Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Érlelt mézeskalács - mézeskalács 17.

Érlelt mézeskalács - mézeskalács 17.
Érlelt mézeskalács - mézeskalács 17.
20 perc / sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig nagy problémát okozott nekem a mézeskalácssütés, hiszen állandóan volt valami bajom vele: keményre sikeredett, rücskös lett a teteje, stb. Tavaly nagyon elhatároztam, hogy juszt is finomat, és kinézetre is gusztát készítek. Így jutottam el a Nők Lapja fórumára, ahol Milner Angéla, mézesbábos hölgy felnyitotta a szemem: igazi mézeskalács csakis érlelt tésztából készül.
Érleltem hát, és soha többé más recepthez nem nyúlok! Innen is köszönet csirrinek a kedves segítségért! Egyszerűen csodálatos lett a végeredmény, a tészta szépen megnő, a teteje csodálatosan sima és fényes, az íze pedig meg sem közelíti a simán összedolgozott és máris sütött mézesét.
 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edényben, kis lángon melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tűzről levéve keverjük simára a margarinnal, tegyük félre.
  2. A tojásokat verjük habosra a cukorral.
  3. A szódabikarbónát és a sót keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a mézes és a tojásos keveréket, majd gyúrjuk össze.
  4. Elég lágy tésztát kapunk, ezt alaposan csomagoljuk be, és hagyjuk másnapig pihenni.
  5. Ha kissé megkeményedne, az sem baj, nyújtás közben visszakapja eredeti állagát. Nyújtsuk körülbelül 1-1,5 cm vastagságúra, majd szóljunk a gyerekeknek, hogy lehet jönni szaggatni (Ha ugyan már nem téblábolnak a környéken.)
  6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süssük meg . Ne menjünk messze tőle, körülbelül 6-7 perc alatt készre sül.
  7. A díszítéshez egy tojás fehérjét félkeményre verjük, majd lassanként dolgozzuk hozzá körülbelül 20 dkg porcukrot. Fontos, hogy sem túl lágy de túl kemény se legyen a massza. Előbbi nem tartja a formáját, utóbbi csúnyán kiszárad, nehezen formázható.
  8. Egy műanyag zacskó egyik sarkából apró lyukat vágunk, majd megtöltjük a habbal.
  9. Ezután már csak a fantázia szab határokat, milyen is lesz a kis mézesek kinézete:-) Színezni is lehet ételfestékkel, valamint rengetegfélével díszíteni: apróra vágott mandulával, színes, ehető gyöngyökkel, stb.

J

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 012
elküldve: 18
receptkönyvben: 198
elkészítve: 27/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Fagyal Hajnalka

Mióta szakács: 2010.12.08.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

érlelt mézes sütemény

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Roni24
Roni24 Fri, 2015-12-18 12:56

Nagyon amatőr lesz a kérdésem, de még csak pár hónapja vagyok háziasszony, tehát nézzétek el. :)
Hűtőben kell "érlelni"?

juditneu
juditneu Sun, 2014-12-07 14:04

Ma én is megsutottem. A tésztával nagyon konnyu dolgozni, az eredmény ténlyeg puha mézeskalács. Talán legkozelebb kevesebb szódabikarbonát teszek, mert így a feluletuk nem sima és eléggé megemelkedtek. Az íze viszont nagyon jó. Koszi a receptet.

Keesia
Keesia Wed, 2013-09-25 20:39

Fantasztikus recept, tavaly többször is megsütöttem, mindig tökéletes lett és nagy sikert aratott! Köszönöm :)

szemsan
szemsan Fri, 2012-02-17 16:48

Köszi a receptet!!!
Megsütöttem, tényleg finom puha lett, még annak ellenére is, hogy kicsit túlsütöttem.

Csak a tésztája szerintem kicsit ragacsos volt másnap. A nyújtással meg sem próbálkoztam, mert sok liszt kellett volna hozzá, hogy ne ragadjon le, és féltem, hogy akkor meg kemény lesz. Inkább belenyomkodtam muffin-sütőbe. Szép lett és finom, csak a gyerekeknek maradt el a figurák kiszaggatásának az öröme.

WIIKK
WIIKK / WIIKK Sun, 2011-12-18 12:18

Nagyon kellemes könnyű tészta, ez volt életem első mézeskalács. Egy picit kemények lettek pedig mindent betartottam. Csigabigákat csináltam és porcukor, kakaópor és víz keverékével díszítettem, cukik lettek :) Köszönöm a receptet.

tomorj
tomorj Sun, 2011-12-11 12:47

Szerintetek nem gond, ha többet érik, mint 8-10 óra? (a receptben levő "másnapig" kb. ez az idő intervallum szerintem) Mert ma (vasárnap) lesz időm bekeverni, de csak kedd este tudom megsütni. Köszönöm!

kingus80
kingus80 Sat, 2011-12-10 15:36

Ez a recept szuper!
Volt egy bevált reeptem,de sajnos elhagytam egy költözésnél. Azóta minden évban csak felbosszantottam magam a mézeskalács sütéssel. Ezzel a recepttel azonban élvezet volt a sütés. Könnyen kezelhető a tészta,jók az arányok és isteni puha végeredmény.Lehet,hogy jövőre másfél adagot kell sütnöm?Ezer hála a receptért, köszi. Aki hezitál ezt a receptet válassza!!!

tpetra89
tpetra89 Thu, 2011-11-24 18:22

Kedves Meluka!
Bár nem én vagyok a recept beküldője, és még csak most kevertem be,- holnap lesz a sütés. De véleményem szerintem, a jó mézeskalács iszonyatosan sokáig el áll. Nálunk valamelyik évben iszonyatosan keményre sikeredett. Húsvét magasságában valakinek eszébe jutott, hogy karácsonykor valahová eldugtuk a fémdobozban a mézeskalácsot. A mézeskalács megpuhult, mi meg megettük. Szóval ez az a sütemény, ami nem egy könnyen romlik meg. :)

meluka
meluka Sat, 2011-12-03 08:34

Szia!
Akkor nem aggódom , biztos jó lesz karácsonykor :-) kösziiiiii

meluka
meluka Sun, 2011-11-20 08:58

Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig marad friss és puha ez a mézeskalács?Mert szeretnék kicsit "előredolgozni" , gondoltam 2-3 hétre beleraknám frissen tartó edénybe.
Köszi az infót!

1982
finomliszt 100 dkg
cukor 30 dkg
margarin 30 dkg
méz 25 dkg
tojás 3 db
gyömbér 3 kk
szegfűszeg 3 kávéskanál
fahéj 3 kk
szódabikarbóna 1 ek
1 csipet