r
Nosalty Logó

Eredeti olasz pizza

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
zeana
Eredeti olasz pizza
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
280 °C
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

feltét

Összesen 1024 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

feltét

Összesen 8189 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

feltét

Összesen 274 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.2 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2641.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    446 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    412 mg
  • Nátrium
    1656 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    235 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    469 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    14382 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 1024 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    337.6 g

Zsír

  • Összesen
    373.2 g
  • Telített zsírsav
    164 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    615 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21134.4 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    435 mg
  • Kálcium
    3569 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    524 mg
  • Foszfor
    3296 mg
  • Nátrium
    13247 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    856.1 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1257.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1879 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    594 micro
  • Kolin:
    343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1565 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    3749 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    115056 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 8189 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    706.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    443 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3845 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 274 Kcal

Hozzávalók

tészta

feltét

Elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt keverjük el annyi vízzel, amennyi kétszeresen ellepi. A víz ne legyen hideg, sem forró, hanem kézmeleg, azaz a langyosabbnál melegebb. Amennyi vizet itt elhasználunk, az a receptben említett 600 ml-ből vonódik le.
  2. A lisztet szitáljuk át, majd halmozzuk egy deszkára, vagy egy jó nagy tálba. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős vizet és a többi hozzávalót is. A tészta először ragacsos lesz, majd fokozatosan nyeri el az igazi pizzatészta állagát.
  3. Kb. 10-15 perc izzasztó gyúrás szükséges ahhoz, hogy a tészta egynemű legyen és rugalmas. Robotgépben dagasztófejjel is gyúrható, úgy lényegesen lerövidül a folyamat.:)
  4. A tésztát tegyük egy műanyag tálba (a fém túl hideg), és körbe-körbe kenjük be olívaolajjal a felületét. Ne hagyjunk ki egy centit sem.
  5. A beolajozott tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen minimum 4-5 órán keresztül pihentessük. Ez az idő több lehet, kevesebb viszont nem.
  6. Ha letelt az idő, és alaposan megnőtt a tésztánk, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, határozottan gyúrjuk át.
  7. Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. (Nálam 280 fok.)
  8. Itt az idő, hogy eldöntsük, milyen vastagságú pizzát szeretnénk. Attól függően, hogy pizza alta (nápolyi stílusú) vagy pizza bassa (római stílusú) tésztára vágyunk, osszuk el 4 vagy 5 egyenlő részre.
  9. Nyújtsuk ki a gombócokat kerekre. Ezt a legegyszerűbben ököllel lehet megtenni, mégpedig úgy, hogy tegyük a kissé kilapított tészta közepére az öklünket, és laza húzogatásokkal egyik ökölről a másikra téve formáljuk a tésztát a levegőben. Így elkerülhető, hogy egyenletlen legyen, kiszakadjon, vagy vastag csomók keletkezzenek.
  10. Ha van pizzaformánk, akkor abban, ha nincs, akkor egy sütőlemezen készítsük: olívaolajjal vékonyan kenjük be a sütőtál alját, majd egy kis szűrővel szórjunk rá egyenletesen lisztet. Erre tegyük a kinyújtott pizzalapot.
  11. Tegyük a forró sütőbe a pizzát egy percre, majd vegyük ki. Várjunk 5 percet, és ezután mehet rá a szósz és a feltétek.

feltét

  1. Én 100%-os paradicsomsűrítményt használok, de természetesen friss paradicsomból is el lehet készíteni a szószt. A sűrítményt öntsük lábasba, adjunk hozzá néhány friss bazsalikomlevelet, sót és cukrot, majd lassú tűzön kezdjük el forralni.
  2. Fakanállal folyamatosan ellenőrizzük a sűrűséget, ha már nem folyik, hanem nagy cseppekben potyog, vagy tejföl állagú lett, elkészültünk. Ekkor nyomjunk bele néhány fokhagymagerezdet, és keverjük el.
  3. Egyenletesen kenjük a tésztára a szószt, a mennyiség ízléstől függ, ezért pontos számokat nem írok. Akkor jó, ha mindenhol befedte a tésztát a paradicsom, a szélekre is jusson!
  4. A szószra halmozzuk a sajtokat. (Nálam 70% mozarella, 30% félkemény svájci sajt.) A sajt tetejére tegyük a szalámiszeleteket.
  5. Ha elkészültünk a feltétek pakolásával, tegyük a pizzát a sütőbe, és maximális hőfokon süssük készre. A hőfokban azért nincs maximum, mert minél jobban közelíteni szeretnénk a kemencéhez. Ezt egyszerű villanysütővel nem fogjuk elérni, de törekedjünk a legjobbra. :) Az eredmény csodálatosan finom pizza lesz!
  • Sütés hőfoka: 280 °C
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 76
  • 7 napos nézettség: 765
  • Össznézettség: 196319
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az eredeti jelző a tésztára értendő. Ez nem egy gyors verzió! Fárasztó és hosszú időbe telik, de az igazi olasz pizza bizony így készül. Hidd el, megéri! ;)  A feltét természetesen szabadon variálható, én most egy olasz szalámisat mutatok be. Ebből a mennyiségből 4-5 darab 30 cm-es pizza készülhet attól függően, hogy mennyire szeretnénk vastagra a tésztát.  (Ha nem áll rendelkezésedre nullanullás liszt, bármilyen finom fehérliszt megteszi.)

Hozzászólások

zsa63

Jó látni, hogy a sok ál-pizza helyett egyre jobban megközelítik sokan az igazit. Néhány apró észrevételt tennék: - az olaj használatáról van vita és kétség kívül van olyan eredeti, ahol alkalmazzák, de megfontolnám az alkalmazását, nélküle ugyanis sokkal könnyebb a tészta - a tésztát minden esetben 24 órára pihentetni kell h?t?ben, majd hagyni újra kelni - a feltét mindig a sajtra jön, és sohasem fordítva! Ez több szempontból is nagyon fontos, mert nem f?zzük, hanem sütjük. Ráadásul a szalámit csak a legvégén, leginkább már sütés után, máskülönben a zsiradék tönkreteszi a pizzát - csak és kizárólag a mozarella sajt használata tekinthet? eredetinek

zeana

Kedves zsa63, Köszönöm az észrevételeidet! - Véleményem szerint az olaj nem teszi tönkre a tésztát, bár tény,hogy sok eredeti olasz pizza létezik, mivel régiónként is eltér az ?srecept, de határozottan állíthatom,hogy az olajos pizzatészta régen és ma is igen elterjedt Olaszországban. - A kelési id? szintén eltér?, szobah?mérsékleten, vagy langyos helyen az öt óra nagyjából megegyezik a h?t?s 24 órával. Egyébként mindkét változatot kipróbáltam, azért tettem fel így a receptet, mert nem tapasztaltam túl nagy eltérést, viszont lényegesen rövidebb így az elkészítés. - A feltétet én is a sajtra helyeztem, ezért ezt az érszrevételt nem tudom hovatenni. -(Én nagyon vékonyan és nagyon ropogósan szeretem a szalámit, ezért teszem rá szinte azonnal.) Ha sütés után tenném rá, puha és "nyers" maradna. A szalámi zsiradéka nem tudja tönkretenni a tésztát, mivel a sajt nem engedi átfolyni, másrészt a sajt is elég zsíros. -A mozarellával teljesen egyetértek, jeleztem is, hogy nem a feltétre értend? az eredeti jelz?. Köszönöm az épít? jelleg? hozzászólást!

Törölt felhasználó

Olyan kérdésem lenne, hogy a fel nem használt tésztát lehet fagyasztani?

zeana

Szia! Az a tapasztalatom,hogy fagyasztás után sajnos nem lesz ugyanolyan, én ezt a tésztát nem ajánlom fagyasztásra. Üdv.

cinike3

Már rég óta itthon sütöm én is a pizzát - saját tésztával. Imádom ! Ezt a receptet épp ma fogom kipróbálni, már a hosszú kelesztés miatt is. Eddig úgy készítettem , ahogy valahol olvastam, hogy az igazi olasz pizzát bizony 2x kelesztik. De ennyi id? nekem még nem telt el közte... na itt a jó alkalom ! Különben is a vékony pizzát szeretem. Nagyon jól néz ki a recept... és tuti finom is !

zeana

Szia! Örülök,hogy az én receptemre esett a választásod. Ha gondolod, írd majd meg,hogy sikerült! :)

Törölt felhasználó

Kedves Zeana! Mint kezd? nosalty olvasó és pizza készít?, engem kicsit félre vezetett a 40 perc id?. Ugyanis a recept szerint 4-5 óra + 40 perc a teljes el?készületi id?. Csak azért akrtam ide írni hátha más is így jár mint én. Így ebédelni elmegyünk valahova, vacsinak pont jó lesz. Aztán majd írok ide hogy sikerült, eddig jól szórakoztam a tészta gyúrás során. Ja és a hozzávalókból kimaradt a fokhagyma. Szép napot! :)

Törölt felhasználó

Végül a fokhagyma kimaradt, mert már nem volt otthon használható. A mi elektromos süt?nkben 10 perc kellett neki hogy jó legyen. Jó recept, próbáljátok ki! :)

gym963

Köszönöm a receptet! Lehet, hogy els?re szerencsém volt, de szerintem nem "nehéz" az elkészítés. :) Jó, jó, nem sikerült még az öklömön forgatni a tésztát, ahogy f?z?m?sorokban látni, de igen jó, valóban olaszos pizza lett. Egy kis adalék: úgy kelesztettem, hogy a villanysüt?t a legalacsonyabb (30) fokra állítottam, és a süt?be tettem a tésztát - ez már más tésztafélénél is bevált, most is.

Hozzávalók

tészta

feltét

Címlapról ajánljuk

További cikkek