Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres Pavlova torta

Epres Pavlova torta
Epres Pavlova torta
80 perc / előkészület: 10 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Pavlova torta tojásfehérjehab alapú, tejszínes, gyümölcsös torta. A tojásfehérjehab kívül ropogós, belül krémes állagú. Valójában olyan, mint egy nagy habcsók, amely tejszínhabtól és gyümölcstől roskadozik. A torta Anna Pavlova balerináról kapta nevét, aki korának ünnepelt sztárja volt. A torta létrejöttét Ausztrália és Új-Zéland is a magáénak vallja, nemzeti desszertjüknek tekintik, de pontosan nem lehet tudni, hogy ki is találta fel. Állítólag az édesség mindkét országban Anna Pavlova turnéját követően bukkant fel.
Szeretjük a tojáshabos süteményeket, ennél jobban csak a tisztán tojáshabból készülteket kedveljük. Pontosan ezért nem is értem, hogy miért nem készítettem eddig Pavlova tortát. Eperszezon lévén, egyértelmű volt, hogy egy epres változattal indítottam a Pavlova torták készítését...mert gondolom, lesz még folytatás:). A tejszínhabra a friss eper mellé került cukorral összefőzött, folyós eper is. Háááát...nem rontotta el a tortát:))
A recept a Pécsi Borozó oldalán jelent meg. További képek itt láthatóak.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Az epres réteghez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
  2. A tojásfehérjéket habbá verjük, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot.
  3. A már kemény habra rászórjuk a lisztet, és hozzáadjuk a fehérborecet. Lazán összeforgatjuk.
  4. Egy nagy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a közepére kb. 24 cm átmérőjű kört rajzolunk.
  5. A körre halmozzuk a tojáshabot, tortát formázunk belőle, és az előmelegített sütőbe tesszük.
  6. 150 fokon sütjük 10-15 percig, majd ezt követően 100 fokon szárítjuk tovább a tojáshabot kb. 50-60 percig. Miután megsült a tojáshab, résnyire nyitott sütőben hagyjuk kihűlni.
  7. A folyékony eperréteghez a lecsumázott, mosott epreket kettévágjuk, és a cukorral együtt 10-12 percig főzzük, amíg sűrűvé, lekvárszerűvé nem válik.
  8. A kihűlt tojáshab lapot óvatosan levesszük a sütőpapírról, és egy tortatartóra tesszük.
  9. A tejszínt habbá verjük, és a tojáshabra halmozzuk.
  10. A habra csorgatjuk a kihűlt folyékony eperszószt, amelyet megrakunk egész eperszemekkel.

  • sütési hőfok: 100°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 601
elküldve: 2
receptkönyvben: 236
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tojáshabos torta eperrel, Pavlova tortája

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

itthonboszi
itthonboszi Sun, 2012-06-03 16:33

A fagyasztóban állandóan összegyűlő tojásfehérje felhasználásaként sütöttem meg előszőr ezt a tortát. Ma az ötödiknél tartok. Biztos siker. Mindenkinek ajánlom!

szteri
szteri / szteri Sat, 2012-02-25 09:17

Kedves Tünder!
Köszönöm a receptet, nagyon-nagyon finom lett. Kislanyom nevnapjara sütöttem meg, annyira örült neki. A folyos eperrel tenyleg isteni finom!! Es üdvözlet Pecsre, mi is ott születtünk-eltünk :)) Eszter

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Mon, 2012-02-27 22:01

Kedves Eszter! Igazán örülök, hogy sikert arattál a tortával!(Szóval a pécsiek -volt pécsiek - ízlése hasonló;)

k_Andi
k_Andi Tue, 2012-09-18 21:30

hehe, Pécsett tanultam, és holnap akarom megsütni a pavlovát:)))

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-05-24 11:01

Kedves Tündér, isteni a tortád, nagyon szeretjük. A folyékony epres réteg még finomabb, mintha csak simán rátennénk az epret, ahogy más receptekben is olvasható.( bár az is nagyon finom)
Én úgy tapasztaltam, hogyha olvasztott vajjal hajszálvékonyan megkenem a sütőpapírt, könnyebb leválasztani a habcsókot.
Üdv.Edit

Hajnal80
Hajnal80 Sun, 2011-05-22 14:56

Ó,Istenem!Köszönöm az ausztráloknak vagy az új-zélandiaknak ezt a találmányt.Még az sem ront semmit az élvezeten,hogy nem tudtam kiszedni a sütőpapírt alóla.:)

Sherman
Sherman Sat, 2011-05-21 17:55

Kedves Tündi!

Gratulálok a tortához, nagyon szép lett, felvéve az "elkészítendő sütik" listájára :)
Viszont azt szeretném megkérdezni. hogy a fehétborecetet mivel lehet - ha ugyan lehet - helyettesíteni?

674
tojásfehérje 6 db
cukor 28 dkg
kukoricaliszt 2 evőkanál
fehérborecet 1 ek
habtejszín 3 dl
eper 50 dkg
eper 15 dkg
cukor 8 dkg