Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis mentatorta

Csokis mentatorta
Csokis mentatorta
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám spájzában tett legutóbbi felderítő-körutam során elkunyeráltam egy gyümölcstortaformát. Azóta is nagy lelkesedéssel használom, úgyhogy Apa névnapjára is mindenképpen ebben szerettem volna készíteni valami finomságot. A menta ötlet onnan jött, hogy nagyon szereti az After Eight csokoládét. Gondolkoztam is, hogy ezt a nevet adjam a tortának, de valójában nem annyira hasonlít rá az íze. Viszont nagyon finom:-) Nem is látszik rajta egyáltalán, pedig a tejszínnek tényleg nagyon finom, üde mentás íze van.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

A tejszín leszűrésekor visszamaradt mentát nem volt szívem kidobni. Adtam hozzá egy csomag vaníliás cukrot, egy-egy teáskanál vajat és olajat, majd botmixerrel összepürésítettem valamennyire. Azután az egészet rápakoltam egy kis darab organza anyagra, amit felül összefogtam, így ki lehetett belőle préselni egész sok mennyei édes mentavajat. Gondoltam, majd a díszítésnél megbolondítom vele az étcsokit, de sajnos mikor hozzáadtam az olvadt csokihoz, teljesen megszilárdult, és ki is kristályosodott (gyanítom, hogy a vaníliás cukor lehetett a hunyó). Egy kevés olaj hozzáadásával és az olvasztás mikróban való folytatásával azért rendbe lehetett hozni a dolgot, de legnagyobb bánatomra a mentás íznek nyoma sem volt. Legközelebb inkább majd csak rákanalazom a tejszínes krémre, és összemárványozom (mert ez a mentás vaj szép zöld színű). Vagy simán bele is lehetne még a piskóta megkenése előtt a krémbe keverni. Vagy kiskanállal megenni:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

 
 
  1. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját.
  2. Az étcsokit lereszeljük és összevegyítjük a liszttel, kakaóporral, sütőporral. Ezt már kézi habverővel adjuk a cukros tojásokhoz.
  3. Végül hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat.
  4. Egy nagyon alaposan kivajazott gyümölcstortaformában, előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A krémet érdemes előző este előkészíteni. A mentaleveleket felaprítjuk vagy széttépkedjük, és felforraljuk a tejszínnel. Éjszakára a hűtőben pihentetjük. Másnap leszűrjük a tejszínt. Gépi habverővel először közepesen felverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrokkal elkevert habfixálót, és kemény habbá verjük
  6. A formából kifordított és kihűlt piskótát megtöltjük a krémmel, majd az olvasztott csokival tetszés szerint díszítjük.

  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 434
elküldve: 1
receptkönyvben: 126
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

SzBori

Mióta szakács: 2010.06.15.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

After Eight torta, csokitorta mentakrémmel, mentakrémes csokitorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dudki
Dudki Mon, 2011-08-29 19:32

Szia! Elkészítettem a barátaimnak és valami isteni finom lett! annyira ízlett! tök jó menta íze volt, bár a hagyományos habtejszínem felmenőit gyakran emlegettem, mert nem akart felverődni, szóval így kissé kevés lett a krém, de ezt leszámítva tényleg nagyon finom volt, köszi a receptért! :)

SzBori
SzBori / SzBori Tue, 2011-08-23 18:31

Szia Dudki!
Megmondom őszintén, hogy nem nagyon használok növényi tejszínt, de most picit utánaolvastam a neten, és úgy tűnik annak sem árt a forralás. Amúgy mi miatt szeretnéd azt használni? Hacsak nem allergiáról van szó, akkor hadd beszéljelek rá, hogy használj hagyományos tejszínt! Finomabb, egészségesebb, és a habfixáló miatt ugyanúgy megáll, mint pl. a Hulala. Sok sikert a sütéshez, és majd számolj be róla! Üdv, Bori

Dudki
Dudki Tue, 2011-08-23 17:19

Szia! nagyon jól néz ki ez a torta, és ezt akarom elkészíteni barátaimnak szülinapra. annyi kérdésem lenne, hogy növényi eredetű habtejszín is jó? vagy azt nem tudom felverni forralás után? előre is köszi

475
tojás 2 db
barna cukor 8 dkg
finomliszt 6 dkg
sütőpor 1 kk
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
vaj 4 dkg
csokoládé 5 dkg
vaj 1 ek
habtejszín 4 dl
menta 15 g
vaníliás cukor 2 csomag
habfixáló 8 g
étcsokoládé 4 dkg