Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Homoktövis dzsem és szirup

Homoktövis dzsem és szirup
Homoktövis dzsem és szirup
55 perc / előkészület: 45 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A préselésnél visszamaradt masszát meg lehet szárítani és teának felhasználni. Az egész gyümölcsöt is aszalhatjuk, majd megőröljük. Télen influenzajárvány idején 1 ek port leforrázunk egy csésze forró vízzel, hagyjuk feloldódni, mézzel, vagy cukorral édesítve nagyszerű immunerősítő. A fotón látható, éppen eltett homoktövisen méz van  (150 g gyümölcsre 200 g méz). A receptet a netről vettem, de nálam 2 nap után kikivánkozott az üvegből, ezért felforraltam mézestől együtt, azóta jól érzi magát. Most már bánom, hogy abból is miért nem dzsemet, vagy szirupot készítettem.

hozzávalók / 4 adag

Dzsemhez:

  • 65 dkg homoktövis
  • 8 ek cukor (16 dkg) vagy ízlés szerint
  • 1/2 cs Dzsemfix Extra 2:1

Sziruphoz:

  • 65 g homoktövis
  • 30-35 dkg cukor

ajánlat

Általános legyengülés, fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer". Roboráló hatású lábadozási időszakban. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Megtalálható benne az A-vitamin is, tartalmaz almasavat, olajakat, flavonoidokat, fehérjéket, szerves savakat, aminosavakat. Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott, megtisztított gyümölcsöt egy edényben krumplitörővel jól összenyomkodjuk, majd dupla rétegű gézen kicsavarjuk.
  2. A cukrot a dzsemfixel elkavarjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a gyümölcslét, amikor simára dolgoztuk, csendes lángon állandó kavarással felforraljuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk.
  3. 5 perc forralás után üvegbe töltjük. Lehet alkalmazni a felfordításos módszert, én tettem a tetejére egy nagyon kevés Na-benzoátot, mert az én kamrám meleg. (Nem dunsztoljuk!)
  4. A szirup ugyanígy készül, dzsemfix nélkül, dupla mennyiségű cukorral. Forrón üvegbe töltjük, tetejére Na-benzoát, és száraz dunsztba tesszük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 36 970
elküldve: 11
receptkönyvben: 114
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

homoktövisdzsem, homoktövis szirup, mézes homoktövisdzsem

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2015-02-23 08:00

Biztosan árt valamelyest a C vitaminnak de azonkívül sok más egyebet is tartalmaz. Azóta már másképpen készítem, jégkockát készítek belőle, ha érdekel megtalálod a Praktikában "Homoktövis jégkocka" néven. A gyerekek viszont szívesebben fogyasztják szirup formájában, állítom, hogy így is hatásos volt. A kereskedelemben kapható szirup is melegítve készül.

gyevi.mami
gyevi.mami Thu, 2014-08-28 21:36

Köszönöm a receptet. Idén meg fogom próbálni, mert két homoktövis fácskámon nem sok de van termés. Jövőre szaporítani szeretnénk és akkor már többet is sikerül eltenni.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-08-29 07:04

Azóta, hogy beküldtem ezt a receptet, teszek el még homoktövis jégkockát is . Ha érdekel megtalálod a receptjeim között egyszerű, gyors és még főzni sem kell.

smaragdhaz
smaragdhaz Tue, 2013-08-20 12:28

Köszönöm a receptet, isteni lett a szörp, én is levágtam a bokorról egy egész ágat, úgy szedegettem le a bogyókat. 2 és fél óra eredménye 7 deci gyönyörű sárga nedű. Én csak forráspontig hevítettem a cukorral, előtte paradicsom passzírozón nyomtam ki a levét, a visszamaradt ,,szmötyit" szárítom teának.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-08-20 16:56

Örülök,hogy finom lett a szörpöd. Be jó neked, hogy saját kezűleg szedheted le. Mifelénk nem terem meg, ezért várnom kell amíg megjelenik a piacon.

anita0505
Anita0505 / anita0505 Fri, 2012-10-12 16:47

Kedves Piroska!
Most végeztem, a szirup pihen a száraz dunsztban. Nagyon finom lett!!! A hétvégén vágom a homoktövis bokrunkat, így könnyebb lesz a szüretelés. Köszönöm a receptet, ezentúl minden évben elkészítem és iszunk egy pohárral a Te EGÉSZSÉGedre is! ;-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-08-31 23:09

Kedves csikipi!

Jó annak, aki ilyen finomsághoz hozzájut, és elkészítheti maga. :-O
Nálunk nem is láttam még ilyet.
Illetve tavaly és idén igen, a Csángófesztiválon, ahol is többféle zöldségből és gyümölcsből készültek lekvárok, tavaly is vettem ilyet, és idén is, nagyon finom, de nem volt olcsó.
Piacon itt még nem láttam.
Kár, biztos, hogy nagyon finom és minden jó, igaz, amit leírtál a történethez. (télen tea , por és aszalás, és a hasonlók, biztos ezerszer egészségesebb, mint egyből gyógyszerhez nyúlni!)
Köszönöm, egyszer hátha sikerül beszerezni.
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-09-01 06:53

Kedves Éva-Anyóca!
Mostanáig én is csak olvastam róla. Először lehetett kapni nálunk is a piacon, de most olyan jó termés volt, hogy minden nap hozzák. Az első befőzésnek akkora sikere volt, hogy másodszor is vásároltam. Most a kifacsart gyümölcslét jégkocka formájában tárolom. Majd télen teában feloldjuk és ott a vitamin bomba. Érdemes kutatni utána. Szép hétvégét:Piroska

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-08-31 14:04

Kedves Andi!
Én a piacon vettem, úgy tudom, hogy Magyarországon Újpest határában fordul elő. Eddig én sem találkoztam vele, de úgy tűnik az idén jó termés volt, mert tele van a piac vele nálunk. Érdemes rákeresni, mert nagyon értékes gyógynövény. Piroska

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2012-08-31 13:51

Kedves Piroska,
Nagyon érdekes recept.
Hol lehet ezt a gyümölcsöt beszerezni?
Köszönöm és szép hétvégét kívánok!
Andi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-08-31 14:12

Andi,elfelejtettem az előbb a választ megnyomni, most csak azért írok, hogy értesítést kapjál a válaszról. Piroska