Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csípős-savanyú leves

Csípős-savanyú leves
Csípős-savanyú leves
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc kínai levesem. Legtöbbször egy hatalmas fazékkal készül belőle. Számomra megunhatatlan. Nagyon gyorsan és egyszerűen megfőzhető.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk és az alaplében megfőzzük.
  2. A répát és a pórét gyufaszál méretűre felvágjuk és a léhez adjuk. Ezzel 5 percig főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a zöldség nem lesz ropogós.
  3. A bambuszrügyet is felcsíkozzuk és ezzel további 3 percet főzzük.
  4. A szójaszószt a borecettel, a chilivel, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverünk és a leveshez adjuk.
  5. A 2 tojást felverjük és óvatos kevergetés közben lassan a levesbe csurgatjuk.
  6. Tűzről lehúzzuk és tálalhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 130 099
elküldve: 30
receptkönyvben: 1 385
elkészítve: 68/94
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: kínai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

kínai csípős-savanyú leves, savanyú-csípős leves

Hozzászólások (48)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Thankso
Thankso Wed, 2015-04-22 21:39

Szia! Én nagyon sokszor készítem, és sok helyen ettem is már, alapból hiányolok belőle sok dolgot. Hozzátenném, hogy Kanadában élek, és mindig kínaiaknál ettem, tehát ha van is eltérés a leves- és leves között, akkor sem túl nagy. Az alaplébe azonnal bele kell tenni a szójaszószt (legalább két kanálnyit), és az ő erőspaprikaszószukhoz leginkább a mi erőspistánk a hasonló (Nem chilli szósz, mert az más!) és RIZSECET!! nem fehérborecet, mert szintén teljesen más az ízvilág! só, bors, és kicsike cukor. (én szoktam még beletenni egy pár csepp tiszta szezámolajat is. Tehát ezek mennek az alaplébe, aminek az alapja ugye vagy a csirke, vagy a marhahúslé. Ebbe az alaplébe jön a gyufaszálvékonyra vágott olyan hús, amit szeretünk (csirke, vagy marha, de lehet sertés is). Egyet lobban, a nagyon vékony húscsíkok meg is főnek gyorsan, majd a zöldségek. elég egyetlen szál sárgarépa, de azt TÉNYLEG gyufaszálvékonyra kell vágni, a tied nagydarab répák benne, sohasem lesz így olyan, mint egy igazi. És kell még bele nagyon kevés zöldbab (szintén nagyon vékonyra végva hosszában) harmatzsenge zöldborsó héjastól, gomba, és GYÖMBÉR!!!!. Mindent nagyon vékonyra szeletelni, és újhagyma, de azt szinte már nem is kell főzni, szinte nyersen megy bele. Ekkor két kanál kukoricakeményítőt elkeverek annyi vízzel, hogy szépen feloldódjon, és beleöntöm a levesbe. Ezután a szója. Háromféle van: puha, közepes, és kemény. Én a közepest szeretem, a férjem a keményet, így mindkettőt teszek bele amennyire kicsikre csak lehet vágni. és kész. Nem, nem kell bele Aji no Moto (natrium glutamát), anélkül is tökéletes kínai hot and sour leves készíthető. Mehet bele természetesen a tojás, de még véletlenül sem szabad tojáslevesnek kinéznie, márpedig ez úgy néz ki. Azért mert túl sok két tojás bele.

csikósné
csikósné Tue, 2013-01-22 01:12

A csipős savanyú leves a szója szósz mennyiségétől változik, tehát ha több sötét szóját adunk hozzá, akkor sötétebb lesz, a sürüsége pedig burgonya keményitőtől és nem egy evőkanálnyitól változik.

Szvictoria
Szvictoria Fri, 2012-03-09 09:13

Szia! megcsináltam a levest, és először nekem sem olyan lett amit a kínai éttermekben kapni ( bár ennek ellenére nagyon finom volt) . tegnap újra elkészítettem, azzal a változtatással, hogy tettem bele szárított gombát is, a tojást viszont kihagytam, mert elfelejtettem venni. A keményítből viszont 1 ek helyett 2 ek. ment a levesbe, és a víz, ecet szójaszósz mellé kevertem bele egy kis pirospaprikát is, valamint a levesbe tettem ázsiai fűszerkeveréket (az Aldiban vettem). Az eredmény annyira meggyőző volt, hogy a lányom nem akarta elhinni, hogy nem a kínaiból hoztam! Kocsonyás volt és kellően piros is, és keményítő íze se volt. Nem kell félni nem lesz a paprikától magyaros jellege, íze, csak a színt adja. Ja, és még annyi, hogy eleve egy kicsit sűrűbbre kell csinálni, ha túl hosszú lével főzi az ember, akkor se sűrűsödik be!Persze, az az igazi ha valódi kínai hozzávalókból készül, írták már a kínai boltot, de ha nincs, akkor is lehet nagyon finomat főzni! Egy biztos, nagy kedvenc lett a családban ez a leves, köszi a receptet!

safinyuszi
safinyuszi Thu, 2012-02-02 16:31

Most készül életem első ilyen levese:-D
Szurkoljatok!Este tesztelés.

safinyuszi
safinyuszi Wed, 2012-02-01 15:09

Kedves Kiki!A bambuszrügy konzerv kicsit nagyobb mennyiség,mint ami a levesbe szükséges.Hogyan tárolható a maradék?Van valami tipped?

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Wed, 2012-02-01 20:04

Szia! Én általában vagy visszarakom a hűtőbe és felhasználom kínai ételekhez, vagy belerakom a levesbe:-))) Nem lesz rossz tőle, kivéve ha extra nagy kiszerelés! Üdv Kiki

ave83
Vike / ave83 Tue, 2012-01-31 13:32

Ma is ez lett az ebéd. Már többször is megfőztem. Párom egyenesen imádja! Köszi a receptet!

Arnold Zoltán
Arnold Zoltán Tue, 2011-09-27 22:48

kedves Tóth Ktisztina.
Most nagyon megilyeztetél evvel a nátrium glutamával.Utánna is néztem neki.De mindenbe benne van
PL:leveskocka ,delikát,kinai füszerek.
Lehet hogy abba is hagyom a kisérleteimet a kinai konyha terén.
Azt is olvastam hogy a kinaiak ezt ugy használják mint mi a sot vagy a borsot.
Lényegébe sokat.Söt kinai konyha betgségröl is ir.(ezt megtudod nézni aneten)
ÉN EZT EDDIG NEM TUDTAM.
Sok sok köszönet neked ezért.

Arnold Zoltán
Arnold Zoltán Sat, 2011-09-24 23:17

Kedves wkata:
Én ahogy irtam is tökéletesiteni fogom a levest.(ha rájövök hogy csinálják).
De ha rájövök megirom neked.Üdv A.Z.

Arnold Zoltán
Arnold Zoltán Fri, 2011-09-23 22:04

Szia kedves wkata.Köszönöm hogy irtál nekem.
Nem fogom feladni és mindent meg fogok probálni hogy olyat csináljak mint a kifözdékbe.
Ha kell szerzek egy kinai embert.
Met ök szerintem szinezöket is használtak.(használnak).
Egyépként minden lehetséges paprikával kiprobáltam,de mégse olyan.Az enyém sápadt.

Az olajost meg ugy értettem hogy olyansürübb de nem a olajtol mert azt nem rakok bele,hanem olyan aszpikosabb.
Nem tudom hogy lehetne e tenni bele egy kis zselatint?Vagy ez hülyeség?Mindenesetre még probálkozok.

wkata
wkata / wkata Sat, 2011-09-24 16:53

Szia Zoltán!Én tegnap készítettem el másodszor ezt a levest.Elsőre kicsit elszúrtam,biztos olvastad.Az enyém sem lett túl piros,nem lett kocsonyás sem.én azt mondom piros legyen a mi jó öreg gulyásunk:)
Nagyon finom lett.A fiam,aki szerintem a világ legfinnyásabb gyereke,3x evett belőle.Árulnak a kínaiak egy olyan chiliszószt ami átlátszó műanyag flakonban van.750 forint körül van az ára.Ha még nem ismered,ismerkedj meg vele!Tuti erős!!Én ebből raktam a tegnapi levesbe.Pirosít is csíp is!!
Üdv..wkata

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-09-24 09:24

Zoltán sűrűbb a több keményítőtől lesz, nem a zselatintól. Ez egyszerűen megoldható. A színe ennek levesnek pedig eredetileg nem piros, ne is akarj olyat. Amit kifőzdékben eszel, az kb olyan megoldással készül, mint nálunk a zacskós levesek, azért harsogóbbak a színei.

Arnold Zoltán
Arnold Zoltán Wed, 2011-09-21 22:21

Üdvözlök mindenkit a lapon.
A kérdésem az lenne hogy mivel nagyon szeretem sokszor csinálok levest.
DE még nem jöttem rá hogy lehet olyan olajos és pirosab(mint amit én csinálok).
Amit csinálok nem olyan mint a kinaiba miért?
A receptet betartom de nekem sápadt.
Miért?
És az állaga is sokkal higabb.
A vállaszokat elöre is köszönöm.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Tue, 2011-09-27 09:17

Kedves Zoltán! Több keményítővel lehet sűrűbb állagot elérni, én próbáltam, csak akkor én nagyon érzetem a keményítő ízét. Az a helyzet, hogy pont olyan nem igen lehet házilag elkészíteni. Eleve ott indul a probléma, hogy a kínai éttermekben telerakják nátrium glutamáttal, ízfokozóval a levest. Lehet, hogy ez nyomja el a keményítő ízét?! Ha sikerül kikisérletezni az eredetihez hasonlót akkor én is kiváncsi lennék rá :-))) Előre is köszi Kiki

wkata
wkata / wkata Fri, 2011-09-23 16:23

Szia kedvesZoltán!Én nem igazán vagyok otthon a kínai konyhában,csak nagyon szeretem. Az, hogy nem olyan olajos,az talán nem baj,hogy miért nem piros,nem tudom.Ahol én lakom,sok kínai üzlet van.Olyan is akik állítólag eredeti fűszereket árul. A chili ami én szoktam vásárolni,olyan piros,és erős,hogy attól leég az ember haja!Próbálj meg ilyenektől vásárolni.Az is lehet,hogy az eredeti recepteket sem ismerjük.Azért ne add fel!!
Üdv.Wkata

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-09-23 17:13

Hát, mondjuk először is, ez nem csípős-savanyú leves, hanem a Pekingi. A kettő közt igen jelentős a különbség, de ezt persze kínai konyháról lévén szó, ugye nem nagyon tudjuk itthon. Sajnos a kínai kifőzdékre sem lehet hagyatkozni, mert a magyar ízlésnek megfelelően már átalakították a legtöbb receptet...
Bocs, Kiki!

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Tue, 2011-09-27 09:19

Szia! Teljesen igazad van, én sem állítottam, hogy ez az igazi. Egynek megteszi. Én sajnos kínai étteremben a sok glutamát miatt nem ehetem, ezért lett itthon nálunk ez a csípős savanyú leves.
Puszi Kiki

wkata
wkata / wkata Thu, 2011-09-01 11:25

Tegnap elkészítettem ezt a levest.Mindent úgy,ahogy le van írva.Szépen felcsíkoztam a husit,gondoltam,míg a többi hozzávalót is előkészítem ,addig a hús beteszem a hűtőbe.Na ezzel a lendülettel ott is felejtettem!Már a tojást csurgattam a levesbe,amikor észrevettem,és így utólag került bele. csakazért is mecsináltam.Persze így egészen más lett,de ennek ellenére is nagyon finom volt:)
Most öszze vakarom magam,és újból megcsinálom!Nagyon jók a receptjeid!
Üdv.:wkata

ferencyné
ferencyné Wed, 2011-07-27 20:14

Megcsináltam, de nem lett az igazi Nagy rajongója vagyok az erős-savanyú levesnek, amit a kínai éttermekben kapni, de ez jobban hasonlított a zöldséglevesre, mint arra.
Talán az volt a gond, hogy fagyasztott kínai zöldségkeveréket tettem bele? Nem lett elég sűrű sem, hiába tetem bele az előírtnál több keményítőt. Elment a kedvem. Megyek a szokásos kínaimba enni...

cudrap
cukker / cudrap Sat, 2011-07-16 12:37

Szeretjük, sokadszorra főzöm és volt pár variáns is :)
Ha nincs itthon csirke, tofuval helyettesítem, és zöldségalappal még vega étel is lesz belőle.
Próbáltuk már fafülgombával is.
Egyszer sem tettem bele keményítőt (nem szeretjük a "taknyos" állagot), se lisztet, nekünk így is ízlik.
Viszont szoktam beletenni kevés üvegtésztát. Jól variálható, köszönöm a receptet!

venusz1
venusz1 / venusz1 Fri, 2011-06-24 21:28

Kedves Kiki!
Rendszeresen főzőm a levesedet.Köszönjük ezt az isteni receptet.Szilvi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-27 17:51

Én bambuszrügy helyett babcsírával készítem, csirkehús helyett az előző napról maradt sült húst használom fel , valamint nagyon jól megy hozzá a tofu kockákra vágva .
Egyébként az egyik kedvencem... Isteni.... !

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-19 18:16

Tibiapu!

Nem tapioca, hanem tápióka. Van rá szavunk a saját anyanyelvünkben.

Heimdall
Heimdall / Heimdall Tue, 2010-12-14 11:45

Köszi a receptet! Megcsináltam és nagyon finom lett, bár én jóval több erős pistát tettem bele:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-07 23:16

Az én családom függővé vált! A fafülgomba nagy mennyiségben van jelen az én levesemben. Szoktam még barna nádcukorból grillázst készíteni, ezzel édesítem meg, és még színt is ad a levesnek. Egy evőkanál Oister szósz még jobban feldobja!

Tibiapu
TIBIAPU / Tibiapu Tue, 2010-11-23 00:03

Sűrűn csinálom, egy barátom Pekingben született feleségétől tanultam, nem étkezési hanem TAPIOCA keményítőt rakok bele mert az pont fordítva dolgozik mint a zselatin, forrón kocsonyásodik be. Kínai boltokban minden eredeti anyagot meg lehet kapni a szárított gombától, bambuszrügyön, tapioca keményítőn (angol nyelvű cimkén "tapioca starch") keresztül a kínai barnaecetig, valamint a feketebab szószt is, amiből egy evőkanállal rakok egy ekkora adagba..

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo Sun, 2010-09-12 13:01

nagyon jó a recept Kiki, én is gomba párti vagyok, s az enyém egy kicsit sűrűbb és sötétebb, lehet a gomba, lehet a szójamártás. Amúgy gratulálok, ez a leves a húsleves, zöldborsóleves után következik a rangsorban. Persze én is inkább nyers csilit használok aprózva, de kinek a pap.......
Gratulálok!!!, mert aki ezt a levest szereti - rossz ember nem lehet!!!

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo Sun, 2010-09-12 13:01

nagyon jó a recept Kiki, én is gomba párti vagyok, s az enyém egy kicsit sűrűbb és sötétebb, lehet a gomba, lehet a szójamártás. Amúgy gratulálok, ez a leves a húsleves, zöldborsóleves után következik a rangsorban. Persze én is inkább nyers csilit használok aprózva, de kinek a pap.......
Gratulálok!!!, mert aki ezt a levest szereti - rossz ember nem lehet!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-17 19:11

Szia

Borecet helyett lehet rendes ecet? Illetve ugyanannyi kell belőle?

Köszönöm.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Sun, 2010-07-18 07:51

Szia! Borecet az igazi bele, egész más íze van mint a sima ecetnek, de természetesen azért el nem rontja az ételt a sima ecet sem. Arra kell vigyázni, hogy lényegesen kevesebb kell belőle, mivel a borecet 6%-os a háztartási ecet pedig 10 vagy 20%-os. üdv Kiki

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-02-24 13:26

Egy kicsit meg kell védjem az Erős Pistát, a Magyarországon élő kínai szakácsok is szívesen alkalmazzák, és nem kell félni tőle, mert nem veszíti el az étel a kínai jelleget. Üdv: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-02-23 16:45

Mehet bele tofu, centiméteres kockákban. Szárított gomba szintén.
Ha 1 tojáshoz 3 evőkanál vizet adsz és úgy vered fel, sokkal selymesebb lesz a levesben.
Az Erős Pista... Hát, ki hogy szereti. Maradok a csilinél. Végül is nem gulyás.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-01-07 02:09

Kiváló recept! Nagyon köszönöm! Talán egy kicsit több keményítő szükséges az "éttermi" sűrűség eléréséhez, de amúgy az ízhatás, és az a főzés egyszerűsége mindent "überel"! Shitake vagy fafülgomba mindenképp kell bele, bambuszrügy bőven mehet. Nagyon köszönöm: hatalmas fazékkal főzzük!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-11-18 19:27

Nálam alap kellék hozzá a Shitake és Fafül gomba (szárítva lehet kapni, 30 perc áztatás után feldarabolva mehet a fôzôlébe) Némi tofu is jót tud tenni.

Dórianyu
Dórianyu Thu, 2009-11-05 16:28

igen, ez nálunk is bevált "trükk"..., hogy csak utólagosan "csípőzünk"! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-11-05 15:51

Megcsinaltam ezt a levest. A gyerekek miatt csak utolagosan mi felnottek raktunk bele erospistat, de igy is nagyon finom volt. Az utolagos pistazas elonye,hogy mindenki izlesenek megfelelo mennyiseget hasznalhat!
Koszonet a sok jo receptert!
anyaca39

Dórianyu
Dórianyu Fri, 2009-10-30 18:09

ma ettem ilyen levest (bár nem én készítettem, étteremből hozattuk), de nagyon finom volt!!!!
szeretem a csípős dolgokat, de ez egy kicsit nekem is "sok" volt...:) 2-3 kanál után meg kellett állni "pihenni"...:)
na a lényeg, én is megtanulom azt a levest, kedvenc lesz!

154
csirke alaplé 1.5 l
sárgarépa 2 közepes db
póréhagyma 10 dkg
csirkemell filé 20 dkg
bambuszrügy 5 dkg
tojás 2 db
szójaszósz 1.5 ek
fehérborecet 1 ek
chiliszósz 2 ml
étkezési keményítő 1 csapott ek