Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukrász krémes

Cukrász krémes
Cukrász krémes
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (140)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár ez a változat nem ér fel Édesanyám isteni, házi krémesével, mégis nagyon finom. Valóban olyan, mint amilyet a cukrászdákban kapni, csak mondjuk nem 10, hanem kb. 5-6 cm maga. :-) Nagy előnye viszont a házi krémessel szemben, hogy nem folyik ki belőle a krém, hanem katonásan áll benne, valamint kiváló alternatívája a maradék tojásfehérje hasznosításának. :-)
Még egy dolog: én NAGYON féltem tőle, hogy hűűű, de nehéz lesz biztos az omlós tészta elkészítése, de nem volt az, sőt! Nagyon hálás "anyag", könnyű vele dolgozni. A krém készítése sem volt bonyolult, úgyhogy fel van véve állandóra a repertoárba. :-)
Ebből az adagból kb. 24 db kocka lett nálunk.

hozzávalók / 7 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Érdemes olyankor sütni, amikor más, sok tojássárgáját igénylő ételt is készítünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 1 órát legalább pihentetjük (de akár éjszakázhat is a hűtőben).
  2. Két lapot nyújtunk és sütünk belőle, elvileg 180°C-ra előmelegített sütőben, de nálam ez 200°C-on volt jó, 10 percig, alsó-felső álláson. (Hólyagos lesz nagyon, de semmi pánik, ez így természetes. :-)) Érdemes esetleg az egyik lapot sütés előtt óvatosan, halványan bekockázni késsel, hogy később könnyebb legyen szeletelni, de vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát.
  3. A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, a teljes mennyiségből elvett, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1 l vizet is.
  4. A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük.
  5. A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük (már akinek van türelme, ideje hozzá: én adtam neki, teljes kakaón ment alatta a hőség, úgy nyomtam :-) ).
  6. Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert, kemény, kész habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük a krémet.
  7. Forrón, az alulra szánt tésztalapra kenjük az egészet, majd óvatosan a tetejére helyezzük a bekockázott lapot.
  8. Letakarjuk egy száraz kendővel, így hagyjuk kihűlni.
  9. Porcukorral meghintve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 52
össznézettség: 223 792
elküldve: 35
receptkönyvben: 2 326
elkészítve: 78/110
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hagyományos krémes, házi krémes pudingos krémmel

Hozzászólások (140)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-07-07 01:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.07.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

raczmargit2
raczmargit2 Thu, 2017-02-16 22:49

Érdemes ezt is elolvasni hozzá, de a sárga krémből (cukrász krémből) 1csomag vajas leveles tésztához dupla adag szükséges! A krémes lapokat 200C-fokra előmelegített villany sütőn 10 -15 percig sütöttem világosra. (ki hogy szereti) Gázsütőn 170C-fok elég és ott több idő kell!

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2015-09-09 17:00

Csak egyetlen gondom van a krémmel: vízzel készül. Egyszer készítettem, soha többé. Még akkor sem, ha ilyen a cukrászdai, ill. csak volt, mert ma már 2015-ben rájöttek, hogy a hagyományos hazai krémes tejjel készült. Csak egy megjegyzés volt.

Galagonya2
Galagonya2 Wed, 2014-11-19 11:54

Mekkora tepsiben kell sütni a tésztát? Előtte ki kell kenni vajjal, vagy kell alá sütőpapír vagy valami?

wiki01
wiki01 Fri, 2013-11-29 09:35

Na jó, most ott tartok, hogy olyan recepteket nézek, amibe tojássárgája kell, hogy legyen tojásfehérjém és megtudjam csinálni, mert nem bírom kivárni míg összegyüjtőgetem a fagyasztóba! :) Kicsit sokkallom a 24 db-ot, de olvasva a hozzászólásokat és ismerve a családot, azt hiszem nem lesz sok :) Remélem hamarosan meglesz a tojásfehérje koncepcióm és megcsinálhatom :))

teca326
teca326 Sat, 2012-11-24 18:58

Sziasztok!Hát ma volt az a szerencsés nap,hogy összegyűlt az a bizonyos 9 db tojásfehérje..és nekiláttam...megcsináltam és hát fantasztikus lett! :) egyszerű és pontos recept,egyszerűen elronthatatlan!!!Ajánlom mindenkinek,bátran fogjon hozzá,nagyon gyorsan megvan és tényleg olyan,mint amilyet a cukrászdában kapni!Köszönjük,hogy megosztottad velünk,biztosan sűrűn meg fogom csinálni! :)

teca326
teca326 Wed, 2012-10-03 13:30

Sziasztok!Azt szeretném kérdezni,hogy a tojás fehérjét le szabad fagyasztani?Én még ne is hallottam ilyenről!És ha igen,akkor mennyi ideig áll el a fagyasztóban?
Köszönöm,ha válaszoltok! :)

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Thu, 2012-10-11 10:02

Szia!

Én is le szoktam fagyasztani egy kis műanyag dobozkában. Mindig csak kikapom, rádobom a friss fehérjét és visszateszem. Tacepaun meg vezetem, hogy épp mennyinél tartok. Ha elég összegyűlt, szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni. Valahol azt olvastam, hogy maximum 3 hónapig ajánlatos tárolni. De ebben nem vagyok biztos. Nálunk sose maradt még addig bent :)
Remélem, tudtam segíteni!

Alma

teca326
teca326 Tue, 2012-10-16 07:30

Kedves Kitty_83! Nagyon köszönöm,hogy válaszoltál,követem az utasításokat!Már van 8 tojásfehérjém és ha kilesz a "csapat" azonnal nekiállok és majd beszámolok,hogy sikerült! Szép napot! :)

pikiviki2
pikiviki2 Tue, 2012-09-11 16:32

Sziaa örülök hogy megtaláltam ezt a receptet, csodásnak hangzik a héten el kell még készítenem :) De elakadtam, még nem csináltam krémest... szóval a lapokat egyszerre sütöd? Nekem elég egyszerű sütöm van (tehát nincs ilyen alsó-felső sütés) , abban is megsül olyanra amilyenre kell? És még egy kérdésem lenne a végén egy tepsiben állítod össze? Vagy mibe rakjam? Már azért kérdezem hogy felszeletelés után is egyben maradjon :) Köszii a segítséget előre is :)

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Thu, 2012-08-30 10:43

Még egy sütirecept, amit elkészítettem, de rájöttem, nem volt jó ötlet... Nesze neked fogyókúra... Egyszerűen nem lehet "á, csak egy kockát" megenni belőle! :) Madártejből mindig marad 2 tojásfehérje, és mivel viszonylag sűrűn készítem, így hamar összegyűlt a 8 a fagyasztóban. Tegnap nekiugrottam és lám: mára igencsak megcsappant, pedig csak ketten vagyunk rá (hacsak a 10 hetes kislányunk éjjel nem jár rá :)) ). Szóval köszönjük Zit ezt a csodás, egyszerű és cukrászdákat háttérbe szorító receptet! Alma

kovácsné évi
kovácsné évi Wed, 2012-08-01 15:43

Ez a recept isteni. Már gyűjtöm a következő adaghoz a fehérjéket. Köszönjük szépen!

nutria
Asszonycicc / nutria Fri, 2012-06-15 13:21

Többféle krémesszerű receptet kipróbáltam már, eddig ez a legtutibb! Tegnap készítettem el, már alig van belőle, pedig ketten vagyunk rá. Párom 4-esével eszi, imádja, azt mondja, ez a legeslegjobb krémes, a cukrászdait mérföldekkel veri!

anikusz
Anikusz / anikusz Sat, 2012-04-14 15:27

Nagyon jó ez a recept! Köszönet érte! Sose gondoltam, hogy ilyen egyszerű krémest készíteni:-)

Szyszi
Szyszi Mon, 2012-03-05 18:42

Kipróbáltam.Fantasztikus!Mindenkinek ajánlom,pont olyan mint a bolti nagyon finom!Köszönjük.

roza66
roza66 Sat, 2012-03-03 17:38

Hát ez tényleg szupcsi egy recept!!!Egy nap alatt kétszer is elkészítettem.Gratula a "ki "vagy "feltalálónak".

Jucci
Jucci / Jucci Fri, 2012-01-27 18:45

Mindenkinek ajánlom ezt a krémest!Pofon egyszerű és nagyon finom!Én annyit csináltam másként,hogy egy leveles tésztát nyújtottam ez volt a tésztája.Tényleg olyan mint a cukrászdába.

Szilviaa
Szilviaa Thu, 2011-12-29 17:51

A párom szereti a franciakrémest. Holnap lesz a szülnapja. Kakaós tortalapot sütöttem, a receptben írt krémhez való mennyiséget lefeleztem, a krémre tejszínhab, rá a torta teteje, arra csoki. Isteni finom, és a krém is tényleg olyan, mint a boltokban kapható.
Köszönöm a receptet!! így már ha 4-5 fehérjém van, abból is tudok mihez kezdeni.:)) Nem bírnám kivárni, hogy kilenc összegyűljön, és egy tortaformához így pont megfelel a mennyisége.:)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-04-04 08:06

Kedves Szilviaa!
Hozzád hasonlóan franciakrémesnek szeretném elkészíteni ezt a receptet a hétvégén. Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy a kakaós tortalapra forrón vagy már kihűlve tetted rá a krémet? Válaszodat előre is köszönöm! Hajni

Szilviaa
Szilviaa Wed, 2012-04-04 10:11

Kedves Hajni!
Ugyanúgy forrón, mert ha kihűl, akkor jóval szilárdabb lesz, és nem lenne könnyű úgy rákenni a tésztára. Legutóbb épp úgy jártam (épp pár napja, mert már vagy 15ször megcsináltam), hogy a krémem megvolt, de tészta nem, és mire a tészta elkészült, a krém kihűlt. Rá tudtam tenni (kínlódva), de annyira nem volt kenhető, így itt ott lyukak maradtak. Szóval mindenképp forrón tedd rá!:)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-04-04 10:32

Kedves Szilviaa!
Köszönöm a választ! Eszerint fogom elkészíteni! Üdv, Hajni

angelikakauffman
angelikakauffman Sun, 2011-10-23 00:45

Szia.
Nem értem sajnos! Pedig itt mindenki érti. 1 tojás van feltüntetve a tésztához. A krémhez viszont a tojás fehérje nincsen. Akkor a 4 tasak pudig porhoz és 1 liter vizhez mennyi tojásfehérjét kell felverni??köszi ha valaki tudja a válszt.

Maszanori
Maszanori Wed, 2011-10-26 07:44

Szia!
A hozzávalóknál oldalt van egy legördíthető lehetőség (kék), gördítsd le, mert a recept hozzávalói nem fértek el az ablakban, ott rögtön látni fog a krémhez való 9 tojásfehérjét. Én is most szeretném a hétvégén kipróbálni a sütit, majd beszámolok!

angelikakauffman
angelikakauffman Wed, 2011-10-26 15:46

Nagyon köszönöm, és tényleg. De süket vagyok! Én is sietek kipróbálni, mert nagyon jó lehet. köszi

Böbe0402
Böbe0402 Fri, 2011-09-30 01:07

Ez a krémes recept az általam hallott/ismert receptek közül messzemenően a legegyszerűbb és a legjobb. Én a sógornőmnél ettem először ilyet, és el nem tudtam képzelni, hogy én is el tudnám készíteni. Mivel azonban a gyerekeimnek nagyon izlett, hát kipróbáltam. Rájöttem, hogy nemcsak könnyű elkészíteni, hanem szinte elronthatatlan.
Most már ott tartok, hogy egyszerre megsütök négy lapot, aztán kettőből elkészítek egy krémest pl. vasárnapra, hét közben pedig a maradék lapból készítek még egyet.
A krémet annyival egyszerűbben készítem, hogy nem gőz fölött verem fel a tojásfehérjét, hanem csak simán robotgéppel, és a megfőzött, még forró pudingba forgatom óvatosan. Az eredmény szinte ugyanaz, hiszen a forró pudingban ugyanúgy "megfő" a tojáshab, mint a gőz fölött, és nem kell még plusz edény, meg a tűzhely fölött való habverés.

A tészta pedig olyan isteni, hogy ha jó kemény a hab, egy éles késsel simán lehet szeletelni, nem fogja kinyomni a krémet a két lap közül.

Mióta ismerem ezt a receptet, más krémessel nem is érdemes kisérletezni.
Ajánlani tudom mindenkinek, tipikus "kezdő háziasszonyok is elkezdhetik" süti!

Csodabogyó
Csodabogyó Thu, 2011-07-14 17:06

Üdv minden kedves süteménykedvelő-társamnak! :)
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a kész krémest próbálta-e valaki fagyasztani?
Már nem azért, mert nálunk nem fogyna el, sőt! :)
Csak szeretnék a barátomnak is megmenteni párat belőle, ha lehetséges. Mert addigra nem jönne össze újra a kellő tojásfehérje-mennyiség, viszont Ő is odavan a krémesért.
Ha valaki próbálkozott a fagyasztásával, szívesen venném, ha megosztaná a tapasztalatait ezzel kapcsolatosan.
Előre is köszönöm:
Csodabogyó

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág Sat, 2011-06-18 04:00

hú, nincs türelmem minden hozzászólást végigolvasni, hogy volt-e már, de a hólyagosodás "ellen" javaslom, hogy a lapokat egy tepsi hátuljára lapított alufóliára terítsd, majd jön még egy réteg alufólia, végül egy - lehetőleg jó nehéz - második tepsi, hogy lenyomja, és CSODASZÉP vékony és egyenletes lesz. a sütési időhöz persze adj 2-3 percet. a teteje lapot a sütés UTÁN nyugodtan kockázd fel, és mint a kirakóst, rakd ki vele a krém tetejét, így nem lesz gondod a vágásnál sem, nem fogod összenyomni a sütit, főleg, ha egy kicsit puhábbra sikerült a krém. sok sikert! (forrás: mindmegette)

szigetimonika
szigetimonika Thu, 2011-06-09 18:16

Szia!

Szuper a recept, csak az érdekelne engem, hogy a tésztájába nem kell valami sütőpor, vagy szódabikarbóna? Hiányzik a leírásból, és nem tudom véletlenül e.

Köszönöm a válaszod

Üdv
Mónika

amandaa
amandaa Sun, 2011-05-29 21:17

 
Szia ez megfogom csinalni tutira olyan mint a cukrazdai bizti finom lesz holnap ki is probalom
köszi a receptett üdv mindenkinek

Kilteh
Kilteh / Kilteh Sun, 2011-05-08 11:41

Nagyon-nagyon finom lett a krém. Francia krémest csináltam belőle végül, csak valami rossz minőségű habot kaptam le a polcról tegnap, ami nem a legfinomabb de a krém.... Hát egyszerű de nagyszerű, sokszor fogom készíteni, de szerintem ezentúl már csak sima krémesként. =)

coffmano
coffmano Thu, 2011-11-17 12:08

Szia!
Ha jó minőségű habot szeretnél akkor válaszd a Meggle vagy a Hulala (cukrászati hab alapot) tejszínt.Garantáltan jó minőségűek és a Meggle még hamarabb felverődik és nem kell bele semmilyen fixáló sem.
Sok sikert , szerintem megéri kipróbálni!

Kilteh
Kilteh / Kilteh Wed, 2012-10-31 21:57

Szia!
Kissé későn látom a hozzászólásodat, így egy év elteltével.. :-D
Köszönöm a választ, de pont ezeket a habokat kifejezetten kerülöm cukrász tanulóként. Műanyag, főleg a Hulala, mind alapanyagokban, mind ízben. Csak és kizárólag habtejszínt használok, de sajnos ebből is vannak rosszabb/jobb minőségűek.
A növényi tejszínt, bár nagyon könnyű felverni és formázni nem kedvelem, mert (szerintem és a családom szerint) nagyon rossz az íze.

Kilteh
Kilteh / Kilteh Fri, 2011-05-06 16:39

Kedves Zit!
Azt szeretném megérdeklődni, hogy mekkora tepsiben sütöd meg a lapokat? A másik ami érdekelne, hogy miben hagyod kihűlni a krémest? Gondolom a tepsiben(más ötletem nincs). Ez csak azért fontos, hogy szépen lehessen szeletelni. 2 nap múlva lesz 1 éve, hogy a kedvesem megkérte a kezem, kedvence a krémes, gondoltam elkészítem neki. A válaszokat előre is köszönöm =)
Kilteh

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-05-06 17:54

Szia Kilteh!
Én válaszolnék, mert Zit nincs már itt velünk az oldalon.
A tepsi mérete 35X25-ös, fentebb olvashatod egy hozzászólásban. Sok sikert az ünnepléshez. :-)
Eszter

Kilteh
Kilteh / Kilteh Fri, 2011-05-06 18:41

Nagyon szépen köszönöm, elkerülte a figyelmem. Kár, hogy Zit már nincs az oldalon, nagyon jók a receptjei!
Egy kérdésem lenne még, ha nem nagy baj, 9 tojásfehérje kb hány grammnak felel meg? Mert megmondom őszintén ott figyel a fagyasztóban jópár fehérje, de nem nagyon emlékszem rá, mennyi.:-D

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-05-06 19:18

Áhhhá, így már én is jártam... :-D Azóta ráírom a dobozra, mennyit ütöttem bele. Csak tanács.
A fehérje általában egy tojás tömegének a 60%-át teszi ki. No már most, ha egy tojás átlagosan 60 gramm, akkor 1 fehérje ebből 36 gramm vagyis, 3,6 dkg. Na ezt szorzd meg kilenccel és kész, tárám.... :-D
Persze nagyon kell átlagolni, mert nem minden tojás egyforma. De nagyjából, ebből kapsz egy hozzávetőleges eredményt. Az meg bőven pont jó lesz.
Egyébként, ha tényleg az a kérdés, mennyit nyom az a 9 tojásfehérje, ami a hűtődben van miért nem teszed rá a mérlegre és méred meg?
Aztán ha kizuttyantod a dobozból, megméred a dobozt, levonod abból, amit mértél és kész. :-)

Kilteh
Kilteh / Kilteh Sat, 2011-05-07 11:18

Köszönöm! Az a tervem, csak előbb leolvasztom, nehogy nekem a külsejére fagyott víz(mert zacsiban van) meg egyebek megzavarjanak a fene nagy számolásban.:-D hát kb 300 grammból fogom elkészíteni, arra jutottam. Amúgy is hatalmas gigatojásfehérjéim vannak(anyósom jóvoltából) igazi tanyasi tojás a sárgája is 3x akkora, mint a boltinak.:D
Köszönöm még egyszer, majd megírom, hogy sikerült! =))

livicica
livicica Thu, 2011-03-31 19:38

:)
Köszi, egy hét múlva újra csinálom, remélem sikerül...

livicica
livicica Wed, 2011-03-30 13:58

Én is nekiálltam, de a lap valamiért nem sikerült. Nagyon puha lett, nem is lett hólyagos. Olyan furán nézett ki. Mit ronthattam el? Hozzáteszem, a kenyérsütővel kevertettem össze a hozzávalókat, ez lehetett a gond, vagy az, hogy csészés margarint használtam. Másra nem tudok gondolni. Aki nem olyan béna mint én és tudja mi lehetett a probléma, legyen kedves írja meg, köszi :)

kathy55
kathy55 / kathy55 Fri, 2011-10-28 12:47

Csészés margarint, ilyen tésztákba nem szabad rakni! valószínű az lehetett az oka! Próbáld újra, biztos, hogy sikerrel jársz! :)

Zit
Zit / Zit Wed, 2011-03-30 17:40

Ugyan, hogy mondhatsz ilyet magadról? Nem vagy béna!! Én sajna nem tudom biztosan, mi lehetett a baj, de úgy gondolom, az okokat először mindig az eredeti recepttől különbözőségekben kell keresni. Szerintem jók a tippjeid, próbáld meg inkább a leírás szerint csinálni, amennyire csak lehet, sajna nincs jobb 5letem. Sok sikert, NE ADD FEL!

livicica
livicica Wed, 2011-03-30 13:58

Én is nekiálltam, de a lap valamiért nem sikerült. Nagyon puha lett, nem is lett hólyagos. Olyan furán nézett ki. Mit ronthattam el? Hozzáteszem, a kenyérsütővel kevertettem össze a hozzávalókat, ez lehetett a gond, vagy az, hogy csészés margarint használtam. Másra nem tudok gondolni. Aki nem olyan béna mint én és tudja mi lehetett a probléma, legyen kedves írja meg, köszi :)

palice
palice / palice Mon, 2011-03-28 12:15

en is megcsinaltam tegnap,de nekem nem lett olyan magas mint a kepen lathato :(
beleontod valamibe? vagy hogyan lesz olyan magas? en egyszeru talcara tettem es a lap szelein kicsit folydogalt le a krem....probaltam visszalapatolni tobb-kevesebb sikerrel :D
amugy a lapja tenyleg nagyon jo! a krem is fincsi !
en csokimazat csinaltam a tetejere :)
koszonom a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-17 12:47

Szia Zit!

A hét végére tervezem megcsinálni a krémest, csak egy kérdésem lenne, hogy a lapot, majd rá a krémet tepsiben csinálod, vagy csak ügyesen ráhalmozod a lapra a krémet?

Köszi: Tündi

cinege
cinege Mon, 2011-02-28 17:18

Zit !

Köszi ezt a fantasztikus receptet ! Egyszerű és nagyszerű ! Üdv : Ildy

Szisza
Szisza / Szisza Sun, 2011-02-20 20:47

Kedves névrokon! :)
Megcsináltam ma a krémesed -egyébként már régóta szemezek vele- és maga lett a tökély, olyan mintha cukrászdából hoztam volna....
Meg kell mondjam nagy sikert arattam vele leendő anyósom szülinapján ;)

Köszönet a receptért!

Zita Szisza

625
finomliszt 25 dkg
margarin 12.5 dkg
tojássárgája 1 db
tejföl 1 dl
1 csipet
vaníliás pudingpor 4 csomag
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 35 dkg
víz 1 l
tojásfehérje 9 db