r
Nosalty Logó

Eredeti olasz pizza

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
zeana
Eredeti olasz pizza
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
280 °C
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

feltét

Összesen 1024 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

feltét

Összesen 8189 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

feltét

Összesen 274 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.2 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2641.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    446 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    412 mg
  • Nátrium
    1656 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    235 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    469 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    14382 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 1024 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    337.6 g

Zsír

  • Összesen
    373.2 g
  • Telített zsírsav
    164 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    615 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21134.4 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    435 mg
  • Kálcium
    3569 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    524 mg
  • Foszfor
    3296 mg
  • Nátrium
    13247 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    856.1 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1257.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1879 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    594 micro
  • Kolin:
    343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1565 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    3749 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    115056 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 8189 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    706.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    443 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3845 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 274 Kcal

Hozzávalók

tészta

feltét

Elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt keverjük el annyi vízzel, amennyi kétszeresen ellepi. A víz ne legyen hideg, sem forró, hanem kézmeleg, azaz a langyosabbnál melegebb. Amennyi vizet itt elhasználunk, az a receptben említett 600 ml-ből vonódik le.
  2. A lisztet szitáljuk át, majd halmozzuk egy deszkára, vagy egy jó nagy tálba. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős vizet és a többi hozzávalót is. A tészta először ragacsos lesz, majd fokozatosan nyeri el az igazi pizzatészta állagát.
  3. Kb. 10-15 perc izzasztó gyúrás szükséges ahhoz, hogy a tészta egynemű legyen és rugalmas. Robotgépben dagasztófejjel is gyúrható, úgy lényegesen lerövidül a folyamat.:)
  4. A tésztát tegyük egy műanyag tálba (a fém túl hideg), és körbe-körbe kenjük be olívaolajjal a felületét. Ne hagyjunk ki egy centit sem.
  5. A beolajozott tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen minimum 4-5 órán keresztül pihentessük. Ez az idő több lehet, kevesebb viszont nem.
  6. Ha letelt az idő, és alaposan megnőtt a tésztánk, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, határozottan gyúrjuk át.
  7. Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. (Nálam 280 fok.)
  8. Itt az idő, hogy eldöntsük, milyen vastagságú pizzát szeretnénk. Attól függően, hogy pizza alta (nápolyi stílusú) vagy pizza bassa (római stílusú) tésztára vágyunk, osszuk el 4 vagy 5 egyenlő részre.
  9. Nyújtsuk ki a gombócokat kerekre. Ezt a legegyszerűbben ököllel lehet megtenni, mégpedig úgy, hogy tegyük a kissé kilapított tészta közepére az öklünket, és laza húzogatásokkal egyik ökölről a másikra téve formáljuk a tésztát a levegőben. Így elkerülhető, hogy egyenletlen legyen, kiszakadjon, vagy vastag csomók keletkezzenek.
  10. Ha van pizzaformánk, akkor abban, ha nincs, akkor egy sütőlemezen készítsük: olívaolajjal vékonyan kenjük be a sütőtál alját, majd egy kis szűrővel szórjunk rá egyenletesen lisztet. Erre tegyük a kinyújtott pizzalapot.
  11. Tegyük a forró sütőbe a pizzát egy percre, majd vegyük ki. Várjunk 5 percet, és ezután mehet rá a szósz és a feltétek.

feltét

  1. Én 100%-os paradicsomsűrítményt használok, de természetesen friss paradicsomból is el lehet készíteni a szószt. A sűrítményt öntsük lábasba, adjunk hozzá néhány friss bazsalikomlevelet, sót és cukrot, majd lassú tűzön kezdjük el forralni.
  2. Fakanállal folyamatosan ellenőrizzük a sűrűséget, ha már nem folyik, hanem nagy cseppekben potyog, vagy tejföl állagú lett, elkészültünk. Ekkor nyomjunk bele néhány fokhagymagerezdet, és keverjük el.
  3. Egyenletesen kenjük a tésztára a szószt, a mennyiség ízléstől függ, ezért pontos számokat nem írok. Akkor jó, ha mindenhol befedte a tésztát a paradicsom, a szélekre is jusson!
  4. A szószra halmozzuk a sajtokat. (Nálam 70% mozarella, 30% félkemény svájci sajt.) A sajt tetejére tegyük a szalámiszeleteket.
  5. Ha elkészültünk a feltétek pakolásával, tegyük a pizzát a sütőbe, és maximális hőfokon süssük készre. A hőfokban azért nincs maximum, mert minél jobban közelíteni szeretnénk a kemencéhez. Ezt egyszerű villanysütővel nem fogjuk elérni, de törekedjünk a legjobbra. :) Az eredmény csodálatosan finom pizza lesz!
  • Sütés hőfoka: 280 °C
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 555
  • Tegnapi nézettség: 65
  • 7 napos nézettség: 630
  • Össznézettség: 230672
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az eredeti jelző a tésztára értendő. Ez nem egy gyors verzió! Fárasztó és hosszú időbe telik, de az igazi olasz pizza bizony így készül. Hidd el, megéri! ;)  A feltét természetesen szabadon variálható, én most egy olasz szalámisat mutatok be. Ebből a mennyiségből 4-5 darab 30 cm-es pizza készülhet attól függően, hogy mennyire szeretnénk vastagra a tésztát.  (Ha nem áll rendelkezésedre nullanullás liszt, bármilyen finom fehérliszt megteszi.)

Hozzávalók

tészta

feltét

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!