Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csipkebogyó tea Fahéj konyhájából

Csipkebogyó tea Fahéj konyhájából
Csipkebogyó tea Fahéj konyhájából
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy  ne csipkebogyó teát igyunk -mondta a hitvesem. Nem egészen értettem, mi ennek a lényege. Elmondta, hogy ő ezzel arra gondolt, hogy inkább csipkebogyóra költ most, mint majd később gyógyszerre. A csipketea ugyanis nem csak, hogy finom, de rendkívül egészséges is, megvéd minket a téli nyavalyáktól, amikből csak egy rakás drága gyógyszerrel lehetne kilábalni. Tele van C, A, B, E, K vitaminnal és különféle ásványi anyagokkal. Jó immunerősítő. Viszont, hogy a legtöbb hasznos anyagot kinyerjük  a csipkehúsból és magjából, ahhoz kell egy kis bűvészkedés, nem elég csak leforrázni, mint a legtöbb teát. De nem ördöngősség. Nálunk kizárólag a párom készíti, és mindig nagy gonddal.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A méz el is hagyható, akkor egy rendkívül üdítő, savanykás italt kapunk.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csipkebogyót alaposan megmossuk, a hibásakat kidobjuk. Ha több van, mint amennyi a teához kell, szétterítve megszárítjuk, és később ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a frisset.
  2. 4 púpozott ek csipkebogyót kisebb darabokra törünk, és fél l hideg vízben egy éjszakán át áztatjuk.
  3. Másnap leszűrjük, a levet félretesszük.
  4. Ugyanezt a zúzott csipkebogyót felöntjük jól felmelegített, de nem forrásban levő fél l vízzel, és addig hagyjuk állni, míg langyosra hűl (kb. negyed óra).
  5. Ezt rászűrjük a hideg csipkelére.
  6. Egy ek mézzel ízesítjük, és már iható is. Persze a méz el is maradhat.
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 196
elküldve: 5
receptkönyvben: 220
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: italok
alkalom: karácsonyi receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csipketea, tea csipkebogyóból, házi csipkebogyó tea

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nbeatrix
nbeatrix Sun, 2013-08-25 22:26

Kedves Fahéj!
Pár hónapja olvastam a tea receptedet, akkor vettem a boltba egy zacskónyi teát. Most, hogy a fiam kicsit beteg, vettem elő a szekrény mélyéből. És milyen jól tettem! Isteni a tea ami belőle készül. Az egy liter nagyon hamar elfogy. A bolti tea viszonylag drága, így szerencsés vagyok, hogy most vettem elő, a csipkebogyó szedés szezonja előtt :) Szeretnék szedni sokat-sokat :)
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy mikor szoktátok szedni? Szeptemberben az első őszi fagyok előtt? Mi a módja a bogyók darabolásának, szárításának? Mennyire macerás? Ha lesz időd, kérlek meséld el.
Nagyon köszönöm!
Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-08-26 20:19

Kedves Bea!
Hogy őszinte legyek, mostanában már csak a piacon veszem a csipketermést, és itthon szárítom. De a hogy írtad, az első fagyok előtt érdemes szedni, mert akkor még kemények a bogyók, a fagytól meg megpuhulnak. Ha lekvárnak akarod, akkor jó a puha bogyó, de teának jobb a kemény, annak a C vitamin tartalma is nagyobb. Én átmosom, kiterítem egy tálcára vagy egy nagyobb, lapos kosár aljára. Így szárítom meleg, szellős helyen, és néha átforgatom. Én kimagozni nem szoktam, de vannak, akik kettévágják, kimagozzák, és csak a húsát szárítják szétterítve. Teának én úgy használom, hogy megroppantom a termést, és úgy áztatom, hogy a hasznos anyagok könnyebben kiázzanak belőle. Ilyen szempontból persze jobb, ha kimagozva szárítod.
Üdv: Fahéj

nagyleila
nagyleila Sun, 2012-11-04 21:18

Kedves Fahéj!
Hétvégén szedtünk csipkét, mivel a lekvárral nem szeretnék bíbelődni, gondoltam elteszem teának. (Csak tudnám, hogy kell-e magvalni?) Kérlek, áruld el nekem, jól értettem-e, hogy egészben, magokkal együtt áztatjátok, és így készül a tea? Köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-11-05 14:24

Kedves Leila!
Igen, magokkal együtt áztatjuk, csak összetörjük a húsát, hogy jobban kioldódjanak a finomságok. Megszárítani is lehet mindenestül, egészben hagyva, akkor áztatás előtt törjük szét. De lehet szétvágni, kikaparni a magjait, és csak a húsát megszárítani. Aztán szellőző vászon- vagy papírzacskóba téve sokáig eláll.
Üdv: Fahéj

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-02-04 21:50

Kedves Éva!
Nagyon szeretem a csipkebogyó teát, de általában nagy tea kedvelő vagyok!
Ez nálam elsősorban gyümölcs teákra vonatkozik.
Köszönöm, mentve, ezt a változatot is kipróbálom ! Üdv: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-02-04 23:37

Szia Anci!
Szerintem nagyon finom, pici mézzel, nem is kell jobb. Nálam is jöhet a tea minden mennyiségben, csak filteres ne legyen, ha nem muszáj. :)
Szép hétvégét! Éva

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sat, 2012-02-04 20:51

Szia Éva!
Én is mindig bevetem a csipkebogyóteát, ha kerülget valakit a családban valami nyavalya. Mézzel és egy kis citrommal szoktuk ízesíteni. Biztos, hogy sokkal jobb C-vitamin-forrás, mint a szintetikus vitamintabletták. Jó, hogy feltetted, hátha valaki nem ismeri az igazi csipketea (nem filteres!) elkészítésének módját.
Egyébként nagyon szeretem a receptjeidet, különösen a kenyereket. Már többet el is készítettem közülük, sikerrel. Köszönet értük!
Üdv: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-02-04 23:34

Kedves Gabi!
Hogy őszinte legyek, régebben én is úgy készítettem, hogy forró vízbe tettem a bogyókat, és hagytam kis ideig. Azóta már utánajártunk, hogy az úgy nem volt a legjobb, mert sok értékes anyag elveszett a forró víz meg a rövid áztatás miatt. De így most nagyon finom, és nagyon hisszük is, hogy jó. És az már fél siker. :)
Köszönöm, hogy tetszenek a receptjeim. A Te kalácskád meg a kenyered is nagyon guszta. Rozsosat én nemigen sütök az utóbbi időben (a rozzsal nem vagyok igazán jó barátságban), de ha rászánom magam, mindenképp kipróbálom a receptedet.
Üdv: Éva

38
csipkebogyó 2 marék
víz 1 l
méz 1 ek