r
Nosalty Logó

Engadini karamellás diótorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tomatotree
Engadini karamellás diótorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1097 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6570 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 337 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    55.3 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    487.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.5 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    332 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    324 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 1097 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    86.6 g

Zsír

  • Összesen
    331.5 g
  • Telített zsírsav
    149 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    81 g
  • Koleszterin
    980 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2924 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    458 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    353 mg
  • Foszfor
    1245 mg
  • Nátrium
    694 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    849.2 g
  • Cukor
    498 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    621.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1991 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    303 micro
  • Kolin:
    458 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1944 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    528 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    665 micro
Összesen 6570 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 337 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztből a porcukorral, csipetnyi sóval, tojással és a hideg vajjal gyorsan omlós tésztát gyúrunk. (A vajat hűtőből elővéve szoktam belereszelni, pl. sajtreszelőn.) Folpackba vagy nejlon zacskóba téve hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelékkel elkészülünk. Nem árt neki az sem, ha egy éjszakát, vagy egész napot időz a hűvösön.

A töltelékhez

  1. 20 dkg cukrot a citromlével közepes tűznél világosra karamellizálunk.
  2. Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, majd ezt a tejszínes keveréket ráöntjük a karamellre. (Ne lepődjünk meg, ha a karamell üvegkeménységű lesz, melegítésre elolvad, ha pedig mégse teljesen, akkor majd a sütéskor.)
  3. Az almákat hámozás nélkül (de ha zavar a héja, akkor hámozva) cikkelyekre, majd kockákra vágjuk. A karamellás-tejszínes keverékbe öntjük a diót, a kekszet és az almát.
  4. Az előhűtött tészta 2/3-át lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott és kilisztezett pitesütő, vagy tortaformába helyezzük úgy, hogy egy kb. 2 cm magas peremet képezzünk a tésztának. A tésztát villával megszurkáljuk.
  5. A tésztára kanalazzuk a tölteléket. A maradék 1/3 tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk a tölteléket. Felverjük a tojást, és megkenjük vele a tészta peremét és a rácsokat.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2699
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 30.

Ajánló

Készülhet teljesen zárt tortának is, vagyis a tetejére egy körlapot is nyújthatunk, és azzal fedjük be. Ekkor ugyanúgy megszurkáljuk villával, mint az alját is, és így kenjük be a felvert tojással. Van, aki az alsó réteg tésztát világosra elősüti, mielőtt a töltelék rákerülne, nekem az a tapasztalatom, hogy akkor is átsül, ha a nyers tésztára tesszük a tölteléket.  Vanília sodóval kínálhatjuk, de nélküle is kiváló.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Engadini karamellás diótorta
Tomatotree 262 recept

Omlós tészta korszak van. Nem győzöm a különféle töltelékeket kipróbálni, és hál' istennek nagy a választék! Ezt egy főzősuliban tanultam. 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek