek. Néhány dolgot az erős szénhidrát diétám miatt megváltoztattam. Gyümölcscukor helyett 0% szénhidráttartalmú eritritol és stivia alapú édesítőt és a vaníliás cukor helyett vanília aromát használtam. A többi hozzávaló a recept szerint került bele. Tizenkét darab 350 ml.-es üvegben fért el. Nagyon finomra sikeredett, de a füge magas gyümölcscukor tartalma miatt nem sokat fogok belőle enni. A családom többi tagja biztosan jóízűen fogja majd fogyasztani. Köszönöm a receptedet!
Zoli

FogdnéTóthMargit
Margó48 / FogdnéTóthMargit Sat, 2015-08-08 15:49

Kedves Zoli!
Nagyon örülök hogy elkészítetted, természetes hogy mindenki a saját ízlése szerint alakítja, hogy a családja számára a legfinomabb legyen. Sajnálom hogy keveset fogyaszthatsz belőle. De örülök hogy a családnak ízleni fog. Köszönöm az elkészítést. Margó

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-07-24 06:50

Kedves Margó!
Fügelekvár receptet kerestem és így jutottam ide. Az alapanyagok megadásánál van egy nagy hiba: a 2,5 kg helyett 250 dkg mennyiséget írtál. Az elkészítés leírásában szerepel a helyes mennyiség ( innen vettem a 2,5 kg.-t) . Légy szíves módosítsd. Amúgy jónak látom, ezért elmentettem és a hétvégén el is fogom készíteni. További jó recepteket és sütés - főzést kívánok :
Zoli

zetevar
zetevar Thu, 2015-09-10 14:21

Hehe! 250dkg = 2,5kg általános iskola 2. osztály. De sebaj, én is megakadtam egy percre rajta :)

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-09-11 14:11

Kispofikám!
Nem azért írtam, mert nem tudtam, hanem , mert zavaró. Egyébként köszöntelek a kibicek körében. Ezt a legjobb és a legegyszerűbb csinálni, mert ehhez még sok ész és gyakorlat sem kell. Majd ha annyi receptet feltöltesz mint mi, akkor elfogadom tőled a kritikát. További jó kibicelést kívánok!
Zoli

326
füge 250 dkg
gyümölcscukor 50 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citromsav 1 csipet
gyömbérpor 1 csipet
fahéj 3 g
vaníliás cukor 2 csomag
dzsemfix 2 csomag
nátrium-benzoát 2 késhegynyi
víz 1 evőkanál