Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eszterházy torta

Eszterházy torta
Eszterházy torta
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer a munkahelyemen valahogy szóbakerült a sütögetés és az egyik munkatársam előhozakodott ezzel a recepttel, ami állítólag az eredeti Eszterházy torta receptje és az ő nagy-, vagy dédmamája találta ki. Hát, meg kell mondjam, kicsit sem csalódtam, sőt! Óriási volt a sikere, pedig nem vagyunk otthon nagy dió evők. Én pedig ahányszor csak készítem, ledöbbenek azon, hogy hogyan létezhet ennyire finom krém a világon, ha belenyalsz, szinte elalélsz a gyönyörűségtől!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

  • 0.5 marék dió (felezett diók, vagy darált dió ízlés szerint)

ajánlat

Mindenkinek, mindig, mindenhol, mindenkor!!! :-D
Tipp, hogy a tésztát szépen tudd felvágni: egy erős cérnával tekerd körbe és húzd óvatosan a cérnavégeket ellentétes irányba, míg a torta közepéig jutsz. És már kész is a szép, pontos vágás! :-D

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is vegyünk elő egy közepes méretű kapcsos tortaformát és vajazzuk, majd lisztezzük ki. A sütőt állítsuk be 170°C-ra.

Tészta készítése:


  1. A tojássárgákat a porcukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a kávét és a kakaót.
  2. A fehérjékből verjünk kemény habot, majd óvatosan keverjük össze az előbb elkészült masszával úgy, hogy ne nagyon törjük a habot, de mégis homogén masszát kapjunk.
  3. Miután ez megvan, kezdjük el apránként belekeverni a diót, de ezt nagyon óvatosan tegyük, mert különben tönkremehet az egész eddigi művünk.
  4. Ha kész, öntsük az előkészített formába, tegyük az előmelegített sütőbe és tűpróbáig süssük (pont úgy, mint a piskótát).

Krém készítése:


  1. A  tejet, kávét és a lisztet keverjük össze és főzzük olyan sűrűre, hogy már keverni is alig lehessen, majd hűtsük ki.
  2. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot és a tojássárgákat kerjük nagyon habosra, majd keverjük bele az előzőleg kapott masszába, amennyire lehet, csomómentesen.

Befejezés:


  1. Már nincs is más dolgunk, mint a megsült tésztát kivenni a formából, kihűteni, felvágni és a krémmel megtölteni. Kívülre és belülre is ez kerül.
  2. Pár szem dióval díszíthetjük a tetejét, vagy az oldalát darált dióval, és már kész is!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 109 136
elküldve: 21
receptkönyvben: 721
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Maki

Mióta szakács: 2009.05.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diótorta, kávékrémes diótorta

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maki
Maki / Maki Sun, 2013-02-03 11:11

Szia nasztya!

Remélem már kivetted!!! :D :D :D
Nem tudom az időt, mert ez sütő függő is, ezért írtam, hogy tűpróbáig. Belenyomsz egy tűt a tészta közepébe és ha tisztán jön ki, nem ragad rá a tészta, akkor kész.
Végül sikerült?

Maki

Yakuza
Yakuza Sat, 2013-01-12 17:05

Szia Maki,

Most lettem kész a tortával. elöször nem tudtam elkébzelni, hogy lehet, hogy se liszt, se sütöpor nem kell a tésztába, de most látom, hogy ilyen létezik :-)
Sajnso a krém (azonkivül, hogy isteni finom) kicsit folyékony lett. most betettem a hütöbe amig kihül a tészta. kevés lisztet tettem bele? 3 kanál az megvolt. csak hoyg legközelebbre tudjam :-)
köszönöm szépen a receptet, ez volt az elsö eszterházi tortám :-) alig várom, hoyg felvágjam és megkostóljuk párommal :-)

Maki
Maki / Maki Mon, 2013-01-14 12:28

Szia Yakuza!

Igazándiból még nekem sem sikerült rájönnöm, mitől lesz néha folyós...fura...
Egyszer folyik nekem is, aztán meg olyan sűrű, hogy keverni is alig bírom! Lehet, hogy ilyen jó a magyar liszt...?

Mindenesetre az íz remélem kárpótolni fog! :D

Maki

Yakuza
Yakuza Mon, 2013-01-14 16:16

Maki nagyon finom lett a krém is meg a "piskóta" is :-)
ha neked is valamikor ilyen , valamikor meg olyan, akkor megnyugodtam :-) nem tudtam mit csináltam tévesen, holott mindnt gramm-ra ahogy írtad :-)
köszönöm szépen mégegyszer a receptet..

evacili
evacili Sun, 2013-01-06 14:12

Számunkra teljesen mindegy, hogy eredeti Eszterházy vagy nem, a végeredmény csodás. Nagyon finom tésztával, csodás krémmel, egyike a legfinomabb tortáknak. Köszönjük, hogy megosztottad velünk. A család kedvence lett!

marcipanhab
marcipanhab Fri, 2012-04-06 12:33

Kedves Maki, sokadszor köszönöm meg a receptedet. Egyszerű és fantasztikusan finom!!! Családi ünnepek előtt mindig megegyezünk az unokatesókkal ki és mit süssön, tőlem megint a Te tortádat kérték a kicsik és a nagyok is! Szóval millió köszönet ismét!!

Maki
Maki / Maki Fri, 2012-04-06 20:45

Kedves Marcipánhab, nagyon-nagyon köszönöm! Mindig öröm ilyet hallani, én is imááádom ezt a tortát! :-)
Teljen nagyon jól az ünnep! Jó sütizést...
Maki

il-di.
Il-di. / il-di. Thu, 2012-03-15 21:59

Ez tényleg nagyon finom süti, ma ez volt a desszertünk. Köszönet érte! Üdv.: il-di.

haverina
haverina Tue, 2012-01-31 13:25

Ez most kinek a tortája? Makié vagy lakomáé? és diótorta, vagy Eszterházy? A címe Eszterházy, a kép szerintem dió torta. A jóég tudja. De azért finom lehet, akármelyik is.

Som Judit
Som Judit Mon, 2012-01-30 11:35

A sógorom névnapjára megcsináltam, nagyon finomra sikerült. Ezután a munkahelyemen is elkészítettem a versenyre és III. helyezést értem el vele. Köszi szépen szuper a sütemény

keriklari
Borsó meg a héja / keriklari Sat, 2011-11-05 20:21

Elkészítettem.Tényleg nagyon finom,és tényleg Eszterházy.Én dupláztam mindent-3 kamasz fiam van-de nem tartott ki csak órákig.Gratulálok hozzá.

Maki
Maki / Maki Mon, 2011-11-07 22:49

Én gratulálok neked!
Meg a nagyétkű ifjaknak... :-D
Maki

lakoma
lakoma Wed, 2011-08-24 17:55

Bizonyára finom a recepted, de hogy a kép nem Eszterházy torta, az 100%! Ugyanis ezt a fotót ÉN KÉSZÍTETTEM, A SAJÁT DIÓTORTÁMRÓL, amit a honlapomra tettem fel!

Elég szomorú, hogy engedély nélkül használod a képemet, nem járulok hozzá, kérlek vedd le, csinálj magadnak képet arról, amit valóban megsütöttél.

Zera75
Zera75 Wed, 2011-11-02 07:44

lehet, hogy ez egy finom dió torta, de semmiképp nem az Eszterházy, főleg nem a régi, igazi recept. Szerintem azt kár volt odaírni. Tudod az Eszterházy torta hungarikumnak számít és pontosan le van írva, hogyan készítették régen.

Maki
Maki / Maki Mon, 2011-11-07 22:48

Kedves Zera75!
Akkor most a tyúk volt előbb, vagy a tojás?
Köszönjük a hozzászólást, igazán építő jellegű volt. Mindannyian rengeteget tanulhattunk belőle! És borzasztóan örülök annak is, hogy te már kétszáz évvel ezelőtt is éltél, amikor az Eszterházy torta született. Áruld hát el, hogy tartod ilyen jól magad?!?
Azért megemlíteném, hogy egyrészt mással is tölthetnéd az idődet, minthogy egy ingyenes receptmegosztó oldalon osztod az észt, másrészt pedig az Eszterházy torta nem hungarikum. De ha esetleg ennek az ellenkezőjére van valami kézzelfogható bizonyítékod és az "eredeti" receptre is -ami ugye Eszterházy Pál Antal után kapta a nevét 200 évvel ezelőtt-, akkor meghajolok a tudásod előtt.
De azért köszönjük a sok információt, mi tudatlanok...

Maki
Maki / Maki Fri, 2011-08-26 20:23

Szia!
Teljesen igazad van és nagyon szégyellem magam!!! :-(((
Ne haragudj kérlek, leveszem amilyen gyorsan tudom, csak adj pár napot! Annyiszor csináltam pedig azóta ezt a tortát és mindig elfelejtettem a fotót megcsinálni...
Még egyszer ne haragudj!

lakoma
lakoma Sun, 2011-08-28 20:27

Kedves Maki, bocsánatkérés elfogadva, várom az igazi fotót a tortádról! Kérlek, küldj egy értesítést, akár itt egy hozzászólásként, akár a honlapomon is megtalálsz. Jó sütést és fotózást kívánok: Gyöngyi

Maki
Maki / Maki Fri, 2011-06-10 15:26

Igen, én sem vagyok egy nagy dió párti, de ez egy erős kivételt képez nálam is! :-D
Remélem ízleni fog a párodnak! Ezúton is boldog szülinapot neki!
Maki

eunomia
Eunomia / eunomia Thu, 2011-06-09 23:00

Ezt ma megcsináltam. Párom szülinapjára szánom, és most volt a próba sütés. Nagyon finom, még nekem is ízlik aki nagyon nem szereti a diót :)
Köszi a receptet!

Maki
Maki / Maki Thu, 2011-05-26 22:43

Kedves Pingvin!
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok... Én nem szoktam diót tenni bele, de ezt a fotót egy kedves ismerősöm csinálta, lehet, hogy ő akkor pont tett bele... Szerintem nem szükséges, már így is elég intenzív az íze. Bár én nem teszek bele, kinézetre mégis pont ilyen szokott nekem is lenni. Fura...
Mazsola, én a normál kapcsos formában szoktam csinálni. Mekkora az? Talán 24 cm? Nem tudom pontosan és most sajnos nincs elérhető közelségben... Nekem mindig bőven elég a krém, de a tészta nekem sem szokott olyan magas lenni, úgyhogy ne aggódj. Meg ha olyan gyorsan elfogyott, akkor amúgy is ügyes voltál! :-D
Maki

Mazsola75
Mazsola75 Sat, 2011-05-21 19:21

Kedves Maki!

Mivel az én kedvencem az Eszterházy torta, így akadtam a Te receptedre!
Ma volt az én........ szülinapom, ezért hát gondoltam egyet és megsütöttem... :D

Ugyan nem lett olyan szép mint a tiéd, de elkopott pillanatok alatt, mert ízre isteni lett.

Köszönöm a receptet!

Üdv: Tünde

Ui.: Csak azt szeretném kérdezni, hogy mekkora formában sütötted??? Mert nekem alacsony maradt a tésztám és kevésnek bizonyult a krém... nem tudtam befedni az oldalát... :D

XPingvinX
XPingvinX Thu, 2011-04-28 20:30

  A krémbe is tettél diót? Mintha úgy nézne ki!
Köszi előre is.

Maki
Maki / Maki Mon, 2011-04-25 16:53

Igen, igen. A gyerekek tudják, mi a jó! :-D
Remélem mindenkinek kellemesen telik az ünnep!
Boldog nyulat!
Maki

jutkacsutka
jutkacsutka Sun, 2011-04-24 09:50

a gyerekeim megkértek ,hogy idén a húsvéti torta ez legyen...nagyon ízlett nekik!Nemsokára neki is látok!

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Sun, 2011-03-27 17:18

Ez a torta nagyon finom, a vendég kérkedőnek az ajánlatát is megnéztem. Hiába szép a kép az Eszterházy 3. tényleg csak fogalom, mert már az elején rossz az anyaghányad, de nagyon. Neked pedig tuti a recepted és hogy mi az eredeti azt már nem az én tisztem eldönteni. Köszi a receptet.

jutkacsutka
jutkacsutka Sun, 2011-03-20 17:52

Isteni lett a torta!Egyszerű volt elkészíteni és a krém is nagyon finom!Négyen osztoztunk rajta,azt hittem elég lesz,de hipp-hopp elfogyott!Biztos máskor is elfogom készíteni!
Köszönöm a receptet!

Maki
Maki / Maki Fri, 2011-03-18 15:52

Jutkacsutka!
Igazán nincs mit. Várom majd a visszajelzést... Remélem fincsi lesz!
Maki

jutkacsutka
jutkacsutka Fri, 2011-03-18 11:53

Háát én ezt a hétvégén megsütöm!!Nagyon jól hangzik,a diós cuccokat meg imádom!Köszönöm a receptet!
további jó sütögetést!

FEDRA
FEDRA Mon, 2011-01-24 12:14

Nagyon fincsi lett a torta, nem okozott csalodast! Mindenki imadta!!!

FEDRA
FEDRA Sat, 2011-01-22 21:32

Megcsinaltam, sot dupla adagot, mivel a lap kisse vekonykara sikeredett.Sutottem meg egyet, es dupla adag kremet (ami tenyleg nagyon finom!) Igy 4 lap lett, szep magas :) Holnap lesz a szulinap, mar nagyon varom, hogy vegre megkostolhassuk! Koszi a receptet, es a szulinapi jokivansagot! Majd irok, hogy elmondjam milyen sikere volt :)

Maki
Maki / Maki Wed, 2011-01-19 13:46

Szia Fedra!

A tésztába nem kell sütőpor, a felvert fehérjehabtól lesz magas! Csak ügyesen kell csinálnod, hogy ne essen nagyon össze az összekeverésnél... :-)
Ha tudod, háromba vágd majd a tésztát a cérnás módszerrel. (Vagy ha ügyes vagy, egy jó hosszú késsel.)
Sok sikert és a fiadnak nagyon boldog szülinapot!!!

Maki

FEDRA
FEDRA Wed, 2011-01-19 09:12

Na meg egy kerdes :) hanyba vagtad a tesztat? Kettobe?

FEDRA
FEDRA Wed, 2011-01-19 09:10

Szia Maki,
Vasarnapra szeretnem megsutni a kisfiam szulinapjara ezt a "barminek is nevezik masok" tortat, az lenne a kerdesem, hogy a tesztahoz nem-e kell sutopor? Meg nem csinaltam ilyen jellegu tesztat, mindig a hagyomanyos piskotat, de ez a recept nekem nagyon klassznak tunik, es nem szeretnem elrontani. Amugy hihetetlen, hogy egyesek mennyire leragadnak az "eredetisegnel", pedig ezekre a dolgokra nincs szabaly, izlesek kerdese, az pedig nagyon kulonbozo!!! Koszi elore a valaszt!

mixina
mixina Tue, 2010-11-09 23:35

www.mitsussek.hu/eszterhazy-torta-eredeti-recept
mindenkinek, akit érdekel, talán segít az eligazodásban.Ez a recept -emlékeim szerint-, nagyon hasonlít a 90-es évek - Fórum szálloda-, Bécsi cukrászdájának sütijére. Végre megtaláltam, biztos, hogy az alap dió és tojásfehérje volt. Szerintem ez a torta is egy csoda, az 5. íz-számomra-, és mindegy minek nevezzük.

Fonyó
Fonyó Wed, 2010-10-06 10:39

Nekem tökéletesnek és egyszerűnek tűnik ez a sütike a kislányom szülinapjára azt hiszem meg is sütöm!!!Felesleges azon vitázni mi az eredeti recept,mindenki el tudja dönteni mi a jó és egye azt ami tetszik neki!!!!!!!!!!!
Én megcsinálom és kész!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-22 06:44

Nagyon finom ez a torta! A krém tényleg valami isteni! És szép simára ki lehet keverni! Ízvilágában valóban méltó a nevéhez! Köszönöm!

Maki
Maki / Maki Thu, 2010-06-03 19:03

Tisztelt "névtelen"!
Szerintem kb. annyira lehet megmondani, hogy egy tortának mi volt az eredeti receptje, mint hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás! Tehát: sehogy!
De egyben azért mégis biztos vagyok: egy receptben, ami "ennek a torta fogalomnak tökéletesen megfelel" nem lesz PUDINGPOR...szerintem.
Nekem és a barátaimnak ez a csenevész "nem az aminek nevezik" tortarecept is tökéletesen megfelel! :-)
Üdv...Maki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-05 08:08

Javaslom, hogy nézzétek meg itt az Eszterházy torta 3. receptet, ez az, ami ennek a torta fogalomnak tökéletesen megfelel.
Én sem vitatom azt, hogy az itt megjelent receptből finomság kerekedik, de ez nem az aminek nevezik.
(pl ahogy a Dobos tortát sem fogadjuk el csokibevonattal, úgy az Eszterházy tésztájában sem a tojássárgáját)

Rencsi
Rencsi Mon, 2009-11-02 19:30

Kezdő "konyhatündérként" én nagyon örültem ennek a receptnek, mert az eredetihez képest könnyebb elkésziteni. Miután ezt megkóstoljátok, nem fog érdekelni, eredeti-e vagy nem! Szerintem egyszerűen fantasztikus!!! Köszönöm ezt a receptet, hatalmas sikert arattam vele!!!!

Maki
Maki / Maki Tue, 2009-06-16 21:29

Ki tudja, hogy melyik volt előbb és melyik az eredeti... Csak az íz számít! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-06-16 13:18

Nem akarok ünneprontó lenni, de én az Eszterházy torta tésztáját nem ilyen dióspiskótának ismerem, hanem tojásfehérje+cukor+dió amit mintegy habcsókot szárítva sütnek és végül törltenek.
Biztos, hogy ez is nagyon finom, de talán nem az.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-25 10:27

bocs, de a piskótában van liszt is...ez pontosan az aminek lennie kell !

714
tojássárgája 6 db
porcukor 6 ek
őrölt kávé 0.5 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 1 kk
tojásfehérje 6 db
dió 20 dkg
tej 2 dl
kávé 1 dl
finomliszt 3 evőkanál
vaj 15 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojássárgája 3 db
dió 0.5 marék