Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fagyi szelet Gyurmo konyhájából

Fagyi szelet Gyurmo konyhájából
Fagyi szelet Gyurmo konyhájából
85 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lakótelepi sütinek hívjuk, anyum készítette a '90-es évek elején, azóta rendszeresen előkerül, és nagyon gyorsan eltűnik, miután kihűlt a hűtőben. Egészségetekre!

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a krémhez

Hozzávalók a habhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A 4 tojássárgáját, a 30 dkg porcukrot és a 10 evőkanál vizet először fakanállal keverjük el, hogy ne legyen felhő közted és a bödön között. Kapjuk elő a robotgépet, és addig verjük, amíg szép egyenletes nem lesz.
  2. Keverjük hozzá a 10 dkg darált diót, majd adjuk hozzá a 20 dkg lisztet és 1 csomag sütőport. Először fakanállal, aztán megint a géppel.
  3. 4 tojás felvert -felhő állagú- habját adjuk a fentiekhez fakanál segítségével nagy, óvatos keverőmozdulatokkal. (Ne verjük fel beton keménységűre, nincs rá szükség. Onnan tudjuk, hogy kész, amikor a hab már nem mozog a tálban, és amikor elemeled a robotgépet felőle, akkor felhőszerű.)
  4. Egyenletesen kivajazott (kb. 20x30cm-es) tepsiben, amit sütőpapírral béleltünk, süssük meg a piskótát (kb. 40-50 perc) a 160 Celsius fokos légkeveréses sütőben (180 Celsius fokos gázsütőben). Ne nyissuk ki az első 20-25 percben a sütő ajtaját, mert összeesik a suti. Amikor barnulni kezd a teteje, akkor végezzünk tűpróbát. Ha picit tovább kell még sütni, vegyük vissza kicsit a hőmérsékletet.
  5. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben. Ne vegyük ki belőle.

Krém

  1. 2.5 dl tejet 3 evőkanál liszttel sűrű péppé főzünk.
  2. 15 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 tojássárgáját jól kikeverünk fakanállal. (Ha a vaj szobahőmérsékleten van, ez egyszerű és csomómentes.)
  3. A kihűlt péphez keverjük, és a krémet egyenletesen elkenjük a piskóta tetején.

Hab

  1. 2 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral gőz felett fényes habbá verünk, és elkenjük a krémes piskóta tetején. Reszelt csokival díszítjük, és hűlni hagyjuk legalább 2 órán át a hűtőben.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 11 002
elküldve: 3
receptkönyvben: 91
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gyurmo

Mióta szakács: 2017.06.25.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Diós, krémes, habos

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sz Ildikó
Sz Ildikó Sun, 2018-12-16 23:37

Nálunk ezt szlovák habosnak ismerik és nagyon finom egy kis gyümölcsös szósszal, vagy híg savanykás lekvárral is.

missike
missike Fri, 2017-06-30 10:02

Nálunk is nagy sláger volt, és ez volt életem első süteménye is anno, nagyon finom, még ma is elkészítem, ha éppen van dióm. A tojás sárgáját én a főzött krémbe szoktam tenni, biztos ami biztos, és nem egyet, hanem hármat, és a három fehérjét verem fel gőz fölött.

1417
tojás 4 db
porcukor 30 dkg
víz 10 ek
dió 10 dkg
finomliszt 20 dkg
sütőpor 1 teáskanál
tojásfehérje 4 db
tej 2.5 dl
finomliszt 3 evőkanál
vaj 15 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 1 db
tojásfehérje 2 db
porcukor 10 dkg
étcsokoládé 5 dkg