Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csíkos tészta

Csíkos tészta
Csíkos tészta
22 perc / előkészület: 20 perc főzés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egész folyamatot a tisztateszta.blog.hu-n találtam bemutatva. Véletlenül találtam a blogra és teljesen elvarázsolt a két fiatalember művészete, mert ez az. Mivel szeretek házi tésztát készíteni, nem volt kérdés, hogy megpróbálom én is létrehozni ezt a vidám kis tésztát. A szín kérdéses volt, de annyi bazsalikom nőtt az erkélyemen, hogy kínálta magát a lehetőség, fradis tészta legyen. Arról már nem is beszélek, hogy mennyire könnyű a durumliszttel dolgozni. Nem ragad össze, nem kell öblögetni, illetve csak azért tettem, hogy ne főjön tovább. Ha egyenesen mártásba tesszük a durumtésztát, nem kell leöblíteni, mert nem fog összeragadni. Teljesen feldobott ez a kis próbálkozás. Természetesen nem lett olyan szép, mint a tésztamestereké, de első próbálkozásnak megteszi.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A tálaláshoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a vízzel dagasztógépbe tesszük, összedolgozzuk (ha nehezen áll össze, legyünk türelmesek, nehogy sok vizet tegyünk hozzá, inkább csak keveset és fokozatosan adagoljuk.
  2. Késes robotgépbe tesszük a marék bazsalikomot, a teáskanálnyi olívaolajat, és összevágjuk, majd ha pépes, hozzáadjuk a tészta kisebbik felét, 2 ek tésztalisztet, és addig forgatjuk, míg zöld nem lesz. 
  3. Mindkét tésztát vékony téglalapokká nyújtjuk (ekkor már sima durumlisztet használtam) tésztanyújtógép segítségével 3-4 -es vastagságúra ízlés szerint (ez itt 3-as).
  4. A tésztalapokat egyforma nagyságúra vágjuk, és egymásra fektetjük: 1 zöld, 1 fehér, míg el nem fogynak.
  5. A tésztatoronyból éles késsel leszelünk egy kb. 2 mm-es csíkot, és azt a tésztagépbe összenyomjuk 3-as vastagságúra.
  6. A tésztát tetszőleges formára készítjük, ez most papardelle lett.
  7. Sós vízben 2 perc alatt kifőzzük, leöblítjük hidegvízzel, leszűrjük, tálaljuk, szarvasgombás olívaolajjal meglocsoljuk, vagy amihez kedvünk van.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 858
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: tészta
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöld-fehér tészta, bazsalikomos alaptészta, fradis tészta

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csato
csato Wed, 2012-08-08 01:50

Az áfonyának nagyon jellegzetes íze van.Azt szerintem nagyon kiadná a tészta.Nemrég raktam el áfonya lekvárt a téli vadakhoz akkor még nem tettem bele citromot ,hát ......
A szeder meg nagyon édes!Na az biztosan szép színt adna,de akkor meg valami édes tészta kell belőle!Na de milyen,hogy a szépsége is látszódjon?
Vanília?Valami sodó féle vagy mi!Nem?Talán az!Az halványan vonná be!Valami vaskosabbal nem lenne szép!Még egy mascarponés cucc is nagyon bevonná.
Amúgy nem áztatná el a tésztát!Ha durum akkor a víz egy részét avval váltod ki,ha meg tojásos kiméred egy tojás héjában és annyival kevesebb tojást teszel bele.Avval nem lesz gond!
Most,hogy belegondolok szedres tészta van.sodóval pici pirított mandulával megszórva na az nem is lehet rossz!
A festék nálam kizárt!Nem,nem eü okok miatt,hanem mert mű.Mű színűek és nekem giccses.Nem is tudom mindegy de taszít!Rosszul vagyok amikor látom a kék,meg sárga meg tarka tortákat pld.Frászt kapok tőle!Üdv Csató

csato
csato Tue, 2012-08-07 19:56

Na jó felejtsd el szerintem a lila káposztás hülyeségem!Volt egy darab a hűtőmben lereszeltem.A színe az ok,de a szaga.......Én különösebb ízét nem éreztem.
Begyúrtam kíváncsiságból csak 10dkg tésztát szépnek szép,de ott az illata........bár lehet csak bebeszéltem,majd ha gyün haza a szomszéd megszagoltatom és véleményeztetem.Na jó hülyébb már nem leszek az biztos!:)üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-08-07 22:27

Azért kérdem, mert a gyerekem újpesti csapatban játszik és gondoltam meglepem valamivel. Első ötlet szeder vagy áfonya, de szerintem nem festené meg eléggé, és elázna a tészta. Festéket nem szívesen tennék bele. Majd még agyalok rajta.Üdv: Évi néni

csato
csato Tue, 2012-08-07 10:36

Eszembe jutott,hogy vannak ehető virágok és ugye azok színesek.Ilyen pld az árvácska ami van lilában.
Van egy bolt ahol ehető virágokat lehet kapni,ezt egy blogon olvastam:Babakert,Szív u.32.
Ha még megvan egyáltalán.
Az biztos,hogy a virágosnál megvett nem ehető a vegyszerek miatt.

csato
csato Tue, 2012-08-07 10:18

Szia!
Itt az email címem:csatozsuzsa0@gmail.com,ha eszedbe jut akkor várom a képet!

Lila?Hát lila káposztának a leve pld?Ha lesózod akkor ugye az enged némi levet.Ahhoz,h szép sötét lila legyen kell egy dózis.Nincs annak nyersen különösebb íze sztem.Nem tudom,ez ugrott be.
Még valamikor az ősidőkben színeztem céklával tésztát az olyan randa bugyi rózsaszín lett,ki is dobtam.Bár lehet ha többet teszek bele oké lett volna.
Más ötletem hirtelen nincs,majd agyalok még!Üdv,szép napot Neked is! Csató

csato
csato Tue, 2012-08-07 00:54

Szia Évi néni!

Nem csuklottál?Gondoltam rád ma sokat,mert csináltam pöttyöst!Nem hagyott nyugodni!
Na nem ,nem ravioli hanem farffalle lett megint.Nagyon kis csinosak!
Főztem ma már előtte ez csak a bekattanásom miatt készült ,most száradnak.A ravioli pedig szerintem frissen jó bár van esküszik arra ha lefagyasztja az is ok.Én maradok az első variációnál.
Meg lett valamennyi tagliatelle,az meg azért mert a masni készítés is agyamra ment már!Nagyon jópofa az is.
Egyre jobban beleszeretek ebbe a tészta dologba!
Lehetne csíkos csigát is csinálni nem??
Nem is értem a nők zömét,hogy miért nem fektetnek több energiát a főzésbe,és hogy tudnak iszonyatosan igénytelenül megcsinált kajákat enni,csinálni.
Voltam eb sétán dél körül - én a Tompa utcában ami félig sétáló utca vagy mi lett lakom - van itt egy csomó söröző,étterem.Többen is ettek épp túros tésztát.Komolyan rossz volt ránézni!Tudod ha ingyen adnák akkor sem kéne!
Mindegy nem az én dolgom.
Anya gépe nem digitális nem tudom honnan gondoltam,hogy az.Nem tudtam hirtelen gépet kérni senkitől,de tettem el száradni a tegnapi csíkosból is,ha lesz rá módom lefotózom,hogy lásd!Jó éjt!Üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-08-07 07:58

Kedves Csató!
Nagyon egyre jár az agyunk. A lehulló darabokból, mert sajnáltam volna eldobni, én is készítettem pöttyös farfallet, de annyira macerásnak tartottam, hogy 10-12 darab után abba is hagytam, mert amikor főztem, némelyik eltört a közepén. Mégis csak nagy tudomány ez, de nagyszerű. Nem tudom hogyan kéne jobban népszerűsíteni a friss tészta készítését. Találjunk ki erre valami okosságot. Hol tudnám elküldeni neked a masni képeket? Na nem nagy szám, még tökéletesíteni kell. Azon gondolkodom, mivel tudnék lila tésztát készíteni. Van ötleted? Előre is köszönöm. Szép napot! Üdv: Évi néni

csato
csato Sun, 2012-08-05 14:21

Ja!Na abban halál biztos voltam,hogy nem fogsz te a pöttyössel várni valamilyen ünnepre!Tudtam,hogy hamar megcsinálod!:)))

csato
csato Fri, 2012-08-03 13:19

Megnéztem a pöttyös tésztát,nagyon jópofa de ez már az a kategória amit nem vállalok be!Ez már nagyon babra.üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-08-05 13:42

Szia!
Most jöttem a konyhából, elkészítettem a pöttyösöket. Nem mondom, hogy nem vagyok fáradt, de roppant elégedett is vagyok. Két féle szín, kétféle íz. Raviolikat készítettem a kis édesekből. Remélem hamarosan publikus lesz. Nagyon büszke vagyok rájuk, és a mi a lényeg, piszkosul finomak voltak. Kár, hogy csak múlt időben beszélhetek a kicsikékről. Lett egy libamájas-aszalt szilvás és a másik pedig aszalt áfonyás- bacon-ös lett. Ült egy kis félretett serrano a mélyhűtőben, de nem bontottam ki, mert ez a bacon olyan halvány, húsos volt, hogy teljesen megfelelt a célnak. Mondhatom, hogy betegre ettem magam (és mégis tudnék még enni). Közben sokat gondoltam rád. Nyugalmas délutánt kívánok! Üdv: Évi néni

csato
csato Sun, 2012-08-05 14:15

Szia!
Jaj de ügyes vagy!És nagyon tetszik ez a libamájas-aszalt szilvás cucc is,meg az áfonyás is!Micsoda ötletek!SZUPER!!!!
Igaz,hogy azt írtam Neked,hogy nem fogom kipróbálni,de nem hagy ám nyugodni a dolog!
Már vagy hatszor megnéztem hogy csinálja a csaj , nem is olyan vészes!:))))))))
Tegnap csíkosból zöld-fehér farfalle készült hát nem mondom,hogy nem anyáztam néha ......De én is tényleg rád gondoltam közben,meg azon agyaltam,hogy hogy mutassam meg Neked.Tiszta hülyeség hogy mióta elhagytam nem vettem még fényképezőt.
Majd próbálok kérni öt percre kölcsön valakitől,hogy megörökítsem.Baromi szépek lettek!Ebben a hónapban biztosan nem tudok gépet venni,de talán szeptemberben igen.Annyi váratlan kiadásom volt,hogy most nem megy.Na az is biztos,h lesz fekete -fehér csíkos is.
Várom,h lássam a pöttyöseid!!!!!!!!!!Neked is további szép napot!Üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-08-03 18:01

Ha esetleg rászánom magam, biztosan felteszem. Akkor majd "irigykedhetsz". Szerintem senki sem fog rám irigykedni. Szia. Üdv: Évi néni

csato
csato Fri, 2012-08-03 00:25

Szia!

Hát nem mondom,hogy nem macerás csinálni,de megéri!Nagyon-nagyon szép lett!
Sehol nem kaptam durum lisztet,megcsináltam simából.Nem bírtam megállni,h ki ne próbáljam!Köszi,h felraktad ezt a receptet!üdv Csato

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-08-03 06:27

Szia!
Ugye mennyire bele lehet szeretni ebbe. Én nagy friss házi tészta rajongó vagyok. Bármikor nekiállok. Egyébként az Ázsia Bt.-ben vásárolom a durum tésztalisztet elég jó áron. Ha elkapott az ihlet ott kapsz tintahal festéket is, az ételfestékek között található a pénztár mögött. A következő akcióm az lesz. Még a pöttyös is nagyon bejött, de az még nekem is macerás. Talán egyszer valami bohókás ünnepre, ami fontos nekem. Szép napot! Üdv: Évi néni

csato
csato Fri, 2012-08-03 12:51

Szia!

Ja igen én is már csak a házi tésztát eszem meg.Azt mondják macerás.Ez nem igaz sztem,engem kifejezetten szórakoztat és ugye az eredmény!
Van tintahal tintám,az lesz a következő amivel csíkos tésztát csinálok.Az Ázsia Bt-ben vettem.Majd elmegyek oda a durum lisztért,de ma kizárt dög meleg van.Köszi.
Nem is vettem észre a pöttyös tésztát,de egy béna vagyok!Mindjárt megnézem!üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-08-03 06:30

Szia!
Igazán köszönöm. Hát még az íze. Más nem is kellett hozzá, csak az a kis szarvasgombás olaj. Vétek lett volna bármi mást hozzáadni. Szép napot! Üdv: Évi néni

csato
csato Thu, 2012-08-02 12:13

Belenéztem a blogba,abba a fekete-fehér masniba beleszerettem.Most meleg ide vagy oda elhúzok durumlisztet keresni.Este meg megcsinálom.Teljesen bezsongtam tőle!

csato
csato Thu, 2012-08-02 11:56

Nagyon.nagyon guszta!!Mindjárt ráugrok arra a blogra is.üdv csató

376
durumliszt 20 dkg
víz 1 dl
1 csipet
bazsalikom 1 marék
olívaolaj 1 teáskanál
olívaolaj 1 teáskanál
bazsalikom 0 ízlés szerint