Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dödölle 2.

Dödölle 2.
Dödölle 2.
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családomban anyai ágon ismerték csak a dödöllét, de édesapám is hamar megszerette, ezért gyakran volt ez vacsorára gyermekkoromban.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és annyi vízben, ami éppencsak ellepi, feltesszük főni enyhén sós vízbe. Fontos, hogy ne legyen sok a víz!
  2. Amíg a burgonya fő, felkockázzuk a hagymát, és bő olajban megpirítjuk. Ha már majdnem kész, adhatunk hozzá egy kevés pirospaprikát. Ha kész, félrevehetjük a tűzről.
  3. A megfőtt burgonyáról a víz felét leöntjük, majd összetörjük.
  4. Az összetört burgonyát annyi liszttel összedolgozzuk, hogy pont olyan keménységű legyen, hogy ha egy kanálnyit kiveszünk belőle, akkor ne folyjon szét.

Innentől 3 befejezési mód lehetséges:

  1. A hagymás olajba belemártunk egy kanalat, és egy kis darabot kiszaggatunk a burgonyás masszából, ezt egy tálba rakjuk, majd addig ismételjük a szaggatást, amíg el nem fogy a massza. A végén a maradék hagymás zsiradékkal meglocsoljuk.
  2. Az eleje ugyanaz, mint az előzőé, kivéve azt, hogy itt tűzálló tálba rakjuk, és soronként locsoljuk meg a hagymás zsiradékkal. Ezután sütőbe rakjuk, és készre sütjük.
  3. A harmadik verzió már csak szőrszálhasogatás, de az én családomban így szeretjük. A tűzálló edénybe csak egy sorban rakjuk a masszát, a végén itt is meglocsoljuk, és így tesszük be a sütőbe pirulni. Az előzőhöz képest a különbség az, hogy így minden egyes darabka ropogós lesz kívül.
  4. Tejföllel, pörkölttel tálalhatjuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 127 847
elküldve: 31
receptkönyvben: 1 764
elkészítve: 77/105
Facebookon megjelent: 3

szakács

Eötvös Csaba

Mióta szakács: 2010.03.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

ganca, gánica, krumpligánica, cinke

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anyirka
Anyirka Fri, 2017-02-03 13:11

Édesanyám szokott főzni gánicát (Somogyban mi így neveztük) . Egyszer én is elkészítettem sok-sok évvel ezelőtt, de mivel nem sikerült úgy, ahogy ő főzte, el is ment a kedvem tőle. Most véletlenül bukkantam erre a receptre, és mivel amúgy sem volt semmi ötletem, hogy mit főzzek, gondoltam kipróbálom. Nagyszerűen sikerült. Köszönöm a receptet, így már újra visszakerül a családi étlapra!

kingabinga
kingabinga / kingabinga Wed, 2017-01-11 22:23

A macskám véletlenül rábökött a receptedre Facebookon, meg is nyitotta ügyesen, elmeséltem a páromnak, aki azóta is dödöllét, vagyis ahogy ő ismeri, gánicát szeretne enni. El fogom neki készíteni, köszönöm a receptet! És a hozzászólóknak is a kedves történeteket! :)

csolima
csolima Fri, 2014-01-17 18:27

Az én Édesapám is zalai volt, ezért gyerekkoromban mi is sűrűn ettünk dödöllét. Nálunk csak a mardékot szagatta ki Anyu. Amikor elkészült egy tányér aljára került hagymás zsír, arra a massza és a tetejére megint hagymás zsír. Mindenki saját maga szaggatta a tányérban. Ami pedig nem fogyott el, azt Anyu kiszagatta és a melegítéskor pirítottuk meg.

Mongi
Mongi Sun, 2011-12-04 20:16

Mi nagymamáméknál túrót tejfölt tettünk a kiszaggatott gancára és azt locsoltuk meg sült hagymás zsírral vagy olajjal, de alkalomadtán sültszalonnapörc is került rá.
Egy kis érdekesség:
Nagy megrökönyödésemre amikor férjhez mentem a férjeméknél piritott gríibe szagatták a gancát és megszórták cukorral.Ő a mai napig csak így hajlandó megenni.

Matolcsiné
Matolcsiné Sun, 2011-12-04 14:30

Édesapám úgy készítette, hogy a kanállal szaggatott "galuskákat" ropogós pirosra sütötte a zsírban. Utána tette egy jénai tálba és megszórta a pirított paprikás hagymával. Ő is gancának hívta.

marcipann
marcipann / marcipann Sat, 2011-08-06 19:45

A mi családunkban gancának hívják és fövés után nem öntünk le vizet, hanem ami a fövés után megmaradt abban törjük össze a krumplit, majd annyi lisztet teszünk hozzáő amennyit felvesz és visszatesszük a túzre, ott addig keverjük amig a massza megfő. Ezt onnan lehet tudno, hogy már nem rgacsos, hanem selymes az állaga. Ezután egy nagy tálat veszünk aminek a közepére öntünk a hagymás zsíradékból és evőkanál, valamint kés segítségével a tálszélére szaggatjuk a gancát, amikor a tál szélén körbeértünk, a kést végig húzva leválasztjuk, igy a tálban lévő hagymás zsírba potyognak. Ha a tésztát mind kiszaggattuk összerázzuk a hagymás zsírral és kész van. Már nem sütjük, vagy tejfölözzük. Dédapám azt mondta, he ez volt az ebéd, hogy úgy érzi magát mintha a lelke pehelyben nyugodna. Vacsorára soha sem készhítettük, készitjük, mivel nagyon nehéz étel. A tűzön főzés, kavarás miatt gáztúzhelyen nagyon nehéz készíteni, a legjobb a sparhelten. Így is inkább két emberes, hiszen a massza sűrű, egy valaki fopgja a fazekat, a másik kavarja. Nagyon finom, de nem diétás étel.

Koni08
Koni08 Sun, 2016-06-05 12:17

Igen, azt a mondatot, amit a Dedapa mondott, en is kiemelem, nagyon szep. A receptet is ki fogom probalni :)

Hoborc
Hoborc Wed, 2012-12-12 18:55

Kedves Marcipán!
Nekem nagyon tettszik a Te elkészítési módod és leírásod, valmint Dédpapád mondata! Gyönyörű ez a megfogalmazás! Megpróbálom úgy elkészíteni, hogy a családom is hasonlóan érezze.:-)

marcipann
marcipann / marcipann Wed, 2012-12-12 21:53

Kedves Hoborc!
Remélem ízleni fog. Kérlek jelezz vissza a "végeredményről".
Áldott Karácsonyt kívánok:marcipann

Katalin65
Katalin / Katalin65 Fri, 2011-05-13 21:42

Én úgy készítem, hogy a hagymát csak akkor öntöm rá és forgatom át vele, mikor már majdnem kész. És még tovább sütöm szép piros-ropogósra. Így jobban megmarad az íze is. Ahány ház, annyi szokás, ahogy a közmondás is mondja. Köszönjük a receptet!

goldbachkata
goldbachkata Thu, 2010-05-20 18:12

A kálmáncsai paraszt nagyapám úgy szerette a dödöllét (vagy gánicát), hogy bő zsírban pogácsának kellett kisütni és friss házi tejfölbe mártogatta. Ez a verzió a városi nagyanyámtól maradt ránk, és remek étel! Köszönöm, hogy felraktad!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-13 11:55

Volt szerencsém a képen látható Dödöllét megkóstolni, és tanúsíthatom, hogy nagyon finom volt. Köszönet érte! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-13 11:59

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Köszönjük ibachaba!

880
burgonya 1 kg
finomliszt 50 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
disznózsír 5 ek
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
tejföl 2 dl