Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csúsztatott palacsinta dianatura konyhájából

Csúsztatott palacsinta dianatura konyhájából
Csúsztatott palacsinta dianatura konyhájából
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

10 év körüli kislány lehettem, amikor anyukám csúsztatott palacsintát sütött nekünk. Tisztán emlékszem a sütőből elővett kissé lapos réteges finomságra. Nem volt megtöltve csokival, dióval, nem volt lelocsolva lekvárral, önmagában volt olyan finom, ami mély nyomokat hagyott. ..:).Az íze itt van azóta is a számban. Soha, sehol nem ettem ezután ilyet... egészen mostanáig, amikor névnapomra drága anyukám újra megsütötte.

PALACSINTÁK KÖNYVE 222 RECEPT /Budapest, 1986/  Innen származik a csúsztatott palacsinta eredeti receptje, az ott megadott szöveggel.

A kép a cukrozott dióval és sárgabarack lekvárral megkent változatról készült.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan beleszórjuk a lisztet, és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük. Kb. 10-15 percet pihentetjük.
  2. Közben a fehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
  3. A maradék vajból egy keveset palacsintasütőben felforrósítunk, és körkörös forgatással annyi tésztát terítünk szét benne, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát kapjunk. Egyik oldalát szép pirosra sütjük, majd vajjal kikent tálra csúsztatjuk át az első palacsintát, s elkezdjük sütni a következőt.
  4. Közben, mikor már a megsütött palacsinta teteje kissé megszikkadt, a különböző receptek szerint megadott anyagokkal megszórjuk, meglocsoljuk vagy megkenjük, s erre csúsztatjuk rá a második palacsintát.
  5. A tetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül, majd az egész tortaszerűen lerakott tésztát középmeleg sütőben kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, cikkekre vágva tálaljuk. Különböző mártásokat is adhatunk hozzá.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 125
elküldve: 2
receptkönyvben: 66
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

DiaNatura

Mióta szakács: 2012.05.08.
132 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csúsztatott palacsinta- az igazi, csúsztatott palacsinta alaprecept, palacsinta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cct
cct Sun, 2016-07-03 16:34

Szia!

Ma elkészítettem, nagyon finom, könnyű és szép lett! :) A tésztába én nem raktam cukrot, tölteléknek cukrozott diót és baracklekvárt rétegeztem felváltva.

diavega
DiaNatura / diavega Wed, 2012-11-28 21:18

Szerintem sincs annyi, de nem mertem kevesebbet írni!
Sokszor inkább az a probléma ha alul kalkulálunk. Legközelebbi elkészítésnél pontosan kiszámolom és új képet is készítek, mert szeretném ha a kép egy kicsit jobban érzékeltetné ezt a csodálatos finom ízharmóniát!
Üdv, Dia

jesolo
jesolo Sun, 2012-10-28 18:51

Szia Dia!megkèrdezhetem kb. hàny palacsinta lesz ebbol az adagbòl?

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-10-30 22:51

Szia! Úgy emlékszem 8-10 db vastagabb palacsinta lett belőle, ami nálunk 6 főnek volt elég!
Üdv,
Dia

jesolo
jesolo Sat, 2012-10-27 19:05

Kedves Dia! ha nincs grizeslisztem milyen liszttel suthetem?

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-10-30 22:57

Kedves Jesolo!
A grízesliszt az a rétesliszt. Nem vagyok biztos benne, hogy a sima finomliszt jó ehhez a recepthez. Mivel a jó minőségű tejszín és alapanyagok drágák, én nem kísérleteznék mással. A végeredmény hihetetlenül finom, szerintem várj az elkészítéssel, amíg hozzá jutsz rétesliszthez!
Üdvözöllek,
Dia

yooshi
yooshi Wed, 2012-09-26 22:10

Szia Dianatura!

Ó az a könyv!! A "palacsintáskönyv"...
Fiatal lányként vettem édesanyámnak, azóta megörököltem. Mennyi finomságot készítettem belőle... :)

diavega
DiaNatura / diavega Fri, 2012-09-28 14:18

Igen kedves yooshi....az a könyv....visszahozta egy pillanatra az én gyerekkoromat is. Érdekes, hogy mire képes egy szakácskönyv, mert ahogy a recepteket nézegetjük felidézhetjük azokat a pillanatokat, amiket az asztal körül együtt töltöttünk.:)
Örülök, hogy neked is megvan és megírtad!
Üdv, Dia

651
rétesliszt 20 dkg
habtejszín 5 dl
porcukor 8 dkg
tojás 8 db
vaj 12 dkg
citromhéj 1 citromból nyert