Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-mogyorós torta

Epres-mogyorós torta
Epres-mogyorós torta
65 perc / előkészület: 50 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A friss eper és a frissen készült eperdzsem felhasználásával készülő ’nehéz’ torta (mondjuk az epres-joghurtos túrótortával ellentétben), azaz sok kalória, laktató.
A friss eperdzsem eperszemek nélküli, homogén részét használjuk a tésztához és a krémhez (eperlekvár), a dzsemben főtt eperszemeket a töltéshez (eperdzsem).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A töltéshez

A díszitéshez

ajánlat

Tejszínhabbal kínáljuk, amit a maradék eperdzsemmel, mint mártással öntünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:
  1. A tojások fehérjéből a cukorral és pár csepp citrommal kemény habot verünk.
  2. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  3. Majd kanalanként a lisztet.
  4. Aztán a mogyorót.
  5. Majd az eperlekvárt. Citromhéjat reszelünk rá, és kevés citromlét facsarunk.
  6. Lazán a masszához keverjük.
  7. Végül az olvasztott, lehűtött vajat adjuk, lazán keverjük tovább.
  8. Sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett tepsibe /tortaformába öntjük.
  9. Forrón előmelegített sütőbe tesszük, pár perc után takarékra véve megsütjük.
  10. A megsült piskótát éles késsel körbevágjuk, kristálycukorral szórt deszkára borítjuk, a fenekéről lehúzzuk a sütőpapírt.
  11. Megvárjuk, míg kihűl.
  12. Levágjuk a két szélét, ahol ’kanyarodik’ a tepsi, szabályos téglalap marad. (Négyszögletes tortát készítünk ezúttal.) A levágott szélekkel az edényben maradt krémet töröljük majd ki, és jól megesszük.
  13. Igyekszünk pontosan kettévágni a tésztát.
  14. Az egyik lapot a fenekére fordítjuk (ahonnan lehúztuk a sütőpapírt), a tetejére merjük a krémet, majdnem mindet.
  15. Az eperdzsem darabjaival (a dzemben főtt egész eperszemekkel) borítjuk.
  16. Ráfektetjük a másik lapot úgy, hogy a feneke legyen ezúttal felül.
  17. Egyenletesen lenyomkodjuk.
  18. A lapok közül kitüremkedő krémmel körbevonjuk a tortát és betesszük a hűtőbe.
  19. Legalább két órát várunk, kivesszük, a maradék krémmel kiigazítjuk a krémborítást, friss eperszemekkel dekoráljuk.
  20. Átadjuk a célszemélynek.
  21. Együtt megesszük.
 Krém készítése:
  1. A vajat a lekvárral jól kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk a tojást, azzal is kikeverjük.
  3. Adjuk a tejszínt, a habfixálót, elkeverjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 658
elküldve: 1
receptkönyvben: 321
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Mogyorós-epres-vajas torta eperkémmel és eperdzsemmel töltve, friss eperrel, tejszínhabbal és eperdzsemmel tálalva

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-04-29 00:49

Nagyon finomnak látszik, -várom a saját ,édes, illatos eprünket, és már készülhet is, ha ilyen idő maradna, nem sokáig tart a várakozás.:-))
Köszönöm szépen, elmentettem.:-))
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2010-07-14 05:46

Szia Juci! hát ez tényleg vérlázító!
Sajnos a kutatáshoz idő hiányában nem tudom felajánlani a segítségemet, de ha bármit akcióztok ellenük én is benne vagyok, ezerrel!

Ildikó

814
tojás 4 db
cukor 2 ek
finomliszt 4 evőkanál
törökmogyoró 40 g
vaj 5 dkg
eperlekvár 3 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 1 teáskanál
vaj 10 dkg
eperlekvár 5 ek
tojás 1 db
habtejszín 50 ml
habfixáló 2 csomag
eperdzsem 20 dkg
eper 25 dkg