Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tibeti vajas tea

Tibeti vajas tea
Tibeti vajas tea
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kis igazi lélekmelengetővel szeretnélek megismertetni Titeket. A sós tea egy kicsit furcsának tűnhet nekünk, kik hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a teát általában édesen isszuk. Ezért érdemes nyitott elmével közelíteni ehhez a teához, talán kicsit úgy, mintha valamilyen téli levest fogyasztanánk. Ezt a teát Tibetben isszák rendszeresen, ami nem csoda, hiszen a magas zsírtartalom segíti az embereket, hogy elviseljék a hideget. A só pedig pótolja a fizikai munka közben elvesztett sót. (Tibetben ugyan jakvajjal és tejjel készítik, itt nálunk azonban ettől eltekintünk.:) / Meg fogjuk látni, hogy milyen melegítő hatása van, épp ezért nagyon hasznos a szabadban végzett sportolás vagy munka alatt evvel az itallal segíteni a szervezetünket. Amúgy a tea receptjét a Magyarországon élő tibeti barátainktól kaptuk. Amikor megvendégelnek minket, ez elmaradhatatlan kísérője az ételeknek. Egyúttal át szeretném adni a tibeti szellemiség üzenetét is, ezért, amikor ezt a teát fogyasztjátok, egy percre gondoljatok együttérző lélekkel minden élőlényre, s kívánjatok nekik minden jót, csakúgy, mint magatoknak is! Így igazán lélekmelegítő lesz ez az egyszerű ital! Egyúttal megemlíteném, hogy a háttér Jr Smith saját keze munkája. :)
Békesség minden élőlénynek!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hideg téli napokra ajánlom, de egyéb napokon is bátran fogyasztható! Aki teheti, Himaláyai sóval készítse!
pH besorolás: erősen savasít

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a teát.
  2. Felforraljuk a tejet.
  3. A vajat darabokra vágjuk, s belerakjuk a teába, a tejjel és a sóval együtt, és egy botmixerrel jól átmixeljük.
  4. Azon melegében tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 325
elküldve: 5
receptkönyvben: 263
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: italok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: távol-keleti
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tibeti sós-vajas tea, Po Cham

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AbbyCake
AbbyCake Wed, 2012-04-18 14:26

Hello!
Imádom a teákat ez pedig már rég felkeltette az érdeklődésemet, biztos el fogom készíteni! :) Köszönöm a receptet :D

gabicika
gabicika Mon, 2012-04-02 19:51

a tibeti etelekben italokban en is feltetel nelkül hiszek. de vajon ez a recept magyar vajjal, magyar tejjel, magyar cukorral ugyanazt a hatast fejti ki fogyasztasa utan? azert az megis mas eghajlat, mas növenyzet, szoval mas közegböl nyerik a hozzavalokat. szerintem ez igy elsö ranezesre itthon max. egy igazi kaloriabomba.

Eneh990
Enéh / Eneh990 Sun, 2016-04-24 12:37

Én házi tehéntejjel, és annak tejszínéből készített vajjal csináltam, parajdi sóval. Persze így nem egy autentikus tibeti tea lett és biztosan nem ugyanazt a hatást fejti ki fogyasztást után, de azt hiszem, nekünk itt a Kárpát-medencében az itt élő állatok tejének hatása tökéletes :) (Azért kíváncsi lennék, melyik itteni tej hasonlít legjobban a jaktejre)
Köszönet a receptért kedves Mr./Mrs. Smith, nagyon finom ital, remélem egyszer lehetőségem lesz megkóstolni az eredetijét is, Tibetben :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-04-23 23:47

Kedves Gabicika! Én eddig sósan fogyasztottam ezt a teát. Ha cukorral innám, nádcukrot, vagy pálmacukrot tennék bele. A magyar tej, ha zsíros, és jó minőségű a vaj, akkor nagyon finom ízt produkál. Sót himalájai sót teszek bele az ásványianyag tartalma miatt, és azért mert nem finomított. Jakvajat mi nem fogunk itthon találni, az tuti. :) A magyar tejtermékeknek is van tápértéke, tehát azért nem kell tartani tőle. Az ajánlóban azonban én is azért írtam, hogy ez nem egy könnyű nyári hűsítő ital, hanem télvíz idejére javallott, amikor mondjuk hosszabban kell a szabadban tartózkodni, vagy mondjuk kinti sportolás mellé - után. Akkor jól jön az a kalória, és az ásványi anyag. :) A legjobbakat: Mrs Smith

gabicika
gabicika Mon, 2012-04-30 06:41

akkor nincs is mas dolgom mint meginni, es elvezni az izet es a hatasat :) köszi az infot, es tovabbi szep napot!!

bimbrandy
bimbrandy Tue, 2011-02-22 20:09

Erdekes lehet... Nekem a tejes tea is nagyon fura volt eloszor, de miutan megszoktam, hogy itt Angliaban ha vendegsegbe megyunk, hiaba is kerem tej nelkul a teat, ugy masodik-harmadik alkalommal mar megszerettem. De sosan nem tudom elkepzelni... Egyszer kiprobalom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-21 11:54

Kedves Mr and Mrs Smith!

Remek a recept, bár megjegyezném, hogy nem csak sósan, hanem édesen is fogyasztják Tibetben, én is először így kaptam és nem bírtam leszokni róla. A jakvajnak van egy különleges íze, amit sajnos nem tudunk itthon előállítani, de talán, magyarok lévén, saját szánk íze szerint fogyasztjuk az ilyen finomságokat itthon.
A szellemiséggel teljesen egyetértek, küldjünk minél több 'üzenetet' azoknak, akik nem élhetnek békében mások kapzsisága miatt.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-02-21 19:01

Kedves Nelly Lendvai! Nem is tudod, mennyire megörültem a hsz-ednek!:) Mindig szeretem, ha első kézből sikerül infót kapni nemzetek szokásairól, étkezési kultúrájáról. Tibet meg a szívem csücske egyébként is Görögország mellett. :)) Most már legalább tudom, hogy édesen is fogyasztják kint ezt a teát. Ki fogom próbálni az biztos, mert már az előző hsz után megszületett ez az elhatározás. A jaktejtermékeket valóban mellőznünk kell, de mondjuk valószínűnek tartanám, hogy sokan idegenkednének az ízétől. Elég elvadult vagyok e téren, de szerintem még én is...:DD A szellemiségről: Mindig örülök annak, ha valamilyen formában tudjuk közvetíteni a nem ártás elvét vallók (jelen esetben a tibeti nép) kultúráját, mert sokszor egészen messze eső téma is segíthet ebben. Most a főzés...:))) A Nosalty ebben is plusz, szerintem Több mint Webszakácskönyv....:))) Egyébként magam részéről nagyon boldog lennék, ha esetleg fel tudnál rakni eredeti tibeti recepteket... Nem kötelező, csak úgy említettem!!! :)))A legjobbakat kívánom: Mrs Smith

goan973
Annus G / goan973 Sun, 2011-02-20 16:42

Sósan sajnos nem sikerült leküldenünk, de édesen isteni :) köszönjük a tippet

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-20 17:48

:))) Valóban furcsa egy kicsit nekünk európaiaknak, ez tény. De azért jó, hogy megpróbáltátok!:) Édesen meg még én nem próbáltam, de nem lehet rossz! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-02-09 00:25

A tibeti vajas teához megjegyzés: Nemrég hallottam a Himaláyai só jótékony hatásairól, ami igazolja felvetésemet, a sós teával kapcsolatban. A tibeti embereknek ez a tea ásványianyag forrás, és kalória, valamint folyadék utánpótlás. Ha akarjátok, itt olvashattok a Himaláyai sóról bővebben, meg is rendelhető. Igen hasznos dolog! http://www.joegeszseget.hu/?99,himalaja-finomso-1kg Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-01-17 13:18

Kedves Zit! A tibeti barátaink itt Magyarországon így készítik, lehet, hogy hasonlít rá, de mivel életemben nem ittam még igazi jakvajasat, ezért én nem lennék jó döntőbíró!:D Azért én szeretem, nekem finom. Próbáld ki bátran! Kíváncsi vagyok, Neked ízlett-e! Üdv: Mrs Smith

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-01-17 11:27

Mmmm! Leslie L. Lawrence könyveiben olvastam mindig a tibeti jakvajas teáról. Alig várom, hogy ezt itt kipróbálhassam, hátha hasonlít rá! :-)

evelyngaal
evelyngaal Sun, 2010-01-10 03:27

Koszonet az erdekes receptert, es a dekoracio is nagyon szep. Tudnal mas Tibeti receptet is feltenni? Koszi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-01-09 23:57

Köszönjük kedves Eszter! Junior nagyon boldog, mert éppen nemrég kérdezte, hogy vajon tetszik-e valakinek a munkája. Mondtam Neki, majd meglátjuk, s íme, megkapta a várva várt visszajelzést! :))) Nagyon köszönjük! A legjobbakat: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-01-09 23:00

...ez igen...! :-)
Békesség nektek is!
Eszter
Juniornak külön gratuláció és köszönet a kreatív háttérmunkáért! :-)

162
fekete tea 5 dl
tej 2 dl
vaj 7.5 dkg
1 tk