Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalács négyes fonattal

Kalács négyes fonattal
Kalács négyes fonattal
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy Praktika újságos recept lebutítása. Ott húsvéti kalács volt, és a fonatok egyenként meg voltak kenve diókrémmel. Én is próbáltam, szilvalekvárral is, de ez az egyszerű (főtt sonkával ehető) verzió itthon a favorit a mazsolás mellett. Cifráztam már fele kakaós tésztával is, úgy se rossz. Profi gyúrónők persze kézzel is gyúrhatják a tésztát!
Az elkészítési idő: kenyérsütőbe bedobálni 1 perc, árgyúrni, megfonni: 10 perc. Kisütni: 40 perc. Igaz a kenyérsütő másfél óráig gyúr és dagaszt, és ki kell várni a fél órás újrakelesztést is, de ezek külön munkát nem jelentenek.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Főtt sonkával, vajjal, lekvárral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat beledobáljuk a kenyérsütőgépbe (alul a folyékonyak és a benne oldódóak: tej, tojássárga, vaj, cukor, só; utolsóelőtti a liszt, annak a tetejére pedig rámorzsoljuk az élesztőt.) és "tészta" programon összegyúratjuk vele. (Nekem jól fel szokta tolni a kenyérsütő tetejét.)
  2. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és négy cipóra osztjuk.
  3. A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk.
  4. A hengereket egyik végüknél összenyomjuk, és összefonjuk. (Mindig a szélsőt pakoljuk át a két középsőn, jobbról egyet, balról egyet.)
  5. Óvatosan átemeljük egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, és megkenjük a felvert tojással. Begyújtjuk a sütőt.
  6. 25-30 percig meleg helyen kelesztjük. (Ilyenkor jó duci lesz.) Utána megint alaposan megkenjük a tojással, ettől lesz szép fényes.
  7. Az előmelegített, nem túl forró sütőben 40 perc alatt megsütjük. Van, hogy tovább is, de a tetején látszik, mikor szép piros.

  • sütési hőfok: 160°C
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 955
elküldve: 0
receptkönyvben: 122
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

cupák

Mióta szakács: 2011.07.07.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kalács kenyérsütőgépben, házi kelt kalács

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marinka
Marinka és Szellem / Marinka Sun, 2011-12-11 19:57

Én elkészíttettem a céges Karácsonyi partira és ÓRIÁSI sikere volt!!!!! Nagyon finom lett. Igaz én két fonatott csináltam belőle. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet.

cupák
cupák / cupák Tue, 2011-12-13 08:52

nagyon örülök, hogy sikert arattál! :) volt, hogy én is kettőt fontam, de nekem úgy sokkal tömörebb lett, nem lett olyan foszlós. próbáld ki fele kakaósan is! úgy is nagyon finom!!! :)))

cupák
cupák / cupák Mon, 2011-09-19 19:54

szia!
hát ahogy írom is: beleférni belefér, de keléskor enyhén felnyomja a kenyérsütő tetejét, de ez sose szokott gond lenni. :))) de természetesen méretarányosan lehet csökkenteni a hozzávalókat, ha valaki matematikai vénával van megáldva :)))

461
finomliszt 100 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg
élesztő 4 dkg
1 dkg
tej 5 dl
tojássárgája 4 db
tojássárgája 1 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál