Homoktövis dzsem és szirup

- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
A dzsemhez
-
20g cukor77 kcal
-
3g dzsemfix9 kcal
-
163g csipkebogyó263 kcal
A sziruphoz
-
75g cukor290 kcal
-
163g csipkebogyó263 kcal
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
A dzsemhez
-
80g cukor310 kcal
-
13g dzsemfix37 kcal
-
650g csipkebogyó1053 kcal
A sziruphoz
-
300g cukor1161 kcal
-
650g csipkebogyó1053 kcal
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
A dzsemhez
-
4.7g cukor18 kcal
-
0.7g dzsemfix2 kcal
-
38.4g csipkebogyó62 kcal
A sziruphoz
-
17.7g cukor69 kcal
-
38.4g csipkebogyó62 kcal
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1023.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 550 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 221.2 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 79 mg
VÍZ
-
Összesen 190.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 705 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 1385 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 7638 micro
-
β-crypt 1570 micro
-
Likopin 22100 micro
-
Lut-zea 6503 micro
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4093.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 2201 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 897 mg
-
Foszfor 793 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 884.8 g
-
Cukor 421 mg
-
Élelmi rost 316 mg
VÍZ
-
Összesen 762.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2821 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 76 mg
-
C vitamin: 5538 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 337 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 403 micro
-
β-karotin 30550 micro
-
β-crypt 6279 micro
-
Likopin 88400 micro
-
Lut-zea 26013 micro
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 327 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1805 micro
-
β-crypt 371 micro
-
Likopin 5223 micro
-
Lut-zea 1537 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A dzsemhez
- A megmosott, megtisztított gyümölcsöt egy edényben krumplitörővel jól összenyomkodjuk, majd dupla rétegű gézen kicsavarjuk.
- A cukrot a dzsemfixel elkavarjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a gyümölcslét, amikor simára dolgoztuk, csendes lángon állandó kavarással felforraljuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk.
- 5 perc forralás után üvegbe töltjük. Lehet alkalmazni a felfordításos módszert, én tettem a tetejére egy nagyon kevés Na-benzoátot, mert az én kamrám meleg. (Nem dunsztoljuk!)
A sziruphoz
- A szirup ugyanígy készül, dzsemfix nélkül, dupla mennyiségű cukorral. Forrón üvegbe töltjük, tetejére Na-benzoát, és száraz dunsztba tesszük.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 44595
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 31.
Ajánló
Általános legyengülés, fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer". Roboráló hatású lábadozási időszakban. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Megtalálható benne az A-vitamin is, tartalmaz almasavat, olajakat, flavonoidokat, fehérjéket, szerves savakat, aminosavakat. Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

A préselésnél visszamaradt masszát meg lehet szárítani és teának felhasználni. Az egész gyümölcsöt is aszalhatjuk, majd megőröljük. Télen influenzajárvány idején 1 ek port leforrázunk egy csésze forró vízzel, hagyjuk feloldódni, mézzel, vagy cukorral édesítve nagyszerű immunerősítő. A fotón látható, éppen eltett homoktövisen méz van (150 g gyümölcsre 200 g méz). A receptet a netről vettem, de nálam 2 nap után kikivánkozott az üvegből, ezért felforraltam mézestől együtt, azóta jól érzi magát. Most már bánom, hogy abból is miért nem dzsemet, vagy szirupot készítettem.
Hozzászólások (7)
Kedves Piroska, Nagyon érdekes recept. Hol lehet ezt a gyümölcsöt beszerezni? Köszönöm és szép hétvégét kívánok! Andi
Andi,elfelejtettem az el?bb a választ megnyomni, most csak azért írok, hogy értesítést kapjál a válaszról. Piroska
Kedves Andi! Én a piacon vettem, úgy tudom, hogy Magyarországon Újpest határában fordul el?. Eddig én sem találkoztam vele, de úgy t?nik az idén jó termés volt, mert tele van a piac vele nálunk. Érdemes rákeresni, mert nagyon értékes gyógynövény. Piroska
Kedves csikipi! Jó annak, aki ilyen finomsághoz hozzájut, és elkészítheti maga. :-O Nálunk nem is láttam még ilyet. Illetve tavaly és idén igen, a Csángófesztiválon, ahol is többféle zöldségb?l és gyümölcsb?l készültek lekvárok, tavaly is vettem ilyet, és idén is, nagyon finom, de nem volt olcsó. Piacon itt még nem láttam. Kár, biztos, hogy nagyon finom és minden jó, igaz, amit leírtál a történethez. (télen tea , por és aszalás, és a hasonlók, biztos ezerszer egészségesebb, mint egyb?l gyógyszerhez nyúlni!) Köszönöm, egyszer hátha sikerül beszerezni. Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca! Mostanáig én is csak olvastam róla. El?ször lehetett kapni nálunk is a piacon, de most olyan jó termés volt, hogy minden nap hozzák. Az els? bef?zésnek akkora sikere volt, hogy másodszor is vásároltam. Most a kifacsart gyümölcslét jégkocka formájában tárolom. Majd télen teában feloldjuk és ott a vitamin bomba. Érdemes kutatni utána. Szép hétvégét:Piroska
Kedves Piroska! Most végeztem, a szirup pihen a száraz dunsztban. Nagyon finom lett!!! A hétvégén vágom a homoktövis bokrunkat, így könnyebb lesz a szüretelés. Köszönöm a receptet, ezentúl minden évben elkészítem és iszunk egy pohárral a Te EGÉSZSÉGedre is! ;-)
Kedves Anita! Örülök, hogy finom lett a szirupod és köszi, hogy isztok az egészségemre.
Köszönöm a receptet, isteni lett a szörp, én is levágtam a bokorról egy egész ágat, úgy szedegettem le a bogyókat. 2 és fél óra eredménye 7 deci gyönyör? sárga ned?. Én csak forráspontig hevítettem a cukorral, el?tte paradicsom passzírozón nyomtam ki a levét, a visszamaradt ,,szmötyit" szárítom teának.
Örülök,hogy finom lett a szörpöd. Be jó neked, hogy saját kez?leg szedheted le. Mifelénk nem terem meg, ezért várnom kell amíg megjelenik a piacon.
Köszönöm a receptet. Idén meg fogom próbálni, mert két homoktövis fácskámon nem sok de van termés. Jöv?re szaporítani szeretnénk és akkor már többet is sikerül eltenni.
Azóta, hogy beküldtem ezt a receptet, teszek el még homoktövis jégkockát is . Ha érdekel megtalálod a receptjeim között egyszer?, gyors és még f?zni sem kell.
A forralás,melegítés nem árt a vitamin tartalom miatt?
Biztosan árt valamelyest a C vitaminnak de azonkívül sok más egyebet is tartalmaz. Azóta már másképpen készítem, jégkockát készítek bel?le, ha érdekel megtalálod a Praktikában "Homoktövis jégkocka" néven. A gyerekek viszont szívesebben fogyasztják szirup formájában, állítom, hogy így is hatásos volt. A kereskedelemben kapható szirup is melegítve készül.