r
Nosalty Logó

Dödölle 2.

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Eötvös Csaba
Dödölle 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 882 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3533 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 182 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    234.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 882 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.6 g

Zsír

  • Összesen
    119.4 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2214.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    403 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    536.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    938 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    161 mg
  • D vitamin:
    77 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    172 micro
Összesen 3533 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 182 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és annyi vízben, ami éppencsak ellepi, feltesszük főni enyhén sós vízbe. Fontos, hogy ne legyen sok a víz!
  2. Amíg a burgonya fő, felkockázzuk a hagymát, és bő olajban megpirítjuk. Ha már majdnem kész, adhatunk hozzá egy kevés pirospaprikát. Ha kész, félrevehetjük a tűzről.
  3. A megfőtt burgonyáról a víz felét leöntjük, majd összetörjük.
  4. Az összetört burgonyát annyi liszttel összedolgozzuk, hogy pont olyan keménységű legyen, hogy ha egy kanálnyit kiveszünk belőle, akkor ne folyjon szét.
  5. Innentől 3 befejezési mód lehetséges:
  6. A hagymás olajba belemártunk egy kanalat, és egy kis darabot kiszaggatunk a burgonyás masszából, ezt egy tálba rakjuk, majd addig ismételjük a szaggatást, amíg el nem fogy a massza. A végén a maradék hagymás zsiradékkal meglocsoljuk.
  7. Az eleje ugyanaz, mint az előzőé, kivéve azt, hogy itt tűzálló tálba rakjuk, és soronként locsoljuk meg a hagymás zsiradékkal. Ezután sütőbe rakjuk, és készre sütjük.
  8. A harmadik verzió már csak szőrszálhasogatás, de az én családomban így szeretjük. A tűzálló edénybe csak egy sorban rakjuk a masszát, a végén itt is meglocsoljuk, és így tesszük be a sütőbe pirulni. Az előzőhöz képest a különbség az, hogy így minden egyes darabka ropogós lesz kívül.
  9. Tejföllel, pörkölttel tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 136
  • Össznézettség: 142189
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 01.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Dödölle 2.
Eötvös Csaba 1 recept

Családomban anyai ágon ismerték csak a dödöllét, de édesapám is hamar megszerette, ezért gyakran volt ez vacsorára gyermekkoromban.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ezzel a családi sz?rszálhasogatós változattal teljesen egyetértek!:) Üdv: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Életem els? dödölléje, nagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet!

Eötvös Csaba

Nagyon szívesen! Örülök, hogy jól sikerült.

Törölt felhasználó

Volt szerencsém a képen látható Dödöllét megkóstolni, és tanúsíthatom, hogy nagyon finom volt. Köszönet érte! :)

Törölt felhasználó

Csatlakozom az el?ttem szólóhoz. Köszönjük ibachaba!

goldbachkata

A kálmáncsai paraszt nagyapám úgy szerette a dödöllét (vagy gánicát), hogy b? zsírban pogácsának kellett kisütni és friss házi tejfölbe mártogatta. Ez a verzió a városi nagyanyámtól maradt ránk, és remek étel! Köszönöm, hogy felraktad!

Eötvös Csaba

Érdekes verzió, köszönöm, hogy megosztottad velem!

Törölt felhasználó

Éppen most készült el és NAGYON NAGYON FINOM!!!

Eötvös Csaba

Örülök, hogy ízlik!

Katalin

Én úgy készítem, hogy a hagymát csak akkor öntöm rá és forgatom át vele, mikor már majdnem kész. És még tovább sütöm szép piros-ropogósra. Így jobban megmarad az íze is. Ahány ház, annyi szokás, ahogy a közmondás is mondja. Köszönjük a receptet!

Törölt felhasználó

Egy tál dödölle-ennék belöle!!!-biztosan kipróbálom

Milumano

Harmadik verzió szerint fogom elkésziteni!Meg írom majd milyen lett!:)

marcipann

A mi családunkban gancának hívják és fövés után nem öntünk le vizet, hanem ami a fövés után megmaradt abban törjük össze a krumplit, majd annyi lisztet teszünk hozzá? amennyit felvesz és visszatesszük a túzre, ott addig keverjük amig a massza megf?. Ezt onnan lehet tudno, hogy már nem rgacsos, hanem selymes az állaga. Ezután egy nagy tálat veszünk aminek a közepére öntünk a hagymás zsíradékból és ev?kanál, valamint kés segítségével a tálszélére szaggatjuk a gancát, amikor a tál szélén körbeértünk, a kést végig húzva leválasztjuk, igy a tálban lév? hagymás zsírba potyognak. Ha a tésztát mind kiszaggattuk összerázzuk a hagymás zsírral és kész van. Már nem sütjük, vagy tejfölözzük. Dédapám azt mondta, he ez volt az ebéd, hogy úgy érzi magát mintha a lelke pehelyben nyugodna. Vacsorára soha sem készhítettük, készitjük, mivel nagyon nehéz étel. A t?zön f?zés, kavarás miatt gáztúzhelyen nagyon nehéz készíteni, a legjobb a sparhelten. Így is inkább két emberes, hiszen a massza s?r?, egy valaki fopgja a fazekat, a másik kavarja. Nagyon finom, de nem diétás étel.

Hoborc

Kedves Marcipán! Nekem nagyon tettszik a Te elkészítési módod és leírásod, valmint Dédpapád mondata! Gyönyör? ez a megfogalmazás! Megpróbálom úgy elkészíteni, hogy a családom is hasonlóan érezze.:-)

marcipann

Kedves Hoborc! Remélem ízleni fog. Kérlek jelezz vissza a "végeredményr?l". Áldott Karácsonyt kívánok:marcipann

Törölt felhasználó

Igen, azt a mondatot, amit a Dedapa mondott, en is kiemelem, nagyon szep. A receptet is ki fogom probalni :)

Törölt felhasználó

Édesapám úgy készítette, hogy a kanállal szaggatott "galuskákat" ropogós pirosra sütötte a zsírban. Utána tette egy jénai tálba és megszórta a pirított paprikás hagymával. ? is gancának hívta.

Mongi

Mi nagymamáméknál túrót tejfölt tettünk a kiszaggatott gancára és azt locsoltuk meg sült hagymás zsírral vagy olajjal, de alkalomadtán sültszalonnapörc is került rá. Egy kis érdekesség: Nagy megrökönyödésemre amikor férjhez mentem a férjeméknél piritott gríibe szagatták a gancát és megszórták cukorral.? a mai napig csak így hajlandó megenni.

Törölt felhasználó

Most készítem, remélem sikerül. Szorítsatok!! :-)

csolima

Az én Édesapám is zalai volt, ezért gyerekkoromban mi is s?r?n ettünk dödöllét. Nálunk csak a mardékot szagatta ki Anyu. Amikor elkészült egy tányér aljára került hagymás zsír, arra a massza és a tetejére megint hagymás zsír. Mindenki saját maga szaggatta a tányérban. Ami pedig nem fogyott el, azt Anyu kiszagatta és a melegítéskor pirítottuk meg.

Ösztön Szerinti Anya

A macskám véletlenül rábökött a receptedre Facebookon, meg is nyitotta ügyesen, elmeséltem a páromnak, aki azóta is dödöllét, vagyis ahogy ? ismeri, gánicát szeretne enni. El fogom neki készíteni, köszönöm a receptet! És a hozzászólóknak is a kedves történeteket! :)

Anyirka

Édesanyám szokott f?zni gánicát (Somogyban mi így neveztük) . Egyszer én is elkészítettem sok-sok évvel ezel?tt, de mivel nem sikerült úgy, ahogy ? f?zte, el is ment a kedvem t?le. Most véletlenül bukkantam erre a receptre, és mivel amúgy sem volt semmi ötletem, hogy mit f?zzek, gondoltam kipróbálom. Nagyszer?en sikerült. Köszönöm a receptet, így már újra visszakerül a családi étlapra!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek