r
Nosalty Logó

Empirikus rizskoch

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Empirikus rizskoch
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 446 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3563 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 176 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 446 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.9 g

Zsír

  • Összesen
    93.9 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3218.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    1209 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    816 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    584.9 g
  • Cukor
    320 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    456.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    818 micro
  • Kolin:
    736 mg
  • Retinol - A vitamin:
    817 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1221 micro
Összesen 3563 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 176 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst szűrőbe téve folyóvíz alatt alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. Tulajdonképp bármilyen rizst használhatunk, de inkább gömbölyűbb fajta legyen (és természetesen nem előfőzött).
  2. A 2 dl vizet felforraljuk, és beleöntjük a rizst. Addig kevergetjük, míg a vizet teljesen felszívja.
  3. Ekkor beleöntünk 8 dl tejet, rátördeljük a vajat, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ráreszeljük a citrom héját.
  4. Többször megkeverve addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul. (Ez kb. 15-18 perc.) Ne hagyjuk magára, mert a tej felhabzik éskifut! Most még hígnak tűnhet, de ilyennek kell lennie.
  5. Ha a rizs puha,levesszük a tűzről, belekeverjük a megmosott mazsolát, lefedjük, és legalább 1 óráig állni hagyjuk, illetve addig, míg langyos nem lesz. (Mazsola helyett használhatunk más áztatott, felpuhított, feldarabolt aszalt gyümölcsöt is, de el is hagyhatjuk.)
  6. Közben a tojások fehérjét nagyon kemény habbá felverjük, a sárgáját pedig kikeverjük 15 dkg cukorral. Lehetőleg nagyobb méretű (L jelzésű) tojást használjunk. Ha kicsi (S-M), 6 darabbalszámoljunk.
  7. A rizs állás közben egészen besűrűsödik, megkeményedik, ezért kb. 0,5 dl tejjel hígítsuk fel, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (meg szaftosabb lesz a végeredmény). Most már a sütőt is begyújthatjuk.
  8. A rizst alaposan elkeverjük előbb a tojássárgával, majd könnyedén, de alaposan belevegyítjük a tojáshabot. Ezt a műveletet egy nagy tálban, fakanállal végezzük, hogy ne törjön. Egészen híg masszát kapunk.
  9. A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük.
  10. A híg rizses masszát a tepsibe öntjük (el se kell igazítani, elterül magától), sütőbe toljuk, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép barna lesz a teteje, és a közepébe szúrt tűre se ragad semmi.
  11. Még forrón meghintjük porcukorral.Ha langyosra hűlt, már tálalhatjuk is, lekvárral vagy (vanília, gyümölcs)öntettel. Még másnap is tökéletes!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x24x6
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1001 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 12045
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 27.

Ajánló

Leves után langyosan főételnek is kitűnő, de akkor csak kevesebb személyre elegendő (úgy 5-6 főre).

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Empirikus rizskoch
koszider 91 recept

Azért empirikus, mert hosszas kísérletezés eredménye. Így készítve biztosan nem lesz száraz, hanem jó szaftos, lágy. A rizskoch magában nem túl édes, ezért jó hozzá az ízes lekvár vagy a finom öntet. Ha sütőpapírral sütjük, semennyi liszt se lesz benne, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nagyon egyszerű elkészíteni (elronthatatlan), kezdőknek is szívből ajánlom! (Mert mi romolhat el benne? Túlfőtt a rizs? Na, bumm, legfeljebb töredezettebb lesz. Bizonytalanok vagyunk, hogy megsült-e? Nagy ügy, nyersen is jó, legfeljebb lágyabb a közepe. Sütés után összeesik? Ugyan, rászórjuk a cukrot, megkenjük lekvárral.)

Hozzászólások (3)

Éva-Anyóca

Kedves Koszider! Én se vagyok mostanság s?r?n fenn, de Téged annyira régen láttalak, örülök Neked!! :) Tök jó a neve az ételnek, és most már csakazértis!!! , ki fogom próbálni, mert minden olyan dolgot szedtél össze miatta, érte: amit mi is szeretünk ebben a finomságban! :) Köszönöm ezerrrel!!! :) Képzeld el, karácsonyra a barátn?mt?l megkaptam azt a f?z?s-süt?s könyvet ajándékba, amit egyszer ajánlottál nekem: a jász ételekr?l, - mesés történetek, mesés finomságok ,egyszer? ételek is sok-sok van benne, ...készítgetek is bel?le, megéri, finom is , és anyagilag is figyelemre méltóak. :) Szép tavaszi napot kívánok! Éva-Anyóca Éva-Anyóca

koszider

Bocsi, a válaszomat rosszul pozicionáltam, és nem válaszként küldtem, hanem csak úgy, simán. Koszider

koszider

Kedves Éva-Anyóca! Örülök a levelednek! Annyira azért nem vagyok elveszve, azt nem mondom, hogy hetente küldök valamit, de azért igyekszem. Ó, örülök, hogy kaptál a jász ételekb?l, én is szeretem! Arról nem is beszélve, hogy ismerem azokat, akik írták (jórészt azokat is, akik a receptek adatközl?i), és tudom, hogy milyen okos, felkészült kollégák. Biztosan kipróbált, megf?zhet? és autentikus ételekr?l van szó. A rizskochról: ez tuti recept, annyit kísérleteztem már vele. Sok receptben az szerepel, hogy hagyjuk teljesen kih?lni a rizses alapot (tejberizst), de az nem jó, mert nagyon kiszárad, összeáll egy tömbbé. Szerintem csak a félig h?lt, langyos állapotot szabad megvárni vele, csak annyira, hogy a tojást ne rántsa össze. Csak így lesz finom, remeg?s, szaftos. (Egyszer este csináltam a rizst és másnap reggel akartam sütni - na, gyakorlatilag ehetetlen lett.) Örülök, hogy hallottam fel?led, neked is szép napot - annnnyira szépen süt a nap, olyan jól esik 3 hónap sötétség után! Üdvözöl: Koszider

Éva-Anyóca

Kedves Koszider! Örülök, hogy sok emberkét az említett könyvb?l ismersz, tényleg fantasztikus, hogy mit vittek végbe, hogy ez a könyv megszülethessen. :-) Na, az a biztos, hogy varjút nem fogok készíteni, és tejlevest se, egy "gonosz" általános sulis napközis emlék miatt.. A varjak manapság meg,...hát inkább nem. :( De nagyon sok finomságos, egyszer? étek van benne, amit próbáltam, és még fogok is készíteni. :) Természetesen itt is van disznóvágásos oldal, sok recivel, és van húsos és gazdagabb ételeket bemutató receptek,...ki mit kíván, mihez van lehet?sége. :) Igazad van, amit leírtál, ha kih?tjük, egy tömbbé válik a tejberizs, ha meg meleg, akkor tényleg összerántja a tojást, szinte rántotta lesz...:( Nagyon örülök a kísérletednek, így már magabiztosabban állhatok neki...:) Igen, végre valahára itt a tavasz, kissé még hideg, de végre süt a nap!!!!!!!!!!!!!! :-D És most már napról napra n? azon jelek száma, hogy azt vegyük észre, igenis itt van a tavasz, megérkezett. Jaj, már nagyon untam, bántott, idegesített, zavart és lelkileg teljesen lenyomott a szürke-hideg, fagyos, szeles borzalmas tél.:( Szerencsére vége, és már holnap március elseje, naptárilag is tavasz. :) Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Koszider! Elkészítve, és mesés lett! :) Köszönöm szépen, ismételni fogjuk. :) Szép hétvégét! Éva-Anyóca

koszider

Jaj, de örülök, hogy ízlett! Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Életed leggyorsabb vega burgere, ami konzervből(!) készül

Ódzkodunk a húsmentes hamburgerektől, mert nem akarunk helyettesítgetni, imitálni, utánozni? Esetleg a drága és nehezen fellelhető alapanyagok miatt aggódunk? Kiráz a hideg a lombikban növesztett műhúsok gondolatától? Akkor felejtsük el az összes hasonló félelmünket, mert ez a hamburger minden, csak nem a fent felsorolt dolgok.

Nosalty

További cikkek