Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós kosárka Kiskakukk konyhájából

Diós kosárka Kiskakukk konyhájából
Diós kosárka Kiskakukk konyhájából
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Könnyű, nem megszokott töltelékkel készítettem ezeket a kosárkákat. Elállósak, zárt dobozban tartom őket karácsonyig. Megpuhulnak, és igazán finomak.

hozzávalók / 10 adag

tészta

töltelék

tetejére

ajánlat

Az őszibarackízt akármilyen más, édesebb dzsemre lehet cserélni. A lényeg, hogy ne legyen túl savanyú.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőnek a tésztát készítjük el. Egyfajta linzertészta. A lisztben elkeverjük az átszitált porcukrot, pici sót, reszelt citromhéjat, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a hideg, darabkákra vágott vagy vastagra lereszelt vajat. A tésztát iparkodunk gyorsan összegyúrni, ne melegedjen át, mert akkor a vaj olvadni kezd, és a tészta ragadósabb lesz. Fóliával letakarva berakjuk a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
  2. A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, aztán őszibarackdzsemmel ízesítjük. A dzsemeket nem készítem túl édesre, ezért mindenki ízlése szerint tegyen bele, amennyit gondol. Ha sűrűbb a dzsem, hígítani kell egy kevés forró vízzel, hogy jobban elvegyüljön a tojáshabban. Aztán a habba beleszórjuk az előre darált diót, jól elkeverjük, és kész is a töltelék.
  3. Ebben a tésztában az a jó, hogy nem kell kikenni a formákat, és a kosárkák együtt sülnek a töltelékkel. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy 1,5 mm vastagra. Kb. olyan átmérőjű pogácsaszaggatóval vágunk ki belőle korongokat, mint a kosárkaforma átmérője. Minden kosárkát kibélelünk egy tésztakoronggal, óvatosan belenyomkodva. Ha sűrűbb a dzsem, most lehet tenni még egy kiskanálnyit minden kosárba, ha úgy tartja kedvünk. A tölteléket kiskanállal rakjuk a kosárkákba, aztán elsimítjuk.
  4. Ebből a mennyiségből 30 kosárka készülhet, nagyságától függően. 170°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Langyosra hűlve könnyen kifordíthatók a formákból, aztán hagyjuk őket teljesen kihűlni.
  5. A csokoládét egy pici vajjal vagy tejszínnel felolvasztjuk vízgőz fölött. Kiskanállal adagoljuk minden kosárka tetejére, aztán megszórjuk metélt dióval, és hagyjuk megdermedni.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 364
elküldve: 1
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kiskakukk71

Mióta szakács: 2016.11.19.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Az én diós kosárkáim, Karácsonyi aprósütemény, linzertészta, diós finomságok

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

435
finomliszt 200 g
porcukor 40 g
vaj 125 g
tojássárgája 2 db
citromhéj 1 teáskanál
1 késhegynyi
tojásfehérje 2 db
őszibarackdzsem 5 ek
dió 200 g
1 csipet
tejcsokoládé 100 g
vaj 2 tk
dió 1 marék